Gastro memorijal u spomen na Tihicu

Trenutno pregledavate Gastro memorijal u spomen na Tihicu
  • Autor objave:

Na memorijalnom susretu u Velikoj Gorici okupilo se 250 izviđača.

Za nama je 12. izdanje memorijala “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag” koje Turopoljska udruga skauta “Tur” organizira u spomen na Tihomira Tomašića – Tihicu, nekadašnjeg izviđačkog voditelja i hrvatskog branitelja koji je domovinu branio u gradu heroju Vukovaru, odakle je odveden kao ranjenih iz bolnice na stratiše na Ovčari i neljudski pogubljen sa stotinama hrabrih civila i hrvatskih branitelja. Njemu u čast u Velikoj Gorici su se ove godine okupili brojni izviđači iz Bjelovara, Koprivnice, Karlovca, Svetog Martina pod Okićem, iz više udruga aktivnih u gradu Zagrebu te domaćini, velikogorički izviđači.

Posebnost je ovogodišnjeg memorijala, koji je redovita aktivnost velikogoričkih izviđača u Dječjem tjednu u Velikoj Gorici, to što je ove godine uklopljen i u Gastro Turopolja. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Velike Gorice natjecanje izviđača iz cijele Hrvatske trebalo je biti središnje kulinarsko događanje Dječjeg gastra, no najava kiše potaknula je organizatore da i veliki Gastro prebace sa nedjelje na dan ranije. Tako se u Parku plemenite opčine turopoljske u subotu okupilo više tisuća građana koji su došli uživati u nedjeljnom ručku i natjecatelja koji su došli odmjeriti “snage” u kuhanju gulaša, no građanima su ponudili i odlične slastice.

Posebnu zahvalnost zbog uspješno odrađenog memorijala Turovci iskazuju volonterima, roditeljima izviđača, prijateljima iz 28. SDI Dubrava, brđanima i istraživačima, koji su odgovorno i s dušom dočekali najmlađe, a oni su su tijekom dana uživali u igrama priređenim za poletarce u zelenim zonama u središtu grada. Bilo je tu poligona spretnosti, suradnje i svladavanja prepreka, gađanja lukom i strijelom, ali i pravih izviđačkih disciplina: orijentacije u prostoru te podizanja šatora.

Istodobno, izviđači i istraživači su se natjecali u kuhanju gulaša, a nakon što su odradili pripremu i gulaš je lagano krčkao na vatri, oni su se imali vremena i mogućnosti natjecati se u standardnim izviđačkim disciplinama: vezanju čvorova, dizanja šatora i orijentaciji uz pomoć kompasa. Bilo je tu i zanimljivih radionica te radova učeničkih zadruga, ponude suvenira te prigodnog kulturno-zabavnog programa u kome su građani mogli cjelodnevno uživati.

Gulaš koji su skuhali ponudili su građanima na konzumaciju, a oni su ih nagradili dobrovoljnim prilozima koje su Turovci odlučili donirati SOS Zajednici mladih Velika Gorica. Gulaši koje su izviđači skuhali bili su fenomenalni i lako su mogli konkurirati gulašima koje su uz njih spravljale brojne ekipe odraslih natjecatelja: lovci, vatrogasci, umirovljenici, članovi kulturno-umjetničkih i drugih uigranih društava. Zaslužili su da i njih kuša i ocijeni gastro-majstor Tomislav Špiček, no organizatori memorijala odlučili su zadatak odabira najukusnijeg gulaša povjeriti upravo onima kojima je donacija kušatelja namijenjena. Tako je gulaše ocijenilo petero mladih iz SOS zajednice mladih Velika Gorica, a koji su neovisno i prema vlastitom ukusu odlučili o pobjedniku. Najbolji gulaš, prema njima su skuhali izviđači odreda “Kamengrad” iz Koprivnice, koji su iako zaštićeni šifrom do samog proglašenja, osvojili prva dva mjesta u kuhanju. Trećim je ocijenjen gulaš ekipa iz “Okića”.

SOS zajednica mladih Velika Gorica u sastavu Dječjeg doma – SOS Dječje selo Lekenik brine o dobrobiti mladih lišenih adekvatne roditeljske skrbi i njihovom životnom osamostaljivanju. Dragovoljnim prilozima građana tako je prikupljeno 417 eura, koliko će biti donirano SOS Zajednici mladih sa željom da osjete ljubav i brigu lokalne zajednice u kojoj žive.

Kuhanje je jedna od vještina koju izviđači potiču i razvijaju kod svojih članova, a upravo su vještine bile tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj, budući da je Europska komisija ovu godinu proglasila Europskom godinom vještina. Ukazala je na to i dr.sc. Arijana Mataga Tintor, stručna savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velike Gorice. U tom kontekstu velikogorički izviđači bili su u svibnju domaćin 2. Festivala vještina za život u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i partnera, a poticanje i razvoj vještina djece i mladih osnova je izviđačkog programa.