Hrabru intervenciju naše Barbare popratili su i lokalni mediji, a čestitke stižu i iz SIH-a

Trenutno pregledavate Hrabru intervenciju naše Barbare popratili su i lokalni mediji, a čestitke stižu i iz SIH-a
  • Autor objave:

Barbara Novosel našla se u situaciji u kojoj i odrasli nisu sigurni bi li znali postupiti kako treba. Ona je znala.

Naša je Barbara hrabro i pribrano postupila i možda (vjerojatno) prijatelju spasila život. Ponosna majka pohvalila je postupak svoje kćeri na društvenim mrežama, a dan kasnije ovu je vijest prenio i lokalni portal.

 

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/16332/hrabra-barbara-izvidacica-(11)-spasila-zivot-djecaku.aspx

3.09.2016

Hrabra Barbara: Izviđačica (11) spasila život dječaku

Šetajući kroz grad naša sugrađanka Barbara Novosel jučer je naišla na dječaka (12) bez svijesti. Brzom reakcijom uspjela je pomoći dječaku dozvavši hitnu, donijevši mu vode i zaustavivši jednog vozača da joj pomogne zbrinuti dječaka.

Pomoć ove Velikogoričanke ne bi trebala biti neuobičajena, kada se nađemo u takvoj situaciji svatko bi trebao tako postupiti, ali činjenica da Barbara ima tek 11 godina ovaj događaj učinio je vrijednim divljenja.

-Šetala sam psa u Ulici Bratstvo i vidjela da netko leži. Dotrčala sam do dječaka, vidjela sam da se trese i dozivala ga, ali nije odgovarao. Prepalo me to što sam shvatila da ga poznajem, ali sam se skoncentrirala i odmah reagirala. Nazvala sam hitnu pomoć i zaustavila jednog čovjeka u automobilu da mi ga pomogne prenijeti u hlad-ispričala nam je jučerašnji događaj Barbara Novosel (11) iz Velike Gorice.

-Nakon što smo ga prenijeli u hlad pozvonili smo ljudima koji žive u blizini mjesta događaja da nam daju vode, pitali su me jesam li zvala hitnu, rekal sam da jesam, a potom smo obavijestili dječakove roditelje. Ubrzo je odveden u bolnicu- prepričala je događaj Barbara.

Nakon što je ispričala sve mami Kseniji, mama se putem društvene mreže zahvalila članovima Turopoljske udruge skauta “Tur”.

– Šokiralo me sve što zna, pozitivno, jer mislim da ni ja to ne bih tako uspjela odraditi, opisala je sve što je radila korak po korak kako su učili u izviđačima. Izviđači su super iskustvo za roditelje i klince, rekla mi je da su uvježbavali i kako pomoći u drugim situacijama -ispričala nam je Barbarina mama Ksenija ponosna na svoju kćer, ali i izviđače koji neumorno rade s djecom.

00barbara2.jpg

Zna kako pomoći kod utapljanja i krvarenja iz nosa

-U izviđačima nas uče kako čovjeka koji se utaplja izvući iz vode, kako zaustaviti krvarenje iz nosa, kako pomoći kod strujnog udara i još puno toga- rekla nam je Barbara dodavši da su joj u izviđačima najdraži izleti i druženja s predvodnicima i prijateljima.

-Jako mi se sviđa u izviđačima i nadam se da ću jednoga dana i ja bit predvodnik izviđača-kaže Barbara koja je članica izviđača od svoje 6. godine.

Izviđači kroz svoj program pripremaju i educiraju djecu za pružanje osnovne pomoći u različitim hitnim situacijama, a koliko to može značiti u stvarno životu osjetila je upravo mlada Barbara jer brza reakcija spašava živote.

-Djecu učimo svim potrebnim vještinama kako bi u situacijama poput one u kojoj se našla Barbara, odreagirali trezveno i promišljeno misleći prvenstveno na svoju sigurnost te na sigurnost osobe koja je unesrećena. Jedno od načela pružanja prve pomoći jest “ne štetiti” te djecu učimo da ne treba izigravati heroje nego sa stečenim znanjem pomoći osobi koliko im to situacija i godine dozvoljavaju-rekao nam je Mario Dilberović član Udruge Izviđača također ponosan na 11-godišnju Barbaru.

00barbara3.jpg
Dilberović dodaje kako je djeci voditelji objašnjavaju koliko je važno ostati pribran u takvim situacijama, osigurati pristup terenu, pozvati hitnu pomoć prije bilo kakve radnje.

-Redovito na izviđačkim natjecanjima djeca pokazuju znanja u praktičnim vježbama poput saniranja porezotina, ozeblina, mobilizacije priručnim materijalima-rekao nam je Dilberović. Iako su kolege izviđači i prijatelji na društvenim mrežama hvalili Barbarin postupak, ona je samo komentirala:  “Ma nije to ništa. Za svakog bi to napravila. Meni je bitno samo da je dječak u redu”.