Betlehemsko svjetlo stiglo u Veliku Goricu

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo stiglo u Veliku Goricu
  • Autor objave:

Nakon što su ga na blagdan Svete Lucije hrvatski izviđači preuzeli na svečanosti u Beču Betlehemsko svjetlo je na treću nedjelju Došašća blagoslovljeno u Zagrebačkoj katedrali. Njegova poruka mira i ljubavi među ljudima i prema ljude i ove se godine počela širiti Hrvatskom.

Svjetlost Betlehemske zvijezde dovela je tri kralja do štalice u Betlehemu, u kojoj se rodilo i iz nje izašlo Svjetlo svijeta, Isus Krist, sin Božji čiji životni put i poruke nastojimo slijediti više od dvije tisuće godina.

Austrijski skauti, Pathfinderi, već 26 godina za redom, na prvu nedjelju Adventa odlaze u Betlehem. U Bazilici Rođenja Isusova pale Svjetlo mira koje donose u Beč. Tamo ga preuzimaju predstavnici nacionalnih skautskih organizacija iz brojnih europskih zemalja i Sjedinjenih američkih država te ga donose u svoje zemlje. Tako se i ove godine Betlehemsko svjetlo iz Beča krenulo širiti diljem Europe na blagdan Svete Lucije, zaštitnice  vida i očiju, slijepih (tjelesno i duhovno) i slabovidnih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara, kovača i siromašnih.

Sveta Lucija je i zaštitnica Turopolja, pa smo tako uz blagdan ove svetice Betlehemsko svjetlo donijeli turopoljskim plemenitašima na tradicionalno Lucijsko spravišće uz želju da ih Sveta Lucija mudro vodi u odlučivanju, a Betlehemsko svjetlo da im obasja pravi put do zacrtanih ciljeva. Nakon povlačenja dosadašnjeg župana POT-a Jurja pl. Glagolića, suradnju izviđača na promicanju kulture i tradicije Turopolja ponudili smo novom županu, Mihaelu pl. Pavišiću i uz njega izabranim podžupanima.

Betlehemsko svjetlo blagoslovljeno u Zagrebačkoj katedrali u nedjelju 14.12.2014. u Veliku Goricu je donijela pčelica Nina, kojoj je to bila nagrada za ustrajno rješavanje radnih zadataka na našem odredskom portalu, za redovitost na izletima i aktivnostima jata. Zadovoljstvo i ponos nije krila.

IMG_4265

Nama, starijim izviđačkim voditeljima bila je ovo prilika da se susretnemo i pozdravimo s našim izviđačkim prijateljima koji su u Zagreb došli iz svih krajeva Hrvatske. Predsjednika Hrvatskog Sabora, Josipa Leku i izviđače s Betlehemskm svjetlom pred katedralom je dočekao njezin rektor Josip Kuhtić koji je, predvodeći misno slavlje, rekao kako je zagrebačka katedrala središte svih crkava u Domovini odakle će svjetlo, radosti, mira i dobrote biti proneseno diljem naše zemlje.

Betlehemsko svjetlo podsjeća nas na ljubav koja je dovela Kraljeve na mjesto Kristova rođenja i na ljubav koju je on promicao i dijelio ljudima oko sebe. Ljubav koju je i nas pozvao da širimo svijetom.

IMG_4274

U nadi i želji da poruka mira i ljubavi u vremenu između Svete Lucije i Božića uđe u što veći broj domova i u srca svih naših sugrađana, velikogorički izviđači će predstojećih dana Betlehemsko svjetlo odnijeti u brojne velikogoričke župne crkve. U tome nam je, naravno, potrebna pomoć i sudjelovanje svih naših članova.

Pratite sljedećih dana objave na portalu i obavijesti izviđačkih voditelja te se pridružite onima koji će Betlehemsko svjetlo donijeti u vašu župu. Građani Velike Gorice, ponesite sa sobom svijeću ili lampaš i na njega pripalite vatru s Betlehemskog svjetla, kako bi njegovu toplinu i poruku mogli ponijeti u svoj dom i podijeliti sa svojim ukućanima, bližnjima, starim i bolesnima, potrebitima ljubavi i naše pomoći.

Budite i vi svjetlo ovoga svijeta!