Na Sleme, na Sleme, na Sleme, noga vre sama beži …

Trenutno pregledavate Na Sleme, na Sleme, na Sleme, noga vre sama beži …
  • Autor objave:

Kao kondicijski trening prije logorovanja Izviđački odred Tur je svoje članove u lipnju poveo na izlet na zagrebačku goru Medvednicu. Do Sljemena nismo došli, ali to nije ni bilo u planu! Posjetili smo Medvedgrad, grob oca Domovine i veličanstvenu izložbu Hrvatska iz zraka.

Počeli su ljetni školski praznici, pa su se i naši članovi već pomalo razišli iz grada. Za one koji su još kod kuće i one koji prije logorovanja u Velemeriću ne idu nikuda organizirali smo pješački izlet na Medvednicu. Nismo željeli poći popularnim stazama preko tunela i preko Kraljičinog zdenca, već smo na špancirung krenuli od Mikulića do planinarskog doma PD Risnjak. Dan prije pala je kiša, pa smo se pribojavali klizavih brdskih stazica. Čak smo bili na vagi da li umjesto na Medvednicu djecu povedemo u Zoološki vrt, ali avanturistički duh je prevagnuo – i nismo pogriješili!

Nije bilo lako. Zrak pun vlage, a na osunčanim predjelima bilo je za majicu kratkih rukava (iako su mnogi u strahu od krpelja ipak zadržali duge rukave. Do planinarskog doma, s dječicom prosječnog uzrasta 10-11 godina, došli smo polako za oko sat i petnaest minuta. Na izlet nas je pošlo ukupno 35.DSC_0281

DSC_0317

Čekajući ručak odlučili smo se poigrati na livadi pored Pongračeve lugarnice. Predvodnici i odrasli voditelji i ovog su puta animirali djecu vlastitim primjerom i vodstvom, tako da smo svi skupa uživali u igri i smijehu.

DSC_0394

DSC_0428

U podne smo pored doma PD Risnjak pojeli svatko svoju porciju graha s kobasom (dobro, ajde, neki nisu pojeli grah, a neki ni kobasu, ali sendviće i grickalice su zdušno papali!), a nakon kraćeg odmora na suncu zaputili smo se još malo ubrdo, do Planinarskog doma Grafičar. Tu smo se poigrali i popili kavicu te smo se zaputili prema Šestinama, gdje nas je čekao autobus. Usput, zastali smo na osunčanoj livadi gdje smo izgovorili (a svi zajedno ponovili) riječi zavjeta i obećanja, čime smo jednog dječaka pretvorili u poletarca, a jednu pčelicu u mlađu planinku. To će od sada moći dokazati izviđačkom maramom u zelenoj boji, a prave duljine oko svoga vrata! Čestitamo im na polaganju. Bilo je tamo još budućih polataraca koji su isto mogli ovom prigodom dobiti svoje izviđačke marame, ali složili smo se da će doživljaj biti bolji kada ih dobiju uz svečanu vatru na predstojećem logorovanju !!!

DSC_0477

 

DSC_0491

DSC_0494

 

Za one koje zanimaju statistički podaci: Krenuli smo iz Mikulića s oko 300 m nadmorske visine i popeli se do Grafičara na oko 860 m (Sljeme je na 1033 m), a prosječan nagib staze duge oko 5 km bio je 12%.

DSC_0526

 

DSC_0524

Na putu dolje svratili smo do Medvedgrada, koji je otvoren za posjetitelje, ali kako smo bili na knap s vremenom, a niti financijski nismo predvidjeli ulazak (jer obilazak bez vodiča stajao bi nas 15 kn po djetetu!), Medvedgrad smo razgledali izvana te smo se zaputili prema Šestinama. Na mjesnom groblju posjetili smo grob Ante Starčevića, hrvatskog političara, publicista i književnika i tamo postavljeni spomenik ocu domovine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0545

Kao iznenađenje za kraj izleta poletarce smo poveli na razgledavanje veličanstvene izložbe fotografija Hrvatska iz zraka, autora Davora Rostuhara, postavljenu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u narodu poznatijem kao Džamiji na Trgu žrtava fašizma. Iako su fotografije više oduševile one starije, polatarce je oduševila projekcija fotografija na podu paviljona Bačva, a doživljaj uzleta i sleta koji im je priuštila projekcija izazvao je kod mnogih osjećaj nelagode, ali i iznimnog uzbuđenja.

DSC_0581

DSC_0598

 

Nakon ovako uzbudljivog i zahtjevnog izleta vratili smo se kući pred večer, a neki od nas još su dan dva liječili bolove u koljenima, zglobovina i laganu upalu mišića! Juhuuuu!!!

O svemu govore osmjesi na našim licima, a kako nam je bilo pogledajte u GALERIJI FOTOGRAFIJA … ili kraće pritiskom na http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2014/?album=9&gallery=106