Savjetovanje odraslih izviđačkih voditelja u Dugoj Resi

Trenutno pregledavate Savjetovanje odraslih izviđačkih voditelja u Dugoj Resi
  • Autor objave:

Predstavnici Odreda, odrasli voditelji Izviđačkog odreda “Tur”, odazvali su se pozivu Predsjednika Saveza izviđača Hrvatske te su se pridružili odraslim izviđačkim voditeljima iz cijele Hrvatske, na savjetovanju održanom ove godine u Dugoj Resi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svrha savjetovanja bila je, osim druženja, upoznavanje izviđačkih voditelja sa izmjenama dvaju zakona, koji definiraju uvjete djelovanja izviđačkih i svih drugih udruga u Republici Hrvatskoj: Zakona o volontiranju, koji je stupio na snagu s početkom ožujka 2013. godine i Zakona o udrugama, koji je pred skorim donošenjem. Doznali smo da će osobe koje provode programe odgoja i obrazovanja djece morati ishoditi licencu koja će jamčiti kvalitetu njihovog rada prema roditeljima i zajednici.

Novoizabrani predsjednik Saveza, Željko Roglić – Klodi, predstavio je sudionicima savjetovanja viziju razvoja Saveza, koja se temelji na novom Programu, odnosno pristupu obradi programa usklađenom s interesima i očekivanjima mladih u 21. stoljeću. Početak testiranja novog programa najavljen je za 2014. godinu, a njegova puna implementacija, odnosno stavljanje novog programa na izbor i početak primjene u izviđačkim udrugama kroz 7-8 godina.

Bilo je tu i igre, promišljanja perspektiva razvoja skautizma u Hrvatskoj na radionicama i zabavnih sadržaja koji osim djece privlače i zabavljaju i njihove voditelje. Vjerovali ili ne, jer i mi smo nedavno bili djeca, ali se nismo zaboravili igrati 🙂

541405_579949738683177_2126428110_n

299709_579949518683199_353977433_n

Sudjelovali smo i na izuzetno vrijednoj radionici koja nas je osvijestila kako provodeći izviđački program mi već godinama obavljamo zdravstveni odgoj djece (moduli 1,2 i 3), u kojima nema ništa sporno, a da toga zapravo nismo niti svjesni. Usporedna prezentacija nas je osvijestila:

http://www.scouts.hr/2013/03/03/zdravstveni-odgoj-i-izvidaci-zajednicki-ciljevi/

Sve u svemu, osobno smatram da je sudjelovanje na savjetovanju bilo korisno za članove IO “Tur” koji su imali priliku upoznati djelovanje SIH-a danas i u izravnim razgovorima s članovima drugih izviđačkih udruga i dužnosnicima Saveza preispitati svoje stavove i usmjeriti svoja razmišljanja prema budućnosti.

U isto je bilo usmjereno i noćenje u prostorima budućeg skautskog centra karlovačkih izviđača u Velemeriću. Uz druženje s prijateljima i smijeh do ranih jutarnjih sati, obišli smo mjesta na kojima će sasvim sigurno u skoroj budućnosti biti održano logorovanje u organizaciji Izviđačkog odreda “Tur”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po prvi put predstavnici izviđačkih udruga, članica Saveza izviđača Hrvatske, na savjetovanju voditelja razgovarali su o perspektivi razvoja i povećanja broja izviđača u Hrvatskoj i sa predstavnicima izviđačkih udruga koje nisu članice Saveza. Iako članovi SIH-a, a time i Svjetske organizacije skautskog pokreta (WOSM-a), s ponosom ističu kako je “izviđački pokret dobrovoljni, nepolitički, odgojni i obrazovni pokret za djecu i mlade, otvoren za sve, bez obzira na spol, podrijetlo, rasu ili vjeroispovijest, u skladu sa svrhom, načelima i metodom koju je osmislio osnivač pokreta, Lord Robert Baden Powell”, na ovom smo skupu bili izloženi prijezirnim pogledima onih koji ne mogu ili ne žele razumjeti naše razloge zbog kojih smo dragovoljno i svojevoljno 2009. godine istupili iz Saveza, jednako kako smo u razdoblju od 1994. do 2009. godine bili članovi Saveza. Sudjelovanje na ovom susretu pokazao je našu spremnost da svoju odluku ponovno razmotrimo te se ponovno pridružimo Savezu, ukoliko ćemo se u njemu moći osjećati ravnopravnim i dobrodošlim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA