Izviđači uče i kod kuće!

Trenutno pregledavate Izviđači uče i kod kuće!
  • Autor objave:

Kako bismo se zaštitili i spriječili širenje koronavirusa susrete ćemo održavati virtualno i program izviđača svladavati kod kuće!

Dragi moji izviđači,

Koronavirus onemogućio nas je u provedbi redovitih programskih aktivnosti, susreta, izleta i akcija, ali to ne znači da ćemo stati i čekati prestanak „opće opasnosti“. Družit ćemo se virtualno, putem društvenih mreža i sredstava elektronske komunikacije.

“Izviđački pokret je dobrovoljni, nepolitični odgojni i obrazovni pokret za djecu i mlade otvoren za sve bez obzira na spol, podrijetlo, rasu ili vjeroispovijest, u skladu sa svrhom, načelima i metodom koju je osmislio Osnivač”, stoji u Statutu naše nacionalne organizacije, kao i u našem odredskom Statutu.

Vračam se činjenici da su izviđači obrazovni pokret, pa s obrazovanjem ni u ovako specifičnim okolnostima ne moramo stati, kao što nije stalo niti formalno školstvo u Hrvatskoj.

Najavio sam da ćemo osmisliti način i dio aktivnosti provoditi putem društvenih mreža. Da izazov bude veći vaše ćemo sudjelovanje vrednovati, ali i nagraditi sve one koji se potrude. One koji ne iskažu interes, koji se ne odluče potruditi i koji se ne snađu u situaciji koja traži promjenu naših ustaljenih navika i metoda djelovanja nagrada će zaobići. Krače: vrednovanje će biti sukladno njihovoj volji i trudu.

Kao što smo odlučili vrednovati vašu redovitost i sudjelovanje na aktivnostima, u situaciji kada to nije moguće zbog vaše i zdravstvene zaštite vaših obitelji i prijatelja, vrednovat ćemo i prihvaćanje ovog izazova, vašu brzinu reakcije, trud uložen u istraživanje i iskazano znanje.

Predstojećih dana zadat ćemo vam više kvizova, testova, zadataka za istraživanje i kreativnih radnih zadataka. Vrednovat ćemo vrijeme potrebno da nam dostavite svoje rezultate, originalnost (dakle, nećemo prihvaćati „copy-paste“ metodu nego vlastito iskazivanje onoga što ste shvatili) i broj radnih zadataka koje ćete stići, željeti i moći riješiti. Kako zadatak ne biste shvatili olako, za odgovore i rješenja trebat će utrošiti malo vremena, odgovore potražiti na internetskim stranicama, nešto i pročitati, a nakon što nam odgovore pošaljete u pisanom obliku, o istom ćemo kasnije porazgovarati i vidjeti „jesu li zadaću napravili roditelji“ ili ste i vi sudjelovali … jeste li samo napisali odgovor ili ste nešto i zapamtili. Dakle, brza rješenja, koja nas nisu naučila ničem novom, nisu dobra rješenja, nisu očekivani ishod obrazovnog procesa, pa unatoč dostavljenim pisanim rezultatima nećemo biti spremni nagraditi. Dakle, učimo da bismo naučili, a ne kako bi učitelj dobio željeni odgovor!

No, u rješavanju zadataka mogu vam pomoći roditelji. Možete zajedno istraživati, zajedno pisati odgovore, možete putem njihovog e-maila (ako se svojim ne koristite) dostavljati odgovore i rješenja zadataka … jer jedan od zadataka koje smo postavili pred sebe je uključivanje roditelja u naše izviđačke aktivnosti, povezivanje djece i roditelja te uključivanje roditelja, kao partnera nama izviđačkim voditeljima, u provedbi našeg neformalnog, izviđačkog, odgojno-obrazovnog procesa.

Rješenja, odgovore i radove kojima ćete iskazati vaš trud i vještinu šaljite isključivo na adresu: akonjev@gmail.com. Kod slanja e-maila, kao naslov svakako napišite svoje IME PREZIME – KATEGORIJU (poletarci, vučići ili izviđači) – NASLOV RADNOG ZADATKA (npr. Ivan Ivanović – Vučići – Nebo i zvijezde).

