Na Krku se (i ove godine) dobro krka!

Trenutno pregledavate Na Krku se (i ove godine) dobro krka!
  • Autor objave:

Poštovani prijatelji, ispričavamo se zbog fiskalizacije, zbog koje naš omiljeni ugostiteljski objekt ima limitiran free-internet promet, pa postavljanje vijesti na odredski portal nije bilo moguće obavljati svakodnevno. Stoga, eto, pregleda prvog tjedna.

Ove smo godine organizaciji logorovanja pristupili puno ležernije nego prošle. Zbog toga nas je bilo malo frka: – hoće li i što poći po krivu? Ali nije! Sve je super i sve je za pet!

Vrijeme – odlično. Kupanje u moru svaki dan (pa čak i dežurna patrola). Nova kuharica odlično kuha. Predvodnici i uprava – uigrana ekipa. No, pođimo redom:

Opet smo na logorovanju na Krku, od 01.-13. kolovoza izviđači iz Velike Gorice i Samobora, twinsice – naše drage prijateljice iz župe Navještenja, Ana koja je na ovo logorovanje potegnula čak iz Kanade te Lovro i Fran koji su na praznike došli iz Qatra. Dobili smo i podršku spaljene ekipe roditelja, za koje vjerujem da su postali Naši! Kak se uzme, na logorskom terenu nas je između 38 i 45, dakle gotovo jednak broj kao i prošle godine.

DSC_0919

Pokret je bio u 6 sati iz Samobora. Potom je uslijedio utovar opreme ispred prostorije u Velikoj Gorici i pokret put Krka oko 7:20. Znojili smo se mi prilikom utovara (trebalo je sve natiskati u bus), a znojio se i Miljenko kada je vidio koliko toga smo namjerili ugurati u bus! Mislio sam da će pola opreme ostati u Gorici. Ipak, glavninu smo ugurali u bus (amortizeri su izdržali), a dio smo rasporedili po osobnim vozilima.

Uz pjesmu i zabavu ekipa je na logorski teren na Krku stigla za tri sata, s pola sata odmora na Ravnoj gori. Milana i Alen su s kašnjenjem u startu, jer trebalo je utovariti 30 kg smrznutog mesa u auto, dojurili za 2 sata. Štef i Luka morali su odraditi četvrtak i petak, pa su nam se pridružili idući dan, a svojim nas je dolaskom u ponedjeljak razveselila i Mirna. Tada smo konačno nakapali svi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvog dana ulicama lutam … ne, ne … nije bilo lutanja. Nakon istovara opreme pristupili smo podizanju šatora. Puno je malih, a temperatura je premašila 35 stupnjeva, stoga nije išlo brzo. Ipak, logor je podignut do 16 sati, a do mraka su montirane i police u šatorima. Za nagradu je uslijedilo večernje kupanje. Prethodila je kazna – pješačenje do plaže, kao i pješački povratak u logor. Nije bilo teško zaspati nakon toga.

Drugi dan počeo je po programu. Dežurni u logoru ostali su članovi najstarije od četiri patrole. Toga dana podignut je jarbol, rastegnuto sušilo za rublje, a povezana je i konstrukcija kapije, koja je konačno podignuta trećeg dana. Doduše, ne zahvaljujući dežurnoj patroli, već njihovom predvodniku Marku. Ekipe na plaži smislile su patrolne pokliče te su se međusobno ogledale u natjecanjima u i uz vodu.

Ideja da ručak bude tek u 17 sati, uz pojačanu užinu te voće i kekse pokazala se provedivom. Dapače, vrlo dobrom.

Pred večer natjecanje je nastavljeno unutar patrola kroz sportske susrete: badminton, odbojka uz pomoć cerada, otimanje marama … a zabavnu večer smijehom, maštovitošću i napetošću ispunilo je međupatrolno natjecanje u pantomimi.

Treći dan, subota, dežurna patrola je uz redovite poslove u logoru razbila led i započela izradu zidnih novina od kaširanog papira. Red po red sitnih komadića novinskog papira i dobili smo debelu kartonsku ploću koju ćemo kasnije „razapeti“ između drvenog okvira.

Ostale patrole započele su s upoznavanjem grada Krka. Toga dana trebali su pronaći javne institucije: osnovnu i srednju školu, zgradu policije, dom zdravlja, zgradu gradske uprave, Krčku katedralu, groblje i …, kad kažem „trebali su“, … od svih institucija nisu uspjeli pronaći samo vatrogasnu postaju. Pronašli su je idućeg dana kada su obilazeći Krk izradili kartu grada te su potražili odgovore na pitanja kojima su mogli pobliže upoznati povijest, kulturu i tradiciju života na istoimenom otoku. Dežurni u logoru, a ostali na plaži započeli su s izradom patrolnih zastavica, koje su vrlo brzo bile dovršene.

