Hokus pokus 2015.

Trenutno pregledavate Hokus pokus 2015.
  • Autor objave:

Članovi jata “Akela” su na tjedan dana postali mali znanstvenici, a ideju za pokuse preuzeli smo sa stranice maligenijalci.com.

Sve smo objasnili i pojasnili na našem redovnom okupljanju, a eksperiment su djeca provela kod kuće. Sve smo slikali i sad ćemo vam pokazati čime smo se bavili.

Pokus 1. Izrada barometra

Izrežemo vrh balona, razvučemo ga na vrh posude (teglice) te ga pričvrstimo gumicom. Postavimo slamku preko vrha posude tako da jedna trećina slamke visi preko ruba. Na komad papira nacrtaju se tri linije s međusobnim razmakom od pola centimetra i označe kao visok, umjeren i nizak tlak. Zakačimo papir iza posude tako da je slamka usmjerena na umjereno.

b1b2                                                                                                        Magdalena i Leticia

OBJAŠNJENJE

Kada je nizak tlak zraka, balon će se proširiti van i slamka će pokazivati prema dolje. To je zato jer zrak u balonu ima relativno veći pritisak zraka u odnosu na zrak izvana, te gura balon prema van.

Kada je visok pritisak zraka vani, gurnut će balon u posudu i slamka će biti okrenuta prema gore. Zrak unutar balona sada ima relativno manji pritisak i gura balon unutra.

Dakle: Visoki tlak zraka pokazuje lijepo vrijeme, a niski tlak zraka prikazuje lošije vrijeme.

Pokus 2. Razvijte vlastite kristale soli

Tegla (posuda) se napuni s vodom u koju se doda pola šalice soli (prezasićena otopina). Sve se dobro promiješa te se na vrh teglice postavi čačkalica na koju se zaveže uže (vuna). Uže uronimo u vodu i čekamo dok se kristali soli ne počnu formirati na užetu.

k1                                                                                                           Ana i Magdalena

OBJAŠNJENJE

Kristali soli izvrstan su primjer kubičnih kristala koji se mogu naći grupirani zajedno, kao puno malih kristala, ili kao golemi pojedinačni kristali.

Pokus 3. Napuhnite balon uz kvasac

U bocu stavimo suhi kvasac, žličicu šećera i malo tople vode (oko 35 stupnjeva). Šećer se dodaje jer je kvascu potrebna energija za rast, a topla voda će aktivirati kvasac . Zavrtimo bočicu tako da se sadržaj promiješa i na vrh stavimo balon kojeg smo prethodno nekoliko puta rastegnuli. Bočicu ostavimo na neko toplo mjesto i promatramo što se događa.

b1                                                                                                          Leon i Magdalena

OBJAŠNJENJE

Kada kvasac koristi šećer kao oblik energije, doći će do oslobađanja plina- ugljikovog dioksida. Plin će prvo ispuniti bocu i kako se stvara dodatna količina plina, plin će početi ispunjavati prostor balona.

Pokus 4. Golo jaje

Nekuhano jaje stavi se u teglicu koja je ispunjena octom. Jaje u potpunosti mora biti prekriveno. Pričeka se nekoliko dana i promatra što se događa s jajetom.

j1

j2                                                                                                        Nina, Ana i Magdalena

OBJAŠNJENJE

Ljuska jajeta je najvećim dijelom sastavljena od kalcijeva karbonata. To je dio jajeta koji čini ljusku čvrstom. Ocat je kisellina koja u kombinaciji s kalcijevim karbonatom dovodi do kemijske reakcije u kojoj se oslobađa ugljikov dioksid (mjehurići koji okružuju jaje). Jaje će postati mekano jer je sav ugljik napustio jaje s mjehurićima. Dakle jaje je postalo mekane teksture, zanimljive boje i prilično izdržljivo (bacili smo ga, stiskali i kotrljali, ali je i dalje ostalo čitavo).

Eto, nadam se da smo vam dali ideju te da ćete pokušati napraviti barem jedan od opisanih pokusa.

Jato “Akela”