Jurjevska tradicija u Velikoj Gorici

Trenutno pregledavate Jurjevska tradicija u Velikoj Gorici
  • Autor objave:

Slaganjem svečanog Jurjevskog krijesa u Parku dr. Franje Tuđmana pridružili smo se proslavi 30 godina Turopoljskog banderija.

Nakon što smo prije podne sudjelovali u ekološkoj akciji Rezolucija Zemlja u Svetoj Nedelji i Samoboru, a izviđači su se natjecali na Đeboree-u u Novom Zagrebu, subotnje poslijepodne proveli smo u središnjem gradskom parku, gdje smo već tradicioanlno složili Jurjevski krijes. Time smo pažnju građana Velike Gorice privukli već tijekom dana.

Pred većer su se oko krijesa okupili mnogobrojni građani, uz prigodni kulturno-umjetnički program, ali i dvadesetak povijesnih vojnih postrojbi, koje su na ovogodišnje Turopoljsko Jurjevo došle uveličati proslavu obljetnice Turopoljskog banderija. Predvođene Turopoljskim banderijem u svečanom mimohodu prodefilirale su gradom, od Muzeja Turopolja do Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Bila je ovo prigoda i da se predstavi laka turopoljska konjica.

 

U Turopolju se od davnina Jurjevo obilježavalo kao praznik proljeća i početak gospodarske godine. Povijest Turopolja bila je velikim dijelom obilježena ratovima pa je upravo sveti Juraj, rimski vojni časnik proglašen zaštitnikom turopoljskog kraja. Blagdan svetog Jurja obilježava se i paljenjem krijesa i prikazom jurjevskih običaja, a tako je bilo i na tradicionalnoj proslavi Jurjeva koju organizira Plemenita opčina turopoljska u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom grada Velike Gorice, Zagrebačkom županijom, Ministarstvom kulture i medija te Zajednicom kuluturno umjetničkih udruga grada Velike Gorice.

Vrhunac večeri bilo je paljenje krijesa, koje su zajedno izveli članovi Turopoljske udruge skauta TUR i kapetan Turopoljskog banderija. Sve su to sa zanimanjem pratili građani, od najmanjih do onih najstarijih. Uz iskrice koje su frcale s jurjevskog krijesa, tako su u toj noći zabljesnuli i tragovi jurjevskih običaja turopoljskog kraja koje s ponosom čuvaju goričke udruge.

Uz plamene jezičke petnaestak članova TUS Tur izreklo je svoje obećanje te položilo zavjet, čime su i formalno postali poletarci, odnosno iz ove uzrasne kategorije prešli su u kategoriju mlađih izviđača. Ni tu uzbuđenja nije nedostajalo, kako među izviđačima, tako i među roditeljima koji su s ponosom promatrali svečanost uz Jurjevski krijes.

Osim u Velikoj Gorici, jurjevsku proslavu smo obilježili i u Dubrancu. Na poziv Udruge žena Dubranec, koje su jurjevski program u Dubrancu organizirale u suradnji s udrugom mladih i Mjesnim odborom Dubranec dan poslije otišli smo se predstaviti i u tom naselju. Ovom proslavom članice Udruge žena Dubranec odlučile su promovirati svoj kraj i pokazati posjetiteljima tradicionalan način življenja u modernom ruhu. Uz KUD-ove Kravarsko, Čiče, Lukavec, Vrhovje, te učiteljice i djeca Područne škole Dubranec igre i zabavu djeci ponudili su i turopoljski skauti. Bila je ovo prigoda i za obnovu plemenite sučije Dubranec. Uz bogat program za djecu, igre, tombolu i predstave te ponudu jela i pića u 20 sati smo se pridružili svečanom paljenju jurjevskog krijesa iza društvenog doma.