Besplatna putovanja vlakom za djecu i učenike

Trenutno pregledavate Besplatna putovanja vlakom za djecu i učenike
  • Autor objave:

Kako bismo na predstrojeće izlete i na Smotru u Lovinac mogli besplatno putovati vlakom, potrebno je izvaditi dječju pametnu karticu HŽ-a.

Prenosimo tekst koji pojašnjava kako to napraviti, jer iskaznicu svako dijete uz pomoć roditelja treba izraditi samostalno, a izrađene iskaznice predat ćemo na skrb našim izviđačkim voditeljima, kako bi nam prilikom svakog izleta bile nadohvat ruke.

http://www.hzpp.hr/besplatna-putovanja-za-djecu-i-ucenike?p=271

Vlada RH donijela je Zaključak o uvođenju pilot-projekt besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH. Pilot-projekt uvodi se sukladno Programu Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024., a provodit će se od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022. godine.

Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja u 2. razredu redovnih vlakova.

Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika.

Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama. U slučaju da blagajna ne radi, karte se preuzimaju u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Pretplatna karta odnosi se na relaciju na kojoj učenik putuje svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja. Pojedinačne karte preuzimaju se na blagajnama, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku.

Izrada pametne kartice s pripadajućim profilima naplaćuje se 20 kn prilikom preuzimanja kartice. Profil na pametnoj kartici vrijedi do 31. prosinca 2022. godine.

Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu ostvaruju pravo na besplatna putovanja na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Prilikom predaje zahtjeva za izradu pametne kartice i fotografije na blagajni, potrebno je pokazati identifikacijski dokument na kojemu je naveden datum rođenja.

Besplatna putovanja odnose se na mjesni i međumjesni prijevoz.

Izradu pametne kartice možete zatražiti i poštom slanjem potrebne dokumentacije na sljedeće adrese:

  • Regionalna jedinica Zagreb, Trg Ante Starčevića 1, 10 000 Zagreb
  • Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79, 32 100 Vinkovci
  • Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21 000 Split
  • Regionalna jedinica Rijeka, Trg kralja Tomislava 1, 51 000 Rijeka
  • Regionalna jedinica Varaždin, Kolodvorska 17, 42 000 Varaždin.

U slučaju da dokumentaciju šaljete poštom, potrebno je navesti hoćete li pametnu karticu preuzeti na jednoj od blagajni ili će vam biti poslana poštom.

Napomena za učenike koji imaju pametne kartice

Učenici koji imaju pametnu karticu, ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom doći na blagajnu kako bi bez naknade dobivanjem novog profila ostvarili pravo na besplatna putovanja. Profil na pametnoj kartici vrijedi do 31. prosinca 2022. godine.

NOVO

Od 01.01.2022. zahtjev za izradu pametne kartice za besplatna putovanja možete dostaviti i na e-mail adresubesplatno.djeca@hzpp.hr. Potrebno je dostaviti slijedeću dokumentaciju:

  • popunjeni zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove) ili isprintan preuzeti u odredskoj prostoriji.                                                                                    Potvrda obrazovne ustanove koja se dostavlja može biti i e-potvrda za učenike koju možete preuzeti s https://potvrde.skole.hr putem sustava e-građani ili potvrda iz e-dnevnika koju možete preuzeti s https://ocjene.skole.hr – Osobni podaci (podaci o učeniku),
  • fotografiju u boji veličine 3×3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana,
  • iznos od 20 kn (izrada pametne kartice s pripadajućim profilima) potrebno je uplatiti na račun broj: IBAN HR9523400091510252920, svrha uplate (izrada pametne kartice-djeca besplatno) i priložiti potvrdu o plaćanju, te
  • navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu. Najbližu blagajnu potražite na karti.

Organizirana grupna putovanja djece potrebno je najaviti najmanje 7 dana prije namjeravanog putovanja na e-mail besplatno.djeca@hzpp.hr.

Dodatne informacije možete zatražiti na e-mail besplatno.djeca@hzpp.hr.