Zamolite roditelje da zajedno pročitate ovaj dopis te da vam pojasne sve što vama nije jasno. Što god traži dodatno pojašnjenje, slobodno nazovite Alena (091/2530-039).

Krenimo u avanturu!

Svakoga dana zavirite na odredsku internetsku stranicu, pogledajte ima li novih zadataka, riješite ih, pošaljite i dokažite da ste zaista pravi poletarci i izviđači … znatiželjni, zainteresirani, odgovorni i željni novih znanja!

PONEDJELJAK (16.03.2020.)

IZVIĐAČI su već dobili zadatak saznati i predstaviti svoj kvart, svoju ulicu ili dio grada. Sada od njih očekujemo da o istome napišu esej. U njemu će napisati gdje žive (u kojoj ulici, kvartu i gradskoj četvrti, zašto se baš tako zove, tko je ta osoba, mjesto ili događaj po kojem je taj dio grada dobio ime, što je značajno i zanimljivo u tom kvartu, što je tamo bilo prije, kako ga Goričani među sobom zovu, po kome ili čemu su ulice u tom kvartu dobile imena … sve zanimljivo čime mogu predstaviti dio grada u kome žive). Esej mora imati barem 15 proširenih rečenica teksta. Vjerujem da je za to do petka dovoljno vremena. Već sutra slijedi novi zadatak!

POLETARCI započinju s pjesmama. Zadatak je u priloguTko pjeva zlo ne misli – 1 – poletarci

UTORAK (17.03.2020.)

IZVIĐAČI imaju novi zadatak, kojim će ponoviti i osvježiti svoja znanja o orijentaciji prema objektima i prirodnim znakovima: Orijentacija bez kompasa – IZVIDJACI

POLETARCI će novim zadatkom upoznati oblake i naučiti što od kojega možemo očekivati: OBLACI – poletarci

ČETVRTAK (19.03.2020.)

POLETARCI danas neće istraživati, ali će nam pokazati kako se znaju pismeno izraziti. Pritom se slobodno poslužite kartom grada koju ćete pronaći na internetu, a zamolite i roditelje da vam pomognu (pazi: ne da oni napišu Dnevnik puta, ne da oni diktiraju, a ti pišeš, nego da ti pomognu snaći se na karti, prepoznati strane svijeta, podsjetiti te na prodavaonice, vulkanizere i javne ustanove – Elektra, policija, pošta, škola, tržni centar, banka … – a na kraju pročitati tvoj uradak i reći jesi li se svega bitnog stetio/la).

Evo zadatka:Dnevnik puta – vucici

IZVIĐAČI se očito nisu snašli sa pisanjem eseja. Kako bih vam pomogao napisao sam esej o svom “kvartu”, za primjer koji će vam možda pomoći. Za primjer sam uzeo naselje koje nema spomenika, znamenitih objekata niti ulica koje nose ime znamenitih povijesnih osoba, o kojima bih mogao nešto napisati i predstaviti vam ih. O nekim naseljima i ulicama dalo bi se još puno više reći.

Primjer eseja: – Esej Cvjetno

Evo i napitka koji će vam pomoći da naučite kako dobro napisati esej: http://www.tusdu.hr/pdf/Kako_napisati_esej_iz_hrv_j.pdf

IZVIĐAČI (Zadatak za riješiti do 22.03.2020.) – novi će zadatak zahtjevati od vas da odgovore malo potražite na interenetu, na stranicama SIH-a i stranicama Odreda. Ovo je sigurno suhoparan i ne previše atraktivan zadatak, ali izviđači trebaju poznavati organizaciju kojoj pripadaju. Neki dijelovi ne traže vaše istraživanje, nego vam nude informacije kako bi saznali više te kako bi i sami znali traži od nas da vam ponudimo više.

Umjesto crta, koje sam ostavio za one koji će zadatke ispunjavati olovkom, upišite odgovore, poboldajte ih, pišite crvenom bojom, pišite velikim slovima, a crte obrišite. Eto i primjene vještina informatike, odnosno obrade teksta.

Zadatak: – IZVIDACKA ORGANIZACIJA – IZVIDACI