Dopustimo djeci da im bude dosadno!

Trenutno pregledavate Dopustimo djeci da im bude dosadno!
  • Autor objave:

„Za poticanje kreativnosti nema ništa bolje od praznog lista papira ili prazne spavaće sobe“ – izjavio je to svojevremeno Lin-Manuel Miranda, američki skladatelj, tekstopisac i pisac, nagrađen između ostalog i Pulitzerovom nagradom.

U današnje vrijeme, usmjeravanje djece na takve aktivnosti se vidi kao izbjegavanje roditeljskih obveza. Claire Cain Miller je izjavila da su roditelji mislili … ili još uvijek misle „da se djeca kojoj je dosadno nakon škole trebaju uključiti u izvanškolske aktivnosti, a roditelji koji su nešto radili trebaju ostaviti to što su do tada radili i posvetiti se djeci, ako djeca to od njih traže.“

Je li to dobar pristup? Je li to odgovorno roditeljstvo? Pročitajte u članku koji prenosimo sa stranice http://iskra-waldorf-hrvatska.hr/dopustite-djeci-da-im-ponovno-bude-dosadno/

http://iskra-waldorf-hrvatska.hr/dopustite-djeci-da-im-ponovno-bude-dosadno/

Posebno je važno da djeci nekad bude dosadno i da im se dopusti da im ostane dosadno. Također da se to ne smatra „problemom“ koji treba izbjeći ili da ga odrasli trebaju iskorijeniti, već nečim sa čime se djeca sama moraju izboriti.

Znati kako se nositi s dosadom, nije za iznenaditi, povezano je sa sposobnošću koncentracije i usmjeravanja samoga sebe. Jedno istraživanje pokazuje da su ljudi s poremećajem koncentracije posebno skloni dosadi.

Kad nisu besciljno hodali sobama sa slikama, članovi plemićkih obitelji su dugo šetali i promatrali stabla. Znali bi se voziti i zuriti u ogroman broj stabala. Ima smisla kada se kaže da u današnjem svijetu, u kojem podražaji dolaze sa svih strana, ono što se prije smatralo primamljivim, sada se ne čini tako; a ono što je bilo na neki način zabavno, sada se može smatrati običnim i dosadnim.

Prema novom istraživanju, kada djeca provode više vremena radeći unaprijed isplanirane aktivnosti za njih, kasnije budu lošija u ostvarivanju ciljeva, donošenju odluka i kontroliranju svoga ponašanja.

S druge strane, kada je na njima da sami odluče kako će iskoristiti svoje vrijeme, djeca su u mogućnosti nešto naučiti iz toga.

Sljedeći članak nadopunjuje prethodni: http://iskra-waldorf-hrvatska.hr/istrazivanje-previse-unaprijed-isplaniranih-aktivnosti-kojima-se-djeca-bave-moze-stetiti-njihovoj-samoinicijativi/