DSC_0925

Svakoga dana Jelena nas okupi na središtu logorskog terena i pročita nam priču s duhovnom porukom. Svakoga dana poruka je nova i svakoga dana dovoljno poticajna za promišljanje o našem ponašanju i odnosu prema prijateljima, roditeljima i samom sebi.

Nakon sportskih aktivnosti tijekom poslijepodneva, zabavna večer bila je večer pantomime, koja je, kako to već običava, bila vrlo vesela, zabavna i dinamična.

Četvrti dan (nedjelja). Ležeran dan. Započeli smo ga zajedničkim odlaskom do grada i sudjelovanjem na nedjeljnoj misi u Krčkoj katedrali. Na nju su bili pozvani članova koji i kod kuće idu u crkvu i koji su primili svete sakramente.

DSC_0995

Nakon mise otišli smo na sladoled i prošetali gradom, a potom su nas brđani odvezli u logorski krug. Do ručka smo pripremili majice za tiskanje i pisanje naziva KRK (krk) na glagoljici. Za to vrijeme stariji članovi su napravili poligon i dobro ga nasapunali. Uslijedilo je natjecanje patrola u brzinskom prelasku staze i preskakanju prepreke na klizavoj podlozi. Uz to, trebalo je izroniti jabuku iz vode bez pomoći ruku, na isti način pojesti šlag, džem i keks, potom zazviždati, skakati u vreći, propuzati kroz tunel, preskakati preko vijače te napuniti vjedro prenoseći vodu u šupljoj kanti. Na kraju čekala nas je klizava uzbrdica koju je trebalo svladati, a potom pojesti jabuku koju smo zagrizli još na početku našeg klizavog puta. Veselja na pretek i ugodno ispunjeno poslijepodne.

DSC_1195

DSC_1145

DSC_1186

DSC_1177

DSC_1173

U nedjelju smo započeli s polaganjem vještarstva Kurira. Prije podne smo dobili poruku koju je trebalo zapamtiti te je ponovno predati voditeljima na večer. Položili su svi osim jedne sudionice, koja je ovaj izazov doživjela nedovoljno ozbiljno.

Uslijedio je još jedan izazov. Barem za članove dežurne patrole koja je po prvi put trebala dati noćno dežurstvo. Dva sata činila su se izuzetno duga, stoga su naši junaci, suočeni sa „strašnim krikovima mačke koju je dograbila sova“, „divljaštvom životinjica koje su ih nečim gađale“ i „mitskih demona koji su odlučili trčati baš po krovovima naših objekata“ odlučili potražiti pomoć iskusnog Nikše, koga su probudili već nakon 38 minuta svoga dežurstva. Tako je Nikša uz svojih dva sata solo-dežurstva proveo ukupno 3 sata i 22 minute čuvajući logor od opasnih napasnika. Kada se probudio oko podneva, logor je prepoznao njegov potencijal i želju za pomoć potrebitima, te je bio oblijepljen porukama kojima su u Nikšino ime ponudili pomoć svima onima kojima treba izvesti baku ili kućnog ljubimca u noćnu šetnju, kome su potrebne noćne instrukcije iz matematike (kada nije vruće), tko povoljno treba Colu ili čokoladu, jamca za kredit ili lažno svjedočenje. Kada je kome dosadno, treba rame za plakanje ili drugu osobu za svađanje … samo treba probuditi Nikšu. Sve će to Nikša s veseljem odraditi!

Laka noć, svima osim Nikši. Njemu je lakše bilo prije podne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peti dan započeo je prisjećanjem na branitelje Hrvatske u Domovinskom ratu. Dan domovinske zahvalnosti obilježili smo prigodnom pričom o njihovom doprinosu i žrtvi koju je podnio svaki od njih kako bi naša domovina danas bila slobodna i kako bi hrvatski građani danas samostalno odlučivali o svojoj sudbini i budućnosti.

Dežurna patrola bili su najmlađi dečki. Isti oni koji su prošlu noć uništili Nikšu! Dečki su tijekom prijepodneva naučili kako se kuha prežgana juha, koju su sami toga dana pojeli za ručak. S obzirom da su svi živi i zdravi. Očito je da su dobro naučili, pa se, dragi roditelji, nemojte nećkati kada vas prežganom juhom iz vlastite radinosti ponude i kod kuće. J

Ostatak ekipe cijelog je dana, nakon šetnje kroz grad Krk, na plaži i po povratku u logor zdušno izrađivao patrolne maskote: ribu, djetelinu, glavu žabe i ribarski trozubac. Nakon šetnje gradom i upoznavanja njegovih znamenitosti kupaći su odgovorili na pitanja iz kviza, a poslijepodne smo proveli uz igra u vodi (potapanje predvodnika, Alena, pa i slučajnih prolaznika).

