Jeste li znali (?) – Turopoljska patuljasta kokoš izvorna je pasmina

Trenutno pregledavate Jeste li znali (?) – Turopoljska patuljasta kokoš izvorna je pasmina
  • Autor objave:

Turopoljska patuljastu kokoš, u narodu poznata kao Jurek i Katica, početkom 2018. godine proglašena je izvornom pasminom.

Patuljastu kokoš, koja se kod nas naziva još i Hrvatska patuljasta kokoš, navodno su Turci donijeli na područje Turopolja u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, u vrijeme pokušaja osvajanja hrvatskih krajeva. Rasprostranjena je od juga Sisačko-moslavačke županije, preko Turopolja sve do Zagreba i njegove šire okolice gdje, u ne tako davnoj prošlosti, gotovo da nije bilo domaćinstva na kojemu nisu gospodarili ponosni i nepokoreni Jureki.

Jurek i Katica stoljećima su rado uzgajani u našim krajevima zbog dobre prilagođenosti klimatskim uvjetima. Zbog svoje izdržljivosti i poludivlje naravi mogle su se prilagoditi i najgorim životnim uvjetima. Otpornost na razne bolesti, dug životni vijek te dobra plodnost i majčinski instinkt koka osiguravali su im brojnost potomstva bez posebne brige čovjeka.

Ova se simpatična koka javlja u raznim bojama, a najljepša je žuto-crvena sa tamnim zelenkastim repom i metalnim sjajem. Osim šarenog perja karakterizira je specifičan pjev i kvaliteta jaja bogatih omega masnim kiselinama. Tipična obilježja pasmine su osobita vitkost, elegancija i ljupkost. Uspravnog, ponosnog i kočopernog držanja s uzdignutom krijestom Jurek odaje dojam borbenosti. Ova je kokoš nestašna, dobro se snalazi pri slobodnom držanju i spava na drveću.

Autor fotografija: Mario Žilec / Kronike Velike Gorice

Iz medija: https://www.vecernji.hr/zagreb/doznajte-zasto-trebamo-ocuvati-jureka-i-katicu-913322