Zagorska avanTura

Trenutno pregledavate Zagorska avanTura
  • Autor objave:

Prvi vikend u ožujku posjetili smo Staro selo u Kumrovcu, gdje je vožen auto rally, a potom smo se okupali u Krapinskim toplicama.

U nizu programskih izlet s ciljem upoznavanja Lijepe naše, povijesti, tradicije, kulture i bogatstva različitosti na red je (ponovno) došlo Hrvatsko zagorje, odnosno jedan njegov dio. Posjet Muzeju na otvorenom, Starom selu u Kumrovcu planirali smo još u prosincu, povodom Svetog Nikole, no tada nismo uspjeli dobiti autobuse.

Od prosinca porastao je broj članova udruge, a time i interesenata za ovaj izlet, na kojem smo očekivali čak stotinu sudionika. Na žalost, sezona viroza i poneke zaostale gripe neke je već prijavljene članove zadržala kod kuće, tako da nas se u Zagorje zaputilo 89. Već dugo ovoliko sudionika nismo imali na jednom izletu. usudio bih se reći od 1993. godine!

Dan je bio prekrasan i vrijeme nam je omogućilo ležernu proljetnu šetnju Kumrovce. Zabrinulo nas je jedino to što je isti dan vožen 8. Rally Kumrovec sa startom upravo u Starom selu. Nismo znali hoćemo li uoče do Kumrovca uspjeti doći i sigurno se kretati Starim selom. Zabrinuti su bili i roditelji, ali direktora Turističke zajednice obradovala je naša najava dolaska. Bili smo uvjereni da će nabrijani sportski auti sigurno zanimati djecu. Najzad, oni su se svi iz Starog sela izvezli već do 10 sati.

Nažalost, rally je bio atraktivniji od redovitog muzejskog postava, pa u sve etno kuće i tematske postave nismo uspjeli ući, ali poletarci i izviđači vidjeli su dosta toga zanimljivog, upoznali obrte i djelatnosti, način gradnje kuća s kraja 19. stoljeća, alate koji su se koristili u različitim djelatnostima i sve to kroz programske radne zadatke koje su dobili. Odrasli izviđači bili su tu kako bi im pojasniji detalje koje niti mlađim programskim voditeljima nisu dovoljno poznati. Tako smo u Kumrovcu upoznali licitarstvo, drvodjeljstvo, graditeljstvo, gospodarske objekte na selu i svašta drugo zanimljivo i tako, uz razgledavanje sportskih vozila iskoristili prva tri sata izleta. Pronašli smo pčelinjak, kukuružnjake, prebrojali objekte u Starom selu i mostove preko kojih smo prešli. Jedino u staru školu i muzej vatrogastva nismo imali priliku ući, no zato je i ulaznica bila nešto jeftinija nego prilikom redovitih posjeta.

Malo nakon podneva odvezli smo se do Krapinskih toplica gdje smo vrlo lijepo dočekani, a vidjevši da apsolutno vladamo situacijom na bazenima i službeni spasitelj bio je vrlo smiren, iako smo mu na bazene doveli čak 80 djece. Najprije smo provjerili koliko tko dobro pliva. Utvrdili smo da ima dvanaest onih koji baš nisu najsigurniji na vodi i njima se posvetio Pic, brđanin i (još) nelicencirani instruktor plivanja. Do kraja dana njih četvero pretvorio je u plivače! Sigurniji na vodi su i ostali.

Oni s malo više iskustva i hrabrosti tijekom dana su uživali na toboganu, a izviđači i u bazenu s valovima. Nakon što su nas voda i svježi zrak dobrano iscrpili spaghetti bolognese došle su nam kao melem. Nešto toplo i ukusno i još palačinka za kraj! Toliko nam je godilo da smo se smireni vratili kući, a ni palačinkica nikome nije željela izaći van 🙂