Članarina, prilog i upisnina – nije svejedno

Trenutno pregledavate Članarina, prilog i upisnina – nije svejedno
  • Autor objave:

Redovito podmirenje financijskih obveza jedna od osnovnih članskih obveza, jer programske aktivnosti nemoguće je provoditi bez osiguranih sredstava.

Od početka 2020. godine razdvojili smo Godišnju članarinu od mjesećnih članskih priloga, a prilikom upisa novi članovi uplaćuju i upisninu. Novosti od početka 2023. godine vezane su uz uvođenje eura kao sredstva plaćanja i odluku Skupštine o iznosu članarine i drugim članskim pravima. Dakle, prilikom uplata treba razlikovati tri vrste financijskih obveza, koje radi računovodstvenog iskazivanja NIKAKO NIJE DOBRO ISTOVREMENO UPLAĆIVATI.

Promjene u načinu plaćanja pismeno sam razjasnio, nastojeći biti dovoljno iscrpan, ali i jasan u informacijama. Iako su sve odluke na internetskih stranicama objavljene i svima dostupne i dalje se događa da pojedinci u jednoj transakciji plate primjerice godišnju članarinu i mjesećni članski prilog ili primjerice mjesećni članski prilog i dio participacije (članskog priloga) za zimovanje. To je isto da vam netko u sudoper, na pranje, istovremeno istrese krumpir i trešnje. Pa što? i jedno i drugo perete kako biste pojeli! Da, ali nećete ih jesti istom prigodom, na jednak naćin, a i teško ih je razdvojiti nakon pranja.

Kako bismo što prije shvatili svi i kako bi što prije počeli uplaćivati točne iznose i u pravu svrhu ukazat ću vam na nepravilnosti koje sam uočio.

Upisninu (UPISNINA) uplaćuju novi članovi prilikom učlanjenja u udrugu. Ona se uplaćuje jednokratno, nakon što dijete (član) prođe probni period u kome nema nikakvih obveza prema udruzi. Kada odluči da želi biti izviđač, roditelji tada predaju ispunjenu i potpisanu UPISNICU / UGOVOR O ČLANSTVU, PRIJAVNICU ZA TEKUĆU GODINU (s podacima o članu i roditeljima), IZJAVU O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA te uplaćuju Upisninu u iznosu 35,00 eura. Udruga se obvezuje novog člana učlaniti u Savez izviđača Hrvatske (SIH), osigurati člana te za njega osigurati nužnu radnu odjeću, a sve to ima svoju vrijednost.

Godišnja članarina (ČLANARINA) za tekuću godinu u iznosu 20,00 eura uplaćuje se jednom godišnje u razdoblju između između 01. siječnja i 01. ožujka, jer registracija članova udruge u SIH traje do 15. ožujka svake kalendarske godine. Član koji se učlanjuje u udrugu do 01. studenog uz upisninu uplaćuje i godišnju članarinu, dok članovi koji se učlane u udrugu od 01.11. do 31.12. tekuće godine na plaćaju članarinu za tu godinu, nego tek za predstojeću.  U mjesecu u kome je uplaćena Godišnja članarina treba biti uplaćen i Mjesečni članski prilog za taj mjesec (jedno drugo ne isključuje!)

Mjesečni članski prilog (ČLANSKI PRILOG) u iznosu 18,00 eura mjesečno za jedno dijete iz obitelji, odnosno 16,00 eura mjesečno po osobi za dvoje ili 15,00 eura po osobi za troje djece iz iste obitelji uplaćuje se za svaki mjesec članstva djeteta u udruzi (dakle ne samo za mjesece u kojima dijete sudjeluje na nekoj konkretnoj aktivnosti) i to kroz svih dvanaest mjeseci u godini.

Dodatni članski prilog (za pojedinu višednevnu aktivnost troškovi koje premašuju iznos mjesečnog članskog priloga, uplaćuje se za aktivnosti po odluci Predsjedništva objavljenu uz najavu aktivnosti) uplaćuje se za logorovanje, zborovanje, proljetovanje, dvodnevni izlet (npr. DODATNI ČLANSKI PRILOG ZA LOGOROVANJE “KRK 2020”).

Molim vas da prilikom uplate u rubriku: Svrha uplate TOČNO napišete o kojoj vrsti uplate se radi. Dakle, kod uplate mjesečnog članskog priloga obvezno napišite “ČLANSKI PRILOG”, a nikako “ČLANARINA”, jer članarina se uplaćuje jednokratno godišnje u iznosu 20,00 eura. Ne više i ne manje … i nije svejedno što piše kao svrha uplate, jer kod prevelikog iznosa članarine ispast će da udruga ima veći broj članova od stvarnog ili da sredstva od članarine namjenski troši, a što ne smije!

Mnogi su u siječnju uplatili članarinu u iznosu 20,00 eura, a potom su za siječanj i veljaču uplatili i članarinu u iznosu 18,00 eura. Iznos je točan, ali svrha uplate nije! iznos od 18,00 eura za jedno ili 16,00 eura za dvoje djece je mjesečni članski prilog, a ne ponovno članarina!

Godišnja članarina i Mjesečni članski prilog NE SMIJU biti uplaćeni istovremeno, odnosno objedinjeni na jednoj uplatnici (isto kao što HEP-u ne možete na istoj uplatnici uplatiti struju i grijanje. Isto kao što GSG-u zasebno uplaćujete Vodnu naknadu i Pričuvu).

