Nakon pandemije ponovno se igramo zdravo!

Trenutno pregledavate Nakon pandemije ponovno se igramo zdravo!
  • Autor objave:
Povodom svjetskog dana zdravlja igrali smo se zdravo i po kiši i na suhom.

Sve do ručka vrijeme je bilo na našoj strani tako da su se Kosci i Peruni mogli igrati vani i tražiti kontrolne točke po zagrebačkom kvartu Remetincu. Igrali smo memori, mirišali kadulju i metvicu, bili šumari i drvosječe. Onda je kiša ipak počela malo više padati pa smo preostale igre odigrali u Centru za kulturu Novi Zagreb. Tamo smo igrali tronogo trčanje i prezabavni poligon, a ostatak vremena smo pjevali.
Iako su igre predviđene te su započele na otvorenom, na području Laništa i Remetinečkog gaja, kiša je najprije potjerala kontrolore, a potom je i naše Kosce uputila u Centar za kulturu. “Veliki” Peruni dokazali su da su jači od kiše te su s igrom nastavili i pod kišnim kabanicama, čak i kad su kontrolori pobjegli sa svojih “radnih mjesta”.  Važno je imati dovoljno “spaljene” voditelje koji se i sami vole igrati.
“Igrajmo se zdravo” naziv je akcije koju naši prijatelji iz Udruge skauta Savski gaj organiziraju već godinama povodom Svjetskog dana zdravlja. 
Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježen je pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“. Njime se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi. Posljedice pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti usmjerili su pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta.

Onečišćeni zrak koji udiše preko 90% ljudi, globalno zagrijavanje i poplave pogoduju razvoju zaraznih bolesti. Neracionalno upravljanje vodom i nedostatak higijenskih uvjeta onemogućuju poboljšanje životnih uvjeta. Proizvodnja i konzumacija duhana doprinosi globalnoj emisiji stakleničkih plinova, a svojom bionerazgradivošću utječe na vodene ekosustave. Promet i buka, proizvodnja visoko prerađene, nezdrave hrane i ne-ekološka poljoprivredna praksa povećavaju mogućnost od nastanka kroničnih bolesti.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju kako se aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu ne smiju odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine. Koliko brinemo o našem okolišu, toliko brinemo o našem zdravlju.