Budi izviđač jedan dan … i tako već godinama!

Trenutno pregledavate Budi izviđač jedan dan … i tako već godinama!
  • Autor objave:

Kako bi pomogli i potaknuli osnivanje izviđača u Svetoj Nedelji, Turovci su drugi vikend u lipnju proveli na šatorijadi uz jezera u Rakitju.

Tridesetak izviđača, članova Turopoljske udruge skauta iz Velike Gorice, odreda izviđača Jarun iz Zagreba te članova inicijative za osnivanje izviđača u Svetoj Nedelji okupili su se proteklog vikenda na aktivnosti pod nazivom „Budi izviđač jedan dan“. Aktivnost je oglašena među učenicima osnovnih škola u Svetoj Nedelji i Rakitju, a na noćenje pod šatorima uz jezera Rakitje pozvani su i ostali zainteresirani građani.

Domaćin izviđačima bilo je Športsko ribolovno društvo Rak iz Rakitja, a aktivnost s ciljem animiranja djece i javne popularizacije izviđačkog programa među žiteljima grada Svete Nedelje provedena je uz potporu Grada Svete Nedelje i Saveza izviđača Hrvatske. Tako je sudionike dvodnevne aktivnost u subotu pozdravio gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec (koji je ovom prilikom dobio izviđačko ime: Krešo), a obišli su ih i Bojko Kukić, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske te Dan Špicer, poslovni direktor Saveza.

Izviđači, među kojima je bilo najviše Turovaca (ukupno dvadesetdvoje), i zainteresirana djeca s područja grada Svete Nedelje podijeljeni su u dvije grupe, koje su si nadjenule imena, izradile patrolne zastave i osmislile pokliče. Djeca su tijekom dana sudjelovala u istraživačkim radionicama, sportskim susretima i igrama, očistili su okoliš jezera, a pred večer su zapalila logorsku vatru, uz koju su ispekli kobasice i sudjelovali u večernjem zabavnom programu. Uz igre i zabavu u nedjelju je trebalo ukloniti i pospremiti šatore, a livadu na kojoj su izviđači noćili ostaviti u stanju kao da tamo nisu bili.

Iako članovi Športsko ribolovnog društva „Rak“ vode i okoliš održavaju izuzetno čistim, izviđači su se odlučili svojim domaćinima odužiti time što su potkraj dana, u sklopu ekološke kampanje „Od izvora do mora“ koju organizira Coca-Cola Hrvatska, proveli akciju čišćenja obale i okruženja jezera. Sakupljeno je nekoliko vreća ambalažne reciklažne sirovine i sitnog otpada, koje su izviđači i članovi ŠRD Rak adekvatno zbrinuli. Toga dana uz jezera Rakitje održano je više aktivnosti (škola ribolova za djecu, ribički kup, susret članova Hrvačkog kluba Metalac te animacijska aktivnost izviđača), a velik broj posjetitelja odlučio je u ovoj oazi mira potražiti spas od vrućine.

Nakon animacijske aktivnosti na otvorenom, članovi inicijative za osnivanje izviđača u Svetoj Nedelji od jeseni će, s početkom nove školske godine, započeti s animacijom i okupljanjem zainteresirane djece, a što bi trebalo rezultirati osnivanjem udruge izviđača u Svetoj Nedelji.

Više fotografija na: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2019/?album=12&gallery=187