Bregi Scout Camp 2020 – OTKAZANO ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE!

Trenutno pregledavate Bregi Scout Camp 2020 – OTKAZANO ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE!
  • Autor objave:

Turovci su se i ovog ljeta pripremali za logorovanje … no oprez zbog ponovnog širenja koronavirusa u tome ih je osujetio.

Nekontrolirano povećanje broja novooboljelih od COVIDa19 u susjednim zemljama (Srbiji i BiH), a što može biti potencijalna prijetnja i za našu zemlju u jeku turističke sezone, kao i stalno prisutna bolest u Hrvatskoj, odnosno epidemiološka situacija koja će ostati pod kontrolom samo uz strogo poštivanje mjera zaštite, a Nacionalni stožer Civilne zaštite najavljuje ponovno pooštrenje epidemioloških mjera, sve su to podaci koji nas potiču na povećani oprez, kako nas u udruzi, tako i roditelje naših članova.

Vjerojatno zbog toga, a i uslijed naših višestrukih upozorenja na realnu situaciju, broj prijava za ovogodišnje logorovanje sveo se na svega desetoro prijavljene djece.

U takvoj situaciji DONOSIMO ODLUKU O OTKAZIVANJU PLANIRANOG LOGOROVANJA U GORNJEM HRUŠEVCU, koje smo planirali održati u treminu 18.-26.07.2020. godine.

Iz tog razloga nećemo održati niti roditeljski sastanak najavljen za 09.07.2020. s temom predstojećeg logorovanja.

Svoje najavljene i već pripremljene višednevne aktivnosti, svega nekoliko dana prije početka, ovih su dana počele otkazivati brojne izviđačke udruge, a ista sudbina vrlo je izgledna i za planirane ljetne aktivnosti nacionalne izviđačke organizacije. Očekuje se odluka najviših tijela uprave Saveza o provedbi Šumske škole, o odgodi Smotre najavljene za 2021. godinu, a po svemu sudeći neće biti niti kampa tehničke kulture koji je u kolovozu trebao biti održan u blizini Osijeka.

OI Sirius iz Varaždina odlučio je otkazati svoje logorovanje: http://oi-sirius.hr/

Logorovanje je otkazao i Odred izviđača MP iz Podsuseda: Otkazivanje MP

Prateći epidemiološku situaciju i očekujući jasne i jednoznačne poruke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, u ovom je trenutku vrlo teško donijeto odluku: na logorovanje definitivno idemo ili od logorovanja ovog ljeta definitivno odustajemo.

Mi se za logorovanje u Gornjem Hruševcu, zakazanom u razdoblju od 18.-26.07.2020. aktivno pripremamo. Od općine Kravarsko dobili smo suglasnost i potpisan ugovor za korištenje terena. Krenula je i nabava hrane, ali … pogoršanje epidemiološke situacije, prvenstveno u Slavoniji, ali i na širem zagrebačkom području izlaže nas velikom izazovu hrabrosti, mudrosti te moralne odgovornosti za sigurnost i zdravlje vaše djece, vaših obitelji i rođaka, koje bi eventualnim prodorom virusa među sudionicima naše višednevne aktivnosti mogli životno ugroziti.

Želja i potreba za odmorom i višednevnom aktivnosti u prirodi kod nas je velika, ali razum je mora nadvladati kako bismo sačuvali svoju vjerodostojnost i dokazali da nam je zdravlje i sigurnost naših članova najvažnije.

Upitan za preporuku jedan je lokalni stožer CZ ovih dana odgovorio da zabrane javnih okupljanja nema, ali da je svako okupljanje i aktivnosti u većim skupinama „visokorizično“ te da pratimo preporuke Stožera. Drugim riječima: Sami odlučite hoćete li organizirati logorovaranja, ali upozoreni ste na opasnost!

To bi značilo da trebamo preuzeti odgovornost za eventualne posljedice prodora virusa. Za primjer: Nije zabranjen niti nedavni humanitarni teniski turnir u Zadru, no kada se među sudionicima proširio koronavirus nitko zbog toga nije prozvao Stožer, nego je javnost prstom uprla u Novaka Đokovića, tenisača i organizatora turnira. Isto bi se moglo dogoditi i nama, na štetu udruge, Saveza izviđača Hrvatske i lokalne zajednice. Pitamo se je li se vrijedno izložiti tolikoj odgovornosti i riziku u želji da našoj djeci ispunimo dane školskih praznika kreativnim aktivnostima i zdravim životom u prirodi i društvu vršnjaka?

Mi smo uvjereni da možemo osigurati tražene uvjete i provedbu aktivnosti sukladno preporuci Stožera CZ RH, no za provedbu višednevnih aktivnosti, uz poštivanje odredbi Zakona o turističkoj djelatnosti i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, potrebno je dobiti suglasnost (odobrenje) Saveza izviđača Hrvatske, koji još nije službeno očitovao svoj stav niti je izdao preporuku o organizaciji i održavanju višednevnih aktivnosti. O ovoj odluci ovisi i provedba ljetne Šumske škole Saveza izviđača Hrvatske i više ostalih programskih aktivnosti saveza, čije otkazivanje bez opravdanog razloga Savezu nije u interesu, a nikako ne bi bilo niti od koristi za našu organizaciju, osim u pogledu sigurnosti sudionika i prevencije širenja zaraze.

U takvoj situaciji, organizacija „na svoju ruku“ značila bi preuzimanje odgovornosti od strane odgovorne osobe u udruzi, a uz ovako nejasne upute i u slučaju prodiranja virusa samostalna odluka o provedbi logorovanja mogla bi se vrlo negativno odraziti na reputaciju udruge u lokalnoj zajednici, ali i za Savez izviđača Hrvatske u cjelini.

Uz prijavu dovoljnog broja sudionika, koji bi barem djelomično opravdao provedbu planirane višednevne aktivnosti, nužno je osigurati i dovoljan broj odraslih sudionika, osobito voditelja programskih aktivnosti, a čija mogućnost sudjelovanja ove godine osim o dobroj volji ovisi i o mogućnosti korištenja godišnjih odmora, slobodnih dana i bolovanjima kolega na poslu.

Stoga smo odlučili nastaviti s pripremama za logorovanje, na koje smo imali ozbiljnu namjeru i želju ići, no epidemiološka situacija koja se ne popravlja, a prema prognozama epidemiologa mogla bi postati još i gora, nagnali su nas na donošenje odluke o otkazivanju višednevne aktivnosti.

Hvala vam na razumijevanju.

Kako bismo djeci barem donekle ispunili vrijeme i ponudili sadržaje koje možemo i znamo, tijekom ljeta ćemo nastaviti održavati susrete u dva termina po uzrasnim skupinama: utorkom od 19:30 za sve poletarce, a četvrtkom od 18:00 za sve izviđače koji će biti u Gorici i tako dokle god će na susret pojedine grupe dolaziti najmanje šestero sudionika. Nastojat ćemo s njima raditi kreativne i korisne aktivnosti, kako bismo spremni dočekali jesen i nastavak redovitih aktivnosti.
Voljni smo za njih u srpnju organizirati i bivak u vidu produženog vikenda, organizacija kojeg je jednostavnija od organizacije logorovanja. Oglasit ćemo ga, a njegova provedba ovisit će o vašim prijavama i naravno – epidemiološkoj situaciji.

Izviđački vas pozdravljam,

Alen Konjević, starješina

Evo i nekoliko fotki terena gdje planiramo logorovanje.