Dan jednakih mogućnosti u Velikoj Gorici

Trenutno pregledavate Dan jednakih mogućnosti u Velikoj Gorici
  • Autor objave:

Članovi Izviđačkog odreda “Tur” još jednom su ove jeseni pružili ruku pomoći osobama s invaliditetom u svom gradu. Predstavili su se na Danu jednakih mogućnosti, obilježenom poludnevnim događanjima na prostoru uz Tržnice centar u Velikoj Gorici, te su pomogli organizatorima na način da su osiguravali područje odvijanja akcije od prometa. Toga dana uvedena je posebna regulacija prometa u Zagrebačkoj ulici, od spoja sa Sisačkom i Ulicom Matice hrvatske do Muzeja Turopolja, kao i na dijelu Trga Petra Krešimira IV. pored Tržnog centra.

DSC_0204

Koliko je teško prihvatiti život drugačiji od svakodnevnog, odnosno od onoga na što smo naviknuli, uvjerili smo se kroz više “sukoba” s vozačima koji su i unatoč znakovima zabrane i redarima na prometnicama svakako željeli provesti svoja vozila uobičajenim putovima.

Ovakav otklon od većini građana uobičajenog osobe s invaliditetom proživljavaju svakodnevno kroz niz situacija i suočavajući se s brojnim barijerama, koje osobe bez poteškoća u kretanju i vidu uopće ne uoćavaju. Srećom, takvih je barijera svakim danom  sve manje. O tome kako je organiziran ovogodišnji dan jednakih mogućnosti u Velikoj Gorici pročitajte u članku koji prenosimo, a fotografije potražite u Galeriji.

DSC_0266

Prenosimo s …

http://www.vgdanas.hr/Grad/Clanak/7387/rusenje-barijera-osoba-s-invaliditetom.aspx

Rušenje barijera osoba s invaliditetom

U subotu 21. rujna održan je 4. Dan jednakih mogućnosti, čiji je cilj senzibiliziranje javnosti i rušenje predrasuda s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Promet koji svakodnevno tutnji središnjom gradskom prometnicom toga dana zamijenili su sportaši, i to oni koji u svom bavljenju sportom svladavaju uvijek prepreku više. Radi se o sportašima s invaliditetom koji predstavljanjem svojih aktivnosti žele pobuditi znatiželju i ponukati druge građane s invaliditetom da im se pridruže u sportskim aktivnostima.

DSC_0300

DSC_0291

Neke od predstavljenih aktivnosti za osobe s invaliditetom bile su stolni tenis, pikado, atletika, judo, boćanje, go, a predstavljeno je i terapijsko jahanje. Na prigodnim štandovima predstavile su se udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom ili rade u njihovu korist – Sunčica, Maka, Suncokret, Savjetovalište za osobe s invaliditetom, HUPT, COO Velika Gorica, Centar za obitelj i mlade, Izviđački odred Tur iz Velike Gorice te Gradsko društvo Crvenog križa Velike Gorice. Gorički sportaši s invaliditetom djeluju u više klubova okupljenih u Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice.

DSC_0163

DSC_0145

DSC_0177

DSC_0352

DSC_0312