Zabavna večernja aktivnost bio je „srcolovac“, igra odabira idealnog partnera na temelju iskrivljenih informacija o njima, a kojima su asistenti uspjeli nasmijali gledatelje. S obzirom da smo idućeg dana na izletu, a poučeni iskustvom od prethodne noći, noćno dežurstvo odradili su odrasli. Neki su se idućeg dana zahvaljujući izletu uspjeli odmoriti, a neki su krepali!

Šesti dan smo proveli na izletu. U ranu zoru zaputili smo se autobusom do farme koza u obližnjem Hlamu, uz cestu prema Vrbniku. Makadamskim putom zaputili smo se u nepoznato. Nakon desetak minuta šetnje po 39 celzijevih stupnjeva i 90-tak posto vlage u zraku našli smo se nigdje! Odlučismo se za povrat, i kada smo već bili pri kraju puta stigla je informacija da smo prije desetak minuta bili gotovo nadomak farme! Zato smo se vratili. Šetanje je zdravo! Kozice su nas pričekale, iako svakoga dana nakon mužnje odlaze na pašu. Dočekali su nas u društvu Marije i Branka, zaposlenika koji o njima skrbe na farmi, a koji su i nas rado poučili kako žive, čime se hrane i kakvo mlijeko daju koze. Od njihova mlijeka sirana u Puntu proizvodi raznorazne mliječne proizvode, koje ćemo probati sljedećih dana.

DSC_0305

Izlet smo nastavili posjetom živopisnom gradu Vrbniku, u kome su se sve patrole potrudile pronaći najnižu vežu i najužu ulicu na svijetu. Ovogodišnje otkriće bio je gradić Dobrinj, kao jedno od sjedišta i onodobno središte glagoljaštva na otoku Krku. Posjetom etno-muzeju doznali smo da upravo Dobrinj ima najstarije sređene matične knjige na glagoljici. Pronašli smo i poslikali Maskaron, kompas na tlu, spomenik nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata, pogledali izložbu sakralnih predmeta u lokalnoj crkvi i druge znamenitosti ovog živopisnog gradića. Zaklon od sunca koje je toga dana dosegnulo 39 celzijevih stupnjeva potražili smo u parku, u hladu pod krošnjama drveća, gdje smo i ručali naš „hot-dog lunch paket“.

U Glavotoku nas je dočekala neobična družba. Posjetili smo samostan Franjevaca trećoredaca glagoljaša. U samostanu žive njih dvojica fratara s ispomoći i gostima tijekom ljeta. Kroz priču gvardijana doznali smo kako žive, što rade, koliko maslina i vinograda obrađuju, a kroz šetnju hodnicima samostana prošetali smo i njegovom poviješću, odnosno pričom o životu ovog crkvenog reda. Nakon razgledavanja samostana uslijedilo je kupanje na plaži u Glavotoku i povratak u logor.

Nakon ovako iscrpljujućeg dana, za večernju aktivnost izabrali smo gledanje filma u kinu pod vedrim nebom. Na repertoaru je bio američki film „Očevi na kampu“, no iako je bio zabavan i duhovit, do kraja ga je odgledala tek polovina ekipe. Ostali su svojom voljom otišli na spavanje prije vremena!

Sedmi dan je započeo pješačenjem u grad Krk, u kome smo toga dana, na putu do plaže posjetili Krčku katedralu i obišli izložbeni prostor na njenom katu. Bogata zbirka izložaka vratila nas je u prošlost crkve na otoku Krku, koji se zaista može smatrati kolijevkom hrvatske državnosti i katoličanstva. Nakon katedrale obišli smo i zidine Krčkog kaštela, odnosno stare zidine grada koje su u prošlosti služile za obranu od napadača s mora.

Kroz kviz o Dobrinju prisjetili smo se jučerašnjeg izleta, a druženje nastavili na plaži i u moru. Dvije patrole, uz pomoć i u čamcima Jedrilićarskog kluba iz Krka, otisnuli su se na more te su svladavali tehnike jedrenja i veslanja.

Za to vrijeme dežurna patrola je pripremila klizavi poligon na kome smo toga dana imali natjecanje u potezanju užeta, skakanju na jednoj nozi, gađanju mete i prenošenje kante štafetnom dobacivanju balonima napunjenim vodom i vode u kantama preko glave. Natjecali smo se i u vožnji ljudskih tački na klizavoj površini, dok je vozač istodobno trebalo voditi loptu i tačkama obilaziti prepreke.

Večernja zabava bila je ponovno i uvijek dobro prihvaćena pantomima, uz par redova izviđačkih pjesama. Nedovoljno mračna noć nije nam omogućila gledanje noćnog neba i sazvježđa koja te večeri nisu bila vidljiva. Stoga smo nastavili s pjesmom.

NASTAVAK OČEKUJTE ZA DAN-DVA !