Kako smo osjetili čar vode povodom Svjetskog dana voda

Trenutno pregledavate Kako smo osjetili čar vode povodom Svjetskog dana voda
  • Autor objave:

Prigoda je zahtijevala da što bolje upoznamo vodu. Vrijeme nam je to i omogućilo 🙂

Unatoč kišovitom vremenu, četrdesetak Turovih poletaraca je, povodom predstojećeg Svjetskog dana voda, posjetilo velikogoričko vodocrpilište i kolektor s pročistačem otpadnih, odnosno nečistih voda.

Dan ranije ponadali smo se da su prognostičari opet pogriješili. Ugodan, suh i pomalo sunčan dan dao je to naslutiti. Čak ni prvi jutarnji pogled kroz prozor nije ukazao da bi nas vrijeme trebalo previše zabrinuti i pokolebati u namjeri da odradimo šetnju. No, kako se bližilo vrijeme okupljanja kiša je bivala sve ozbiljnija.

Pred odredskom prostorijom, unatoč vremenu, okupilo se dosta djece i roditelja, koji su shvatili da vrijeme ne mijenja naše planove. Bila je ovo prigoda da ih tek izmijenimo i prilagodimo vremenu i našim mogućnostima. Zbog toga smo zamolili roditelje, koji su u mogućnosti, da nam pomognu i prevezu nas do komunalnih objekata, do kojih smo namjeravali doći pješačeći. Njih šestero bezrezervno se stavilo na raspolaganje.

Stoga im od srca zahvaljujemo, jer su nam omogućili da odradimo planiranu aktivnost i da, unatoč lošem vremenu, našoj i njihovoj djeci omogućimo da dožive nešto zanimljivo, novo i drugačije toga dana. No, i unatoč njihovoj nesebičnoj pomoći i kabanicama kojima smo se zaštitili, propisno smo pokisli. Neki do koljena, a neki još i više. Propješačili smo područjem kolektora i pročistaća te područjem vodocrpilišta do jedne od pet crpnih stanica koju smo razgledali.

Zahvalni smo i djelatnicima VG Vodoopskrbe koji su nas srdačno dočekali, proveli nas i pokazali kako komunalni uređaji za crpljenje i pročiščavanje vode rade, dali nam odgovor na sva naša pitanja i dali nam više novih, zanimljivih i korisnih informacija o vodi, unatoč činjenici da im je subota neradni dan i da za to neće biti plaćeni. Uz to, još su nas i počastili sokom, grickalicama i slatkišima.

Ekološki izlet, povodom Svjetskog dana voda, završili smo uz pizzu i limunadu u slastičarnici Memy, gdje smo saznali još neke zanimljive podatke o vodama. Naučili smo kako racionalizirati njenu potrošnju u kućanstvu te koliko smo sretni što nam je pitka voda u Hrvatskoj toliko dostupna. Koliko smo naučili toga dana, ali i što smo o vodama znali od ranije, pokazali smo kroz kviz. Neki su slušali pozorno i sa znatiželjom, a neki ovoj temi nisu posvetili dovoljno pažnje, stoga smo pobjednike odlučili počastiti kolačima. Vrijedilo se potruditi i naučiti nešto novo.

Evo i nekoliko izabranih fotki.