Betlehemsko svjetlo stiglo u Veliku Goricu

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo stiglo u Veliku Goricu
  • Autor objave:

Čuvši glas da je Svjetlo mira i ove godine upaljeno na mjestu Isusova rođenja u Betlehemu (što nas nije iznenadilo, jer riječ je o tradicionalnom činu i akciji austrijskih pathfindera u suradnji s medijskom kućom ORF) i da u subotu 14. prosinca dolazi u Beč, zaputili smo se tamo gdje smo ga preuzeli te izravno iz Beča donijeli u naš grad. Na treću nedjelju došašća uručili smo ga Stjepanu Kosu, zamjeniku gradonačelnika Velike Gorice, koji je Betlehemskim svjetlom simbolički zapalio treću adventsku svijeću na gradskom Adventskom vijencu ispred Muzeja Turopolja.

1525104_10201203672677037_1324320012_n

DSC_0063

Pogledajte video koji je snimio Ivica Gašpar – http://www.youtube.com/watch?v=4xgXAMbwsms

Izviđači iz Velike Gorice i Samobora, kao jedini iz Hrvatske među delegacijama dvadesetak nacionalnih skautskih organizacija jučer su sudjelovali na svečanosti priređenoj povodom 25. godišnjice donošenja Betlehemskog svjetla i širenja njegove poruke mira, ljubavi i nade milijunima vjernika i dobronamjernih ljudi širom svijeta.

1497572_466250070147341_1584439943_n

Hrvatski izviđači Betlehemsko svjetlo u domovinu donose dulje od 20 godina, no na svečanost obilježavanja ove lijepe obljetnice Savez izviđača Hrvatske predstavnike službeno nije uputio. Zato smo mi ne-SIH-ovci i po nekima od njih ne-pravi izviđači osvjetlali hrvatski obraz, pa iako u akciji sudjelujemo od početka donošenja Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, priznanje hrvatskim izviđačima nismo imali kredibilitet preuzeti.

1518037_466250266813988_876474177_n

Stjepan Kralj, predsjednik Odreda izviđača „Samobor“ ovako je prokomentirao doživljaj svečanosti u Beču: „Prenošenje Betlehemskog svjetla je obilježilo 25 godina i povodom toga smo prisustvovali svečanom domjenku uz predstavnike izviđača iz cijele Europe i predstavnike Rusije i Amerike, te uzvanike iz EU parlamenta i crkvenih zajednica i ono glavno, a to je Michael koji je ove godine otputovao u Betlehem i donio svjetlo. Uz slike i sjećanja pokretača proveli su nas kroz povijest i zemlje koje su se s vremenom pridružile širenju svjetla mira. Najviše nas je dirnula priča sa Rumunjske granice u vrijeme socijalističkog režima, kad su izviđače na granici pitali vojnici što oni rade i kamo idu, oni su im objasnili da donose Betlehemsko svjetlo mira, na to su vojnici salutirali otvorili granicu i propustili ih. To je za nas je to pravo širenje svjetla mira bez granica, režima, dogmi, politike… Nakon kratkog druženje svi zajedno smo se uputili u crkvu gdje je bila svečanost na kojoj je svjetlost prenesena predstavnicima svih zemalja.“

Kao i mi, predstavnici izviđačkih udruga koje nisu u nacionalnom savezu izviđača, SIH-ovci su uveličali liturgijski dio multikonfesionalne svečanosti, nakon koje smo Betlehemsko svjetlo preuzeli u predivnoj rimokatoličkoj crkvi Votivkirche u središtu Beča.

jedina postena

Običaj je da skauti Betlehemsko svjetlo svake godine donesu u prvostolnu crkvu zemlje iz koje dolaze, a odatle kreće na put prema brojnim biskupijama, župama i domovima. Ono će do Božića biti uručeno crkvenim poglavarima, pa tako i Papi Franji 18. prosinca, samo dan nakon njegovog rođendana, te odgovornima u društvu i u politici.

U tom duhu stiglo je i u Hrvatsku (prenosimo vijest HINA-e):

Savez izviđača Hrvatske i ove je godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, a ispred zagrebačke Katedrale svjetlo mira uručili su predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki koji ga je predao mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale.

ImageHandler

Mons. Kuhtić je poručio vjernicima na misi, kojoj je nazočio i Josip Leko, neka Betlehemsko svjetlo upale i u svojim srcima.

“Iz ove prvostolnice, noseći svjetlo Betlehema, molimo u tišini svojih srca: Isuse, koji si rođen u Betlehemu, budi uvijek s nama. I nedaj nikada očima našim izgubiti sjaj tvoje ljubavi i prisutnosti”, kazao je Kuhtić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ustvrdio je da se život sastoji od simbola.
“Simbolika je važna, a ovo je religiozni simbol svjetla nade. Želim da to svjetlo donese i nadu i optimizam u hrvatsko društvo”, izjavio je Leko novinarima i dodao da, budući da živimo u sekularnoj državi, priželjkuje ponajprije pravednije društvo, više optimizma i više radnih mjesta.

Josipu Leki Betlehemsko svjetlo je predala planinka Tea Vidović iz Odreda izviđača “Savski gaj”. Leko se pohvalio da je u mladosti i sam bio izviđač te izrazio zadovoljstvo da upravo izviđači organiziraju dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku.

Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Bojan Smode podsjetio je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača i traje više od 20 godina, od ratne 1992.

“Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, gdje su jučer sudjelovali i naši predstavnici, svjetlo je danas došlo u zagrebačku Katedralu, a idući tjedan obići će cijelu Hrvatsku kroz izviđačke udruge”, rekao je Smode.

Napomenuo je da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji se može voziti avionom i da ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku.

Također je pozvao građane i sve ljude dobre volje koji u blagdanskim vremenima žele imati Betlehemsko svjetlo u svom domu da se o tome raspitaju kod najbliže izviđačke udruge.

(H), snimio: Damjan Tadić / CROPIX

 Mi ga u Velikoj Gorici namjeravamo donijeti gradonačelniku Draženu Barišiću te u župne zajednice u Vukovini, Novom Čiču, Ščitarjevu i Prečkom (župljanima i župniku Marku Vukoviću, našem donedavnom kapelanu) i u župe Navještenja Bl.D. Marije, Bl. Alojzija Stepinca i Sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici. Pozivam Vas da na Betlehemskom svjetlu zapalite svijeću te je ponesite u svoj dom kako bi ga u ove blagdanske dane ispunilo svojom porukom, ljubavlju, mirom i toplinom.