Neraskidiva veza svetog Jurja i skauta

Trenutno pregledavate Neraskidiva veza svetog Jurja i skauta
  • Autor objave:

Tradiciju obilježavanja turopoljskog Jurjeva, koje se osobito svečano proslavlja u Turopolju, nastavili smo u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom.

Istraživači i brđani Turopoljske udruge skauta “Tur” na poziv iz POT-a ove su godine ponovno složili, a potom i teškom mukom zapalili jurjevski krijes u parku dr. Franje Tuđmana. Zbog strogih epidemioloških mjera ove godine bez najave i javnog poziva građanima, paljenje krijesa osmišljeno je kao sromna svečanost, no lijepo vrijeme i “nekakvo događanje” na središnjoj gradskoj javnoj površini privuklo je velik broj znatiželjnika i zaljubljenika u turopoljsku tradiciju koji su se spontano okupili oko krijesa jedva dočekavši njegovo paljenje.

Vlaga u zraku te svježe i dobro obrađeno hrastovo drvo nisu nam omogućili lako paljenje krijesa, što u širokom krugu znatiželjnika nije baš ugodno iskustvo, no i na to smo već navikli. Krijes smo uz dosta truda i pomoć iskusnih vatrogasaca uspjeli zapaliti i uživati u njegovim razigranim plamenim jezičcima i toplini.

Uz krijes su se okupili i članovi Turopoljske udruge skauta i članovi turopoljskog banderija, povijesne postrojbe Plemenite općine turopoljske u društvu Jurja pl. Odrčića, župana POT-a. O sigurnosti građana, javne površine te da vatra ne izmakne kontroli brinuli su članovi DVD-a Velika Gorica. Tako smo i u ovim vremenima ograničenih sloboda, onemogućenih javnih događanja i smanjene mogućnosti javnog djelovanja uspjeli ostvariti, odnosno nastaviti iznimno dobru suradnju s dvjema bliskih i srodnih gradskih udruga, a zajedničkim smo snagama uspjeli očuvati tradiciju Turopolja.