Molim vas da članarinu i mjesečni članski prilog uplaćujete u punom i točnom iznosu, a ne djelomično ili parcijalno (članarina 20,00 eura, članski prilog 18,00 eura i slično). Moguće je nekoliko mjesečnih članski priloga uplatiti odjednom (npr. 18,00 eur x 3 mj. = 54,00 eur) ili puni godišnji iznos mjesečnih priloga odjednom (npr. 18,00 eur x 12 mj. = 216,00 eur).

Isto tako moguće je objediniti iznos mjesečnog članskog priloga i dodatnog članskog priloga za mjesec kada je prijavljeno sudjelovanje člana na aktivnosti koja traži uplatu dodatnog članskog priloga (npr. čp 18,00 eur + dodatni čp. za zborovanje u Rijeci 20,00 eur = 36,00 eur), ali nikako nije prihvatljivo objediniti uplatu članarine i članskog priloga. Ovo su različite vrste prihoda koje je računovodstveno različito knjiže.  

Kod pojašnjenja upisnine naveo sam da će novoupisani član dobiti nužnu radnu odjeću. To znači da neće odmah dobiti odredsku izviđačku košulju i maramu, koje dobiva (zadužuje) prilikom polaganja obećanja/zavjeta, nego da će u najkraćem mogućem roku (odmah ili za najviše tri mjeseca) dobiti odredsku radnu majicu s obilježjima udruge, koju redovito treba nositi na aktivnostima izvan odredske prostorije (npr. na šetnjama, izletima, akcijama, natjecanjima, logorovanju i svečanostima udruge).

Članu koji ne izvršava redovito svoju člansku obvezu uplate članskih priloga biti će onemogućeno sudjelovanje na aktivnostima u organizaciji udruge, a nesudjelovanje na aktivnostima uvjetuje isključenje iz članstva u udruzi. Drugim riječima: član udruge ne može biti osoba koja ne sudjeluje na aktivnostima udruge (izletima, akcijama, višednevnim aktivnostima), čak i ako je platila članarinu i povremeno plati članski prilog.

Izviđačka udruga i izviđački program nije “dućan” u kojemu možemo birati aktivnosti i sadržaje koje želimo konzumirati nego se očekujemo da sudjelujemo u svemu, da znamo izviđačke pjesme ako i ne volimo pjevati, da znamo podići šator i ako se bojimo buba i (još) nemamo hrabrosti u njemu provesti noć. Izviđači su neformalna škola za život u kojoj moramo probati sve (što je dopušteno, poželjno i preporučeno, što nas gradi i dograđuje), a uživat ćemo više u onome što volimo. Isto tako, mjesto u autobusu za svakog je rezervirano, samo je pitanje hoće li on uči u autobus ili neće iz opravdanog, odnosno neopravdanog razloga.

Kako se ne bismo razbacivali vašim i našim novcima, očekujemo od vas da dijete na vrijeme i u iskazanom roku prijavite na aktivnost koju ste u svakom slučaju platili uplatom mjesečnog članskog priloga, a ako ga ne prijavite vjerovat ćemo da je iz opravdanog razloga, jer nitko ne bi bez dobrog razloga izostao s aktivnosti koju je platio.

Iz perspektive nekih roditelja tjedni susreti se ne plaćaju, pa onda dijete može ili ne mora doći (ako mu se ne da, ako se termin poklapa s nekom drugom aktivnošću, ako nije u kazni) ili ne osjećaju potrebu obavijestiti voditelje aktivnosti kada dijete zaista ne može doći iz opravdanog razloga. Složit ćete se da je nama teško razlučiti kada je izostanak opravdan, a kada pravi razlog zapravo ne postoji. Zbog toga smo odlučili nagraditi one koji nisu boležljivi, koji zbog priprave za prvu pričest ili svetu potvrdu nisu primorani izostajati s aktivnosti, kojima nogometna utakmica nije važnija od dvodnevnog zborovanja izviđača ili izleta u nacionalni park.

To ne znači da ćemo njih kazniti. Oni će platiti višednevnu aktivnost (logorovanje, zborovanje, zimovanje) koliko ona zaista košta, dok ćemo one koji su redoviti na mjesečnim aktivnostima i programskim susretima nagraditi nižom cijenom, subvencioniranom dotacijom Grada i članarinama onih koji iz bilo kojeg razloga nisu bili u mogućnosti sudjelovati u pojedinim mjesečnim aktivnostima. Vjerujem da nitko neće imati ništa protiv da nagradimo one najbolje, najupornije, najredovitije i najgorljivije. Tako smo i do sada nagrađivali one koji su osvajali medalje na natjecanjima, a najbolji su imali privilegiju postati programski voditelji, kojima također odred pokriva troškove sudjelovanja na aktivnostima.

Nije nam namjera nikoga kažnjavati, jer za to nemamo pravo, ali imamo pravo i želimo nagraditi one koji zaslužuju ako ih želimo zadržati, motivirati i pokazati im da je njihov trud i rad zaista uočen.

Korektno je i znak poštovanja prema osobi koja je zaslužila biti programski voditelj u našoj udruzi i kojoj povjeravate svoje dijete (u interesu njegove sigurnosti, razvoja i zadovoljstva), a to ne smije biti bilo tko, dakle u znak poštovanja prema toj osobi i njenom vremenu koje poklanja (da poklanja!) vama i vašem djetetu, obavijestiti pravovremeno i o uvjerljivom razlogu zašto dijete nije u mogućnosti doći na (za njega organiziranu) aktivnost.

Dakle, nužno je obostrano razumijevanje, povjerenje, poštivanje i zdrava komunikacija, jer zajednički nam je cilj i interes vašem djetetu osigurati zdravo i sigurno odrastanje i cjelovitu izgradnju u zdravu, aktivnu i odgovornu odraslu osobu. Budimo mu u tome primjer.