Eko izviđački dan u prilog Zelenoj čistki 2013.

Trenutno pregledavate Eko izviđački dan u prilog Zelenoj čistki 2013.
  • Autor objave:

Pozvani smo od gradonačelnika Grada Velike Gorice da u subotu 20. travnja damo svoj doprinos Zelenoj čistki, ekološkoj akciji s ciljem detektiranja i čišćenja divljih deponija otpada u lokalnoj zajednici. Ekologija i zaštita okoliša jedno su od dvanaest programskih područja kojima se izviđači bave u svojim redovitim aktivnostima. Izviđači su prije svega pokret koji aktivno promiče zaštitu okoliša, djelujući preventivno, odnosno edukativno na svoje članove – djecu, koju niti ovom prigodom nismo željeli izložiti opasnostima kojima su sve nas izložile odrasle osobe koje bez grižnje savjesti otpad odlažu u prirodu, gdje mu nije mjesto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Umjesto aktivnosti čišćenja divljih deponija uočili smo, poslikali te izvijestili djelatnike gradskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša o postojanju deponija u naselju Podbrežnica, uz samu ogradu Gradskog groblja, u neposrednoj blizini dječjeg igrališta. Nadalje, gradski će djelatnici naložiti komunalnom poduzeću da počisti ovaj deponij, koji smo obišli na dan Zelene čistke, 20. travnja 2013. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozivu na eko šetnju odazvalo se osam članova Odreda, članova jata Ribice. Toga dana naši su Triturusi sudjelovali na Đeboreeu, a predvodnici su pomagali osobama s invaliditetom, sudionicima Skupštine HPO koja se održavala u Velikoj Gorici. Lijepo i sunčano vrijeme iskoristili smo za upoznavanje dijela našeg grada, nekoliko gradskih kvartova koje smo prije toga pronašli i dogovorili plan puta na karti grada. Ovu smo prigodu iskoristili i za upoznavanje osnova kartografije i orijentiranja u prirodi. Prošetali smo kroz Cvjetno i Kokotovo naselje do župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u Cibljanici te potom stazom uz staro Gradsko groblje do Podbrežnice. Usput smo razgovarali o ekologiji, o utjecaju otpada na onečišćenje tla, zraka i voda te koliko to štetno djeluje na zdravlje ljudi i životinja. Na taj način i na opstanak života na našem planetu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Podbrežnici smo vidjeli kako su neodgovorni pojedinci ugrozili sigurnost djece, odlažući glomazni i opasni otpad na zelenoj površini uz rub dječjeg igrališta. Također, uvrijedili su sve nas i dostojanstvo pokojnika odlažući otpad uz ogradu Gradskog groblja. Osjetili smo koliko tako odloženi otpad onečišćuje zrak (smrdi!) te kako oko otpada kruže mušice koje ugrožavaju zdravlje stanovnika našeg grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastavili smo šetnju kroz naselje Bratsvo. Uočili smo i kontejner koji stanarima omogućava odlaganje glomaznog otpada u kontroliranim uvjetima i na za to predviđenom mjestu, ali i građane koji su postojanje kontejnera iskoristili kako bi iz njega ponešto uzeli i “reciklirali”. Šetnjom kroz grad uočili smo i koliko je u Velikoj Gorici zelenila i naučili zbog čega ono čini bogatstvo urbanih sredina. Tako smo se edukativno pridružili Zelenoj čistki i barem nastojali utjecati na djecu da doprinesu kvaliteti života u svojoj lokalnoj zajednici, ali i u drugim sredinama gdje se zateknu, na način da ne onečišćuju okoliš. To je mjera prevencije, za razliku od čišćenja okoliša, koje je daleko zahtjevnije i skuplje.

Budimo pametni i ne onečišćujmo svoj grad!

Neka Lijepa naša takva i ostane!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VIŠE FOTKI POGLEDAJTE U GALERIJI FOTOGRAFIJA