Krpelji i uši

Trenutno pregledavate Krpelji i uši
  • Autor objave:

Došli smo u svijet kukaca i buba, krpelja i komaraca … i oni su iskoristili priliku da se najedu. Sada provjerite je li se zadržao koji krpelj na tijelu ili uš na glavi!

Boravak u prirodi znači da smo svjesno napustili izolaciju od kukaca, buba, životinja, virusa i bakterija. Zbog toga nas i prirodni nagon za preživljavanje komarac i krpelja, koji se hrane krvlju životinja i ljudi, ne treba iznenađivati. Naravno da su nas opsjedali, unatoč zaštitnim sredstvima koja smo koristili.

Iako su se djeca redovito prala i mijenjala rublje, često su bila u šumi, a curke su uredno posuđivale češljeve. Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, poštovani roditelji savjetujemo vam da djecu dobro i temeljito pregledate od krpelja, ali i uši!

Krpelja je više nas skinulo sa sebe, pa zato znamo da su ih mogla i djeca donijeti, a čini nam se da smo kod četiri djevojčice posljednju večer uočili nešto nalik na uši … stoga provjerite tko je sve ovogodišnji dobitnik!

Krpelji koje smo do sada skidali uglavnom su bili vrlo sitni (ne veći od milimetra), no koža oko njih se brzo zacrveni, pa ćete ih lako uočiti. Najčešće se zadržavaju na mekanim i bolje prokrvljenim dijelovima tijela. Provjerite i glavu, jer znaju se sakriti i u kosi. Ukoliko ih do sada niste vadili sami, zatražite pomoć liječnika.

Uši su sitne crne i kreću se, za razliku od krpelja, dok su gnjide (ličinke uši) sitne bijele i drže se za las kose … ako do sada s istim niste imali iskustva. Odličnim sredstvom za njihovo iskorjenjivanje pokazao se Paranit koga možete kupiti u svim Ljekarnama.