Hokus pokus: „Naprava za mjerenje smoga“

Trenutno pregledavate Hokus pokus: „Naprava za mjerenje smoga“
  • Autor objave:

Hokus pokus: „Naprava za mjerenje smoga“

Eto, došli smo do našeg zadnjeg pokusa.

Patrola „Akela“ se potrudila i napravila napravu za mjerenje smoga. Lako je samo pričati o onečišćenju zraka. Teže je naravno, predstaviti što onečišćenje zraka znači za ljude, životinje i biljke. To smo mi htjeli ovim pokusom pokazati.
Za pokus nam je bilo potrebno 4 novih gumenih traka, dvije vješalice za odjeću( tanke, žičane), velika plastična vrećica i povećalo.

Svaku vješalicu smo savinuli u pravokutnik  (onoliko koliko smo mogli, ipak smo maleni). Na svaku smo vješalicu stavili dvije gumice tako da stoje čvrsto. Jednu smo vješalicu stavili van, bitno je da cijeli dan visi u sijeni. Drugu smo vješalicu stavili u plastičnu vrećicu, zavezali vrh vrećice i stavili je na ormar, kako bi bili sigurni da nam nitko neće upropastiti pokus. Ostavili smo vješalice da stoje tjedan dana i na sljedećem sastanku pogledali kako izgledaju gumice koje su bile vani. Imaju li pukotine ili su čak uništene. Uzeli smo povećalo i pogledali gumice te ih usporedili s onima koje su bili u vrećici.

Naime, gumice koje su bile vani su prilično dobro izgledale pa smo ih odlučili ostaviti još tjedan dana.

VELIKO OTKRIĆE

Ako stanujemo u području gdje je zrak čist, proći će mjeseci prije nego gumice postanu mlohave i ispucane. No, u kraju s vrlo onečišćenim zrakom, gumice će popucati već nakon nekoliko tjedana. Uzrok tome je smog (onečišćen zrak) koji iz razgrađuje.
Onečišćen zrak je štetan za cijeli okoliš. Isto kao što šteti gumicama, šteti i životinjama, drveću, žitu na poljima i, naravno, ljudima.

Patrola „Akela“