REZIME RODITELJSKOG SASTANKA – JESEN 2022.

Trenutno pregledavate REZIME RODITELJSKOG SASTANKA – JESEN 2022.
 • Autor objave:

RODITELJSKI SASTANAK 22.09.2022.

Na sastanku roditelja članova Turopoljske udruge skauta „Tur“ s voditeljima udruge predsjednik udruge, Alen Konjević, naglasak je stavio na (ne)odgovornost prema obvezi redovitosti dolazaka na tjedne susrete, a koja je osobito do izražaja došla nakon razdoblja preporučenog izbjegavanja okupljanja u većim skupinama radi prevencije širenja koronavirusa.

U roditeljskim grupama poletarac i vučića, ali i u komunikacijskim grupama izviđača i istraživača u prošloj školskoj godini gotovo su redovite bile najave nedolaska i isprike zbog nedolaska na redovite susrete.

Izostanci nisu neprihvatljivi ukoliko su opravdani, ali u tom bi slučaju trebali biti i argumentirani. Na žalost, vrlo često voditelji od roditelja dobivaju tek kratku poruku: „član (ime) danas neće doći na susret.“

Očekivanu odgovornost članova usporedili smo s odgovornošću koju od svojih članova očekuju sportski klubovi. Roditelji djece koja uz izviđače idu i na sportske treninge prenijeli su iskustvo prema kojem djeci, koja ne dolaze redovito na treninge, trener uskračuje pravo sudjelovanja na utakmicama. Naši su treninzi redoviti tjedni susreti, koji se ne održavaju dva ili tri puta tjedno, nego samo jednom, uvijek u istom i dogovorenom terminu, koji bi bilo odgovorno imati uvijek rezervirano za susret izviđača, a ne ga koristiti za druge, naknadno dogovorene „obveze“. Naše su utakmice mjesećni odredski izleti, pa vodimo li se sportskim primjerom i usporednom terminologijom, mi bismo djeci koja ne dolaze redovito na tjedne susrete trebali uskratiti pravo sudjelovanja na izletima. Ovako ispada da je članovima ponuđeno na izbor: tko želi može dolaziti samo na susrete, a tko želi može ići samo na izlete. To nije u duhu izviđaštva! Nama to nije prihvatljivo, iako bi i u tom slučaju profitirali oni koji redovito dolaze i na susrete i na izlete, jer tako “za iste pare” dobivaju više.

Turopoljska udruga skauta „Tur“ svojim članovima i njihovim roditeljimas nudi ravnopravan i partnerski odnos, uz međusobno uvažavanje, poštivanje i otvorenu komunikaciju. Tako se od članova očekuje redovitost dolazaka na tjedne susrete, a udruga isto očekuje i od programskih voditelja. Dakle, susreti će se uvijek održavati u istom, dogovorenom terminu i ako je voditelj slučajno (opravdano) prijećen doći, dužan je zamjenu dogovoriti s drugim programskim voditeljem. Isto tako, udruga će na izletima i višednevnim aktivnostim, ukoliko programski voditelj grupe nije u mogućnosti sudjelovati, osigurati odgovornog voditelja kako bi članovi vršnjačke grupe na najavljenoj aktivnosti mogli sudjelovati.

Za svaki programski susret voditelj se treba pripremiti (osmisliti temu, igru, pjesmu, isprintati i izrezati nužne radne materijale i prirediti nužnu opremu), za što mu je potrebno od jedan do tri sata vremena. Stoga je vrlo neodgovorno i neozbiljno najaviti izostanak djeteta s redovite tjedne aktivnosti svega sat vremena prije njenog početka. Osobito ako u najavi izostane argumentacija i zaista opravdani razlog.

Može se dogoditi da dijete boli glava, da je porasla temperatura, da putnici nemaju prijevoza ili se dogodila neka iznenadna situacija, ali razlog za izostanak nikako ne bi smio biti to što pada kiša (jer ona nije isprika niti za izostanak izu škole), to nikako ne može biti kupovina s roditeljima (pa za kupovinu ima i drugih dana i drugih termina), to ne može biti kazna zbog nenapisane zadaće ili loše ocjene u školi (jer time ne kažnjavate samo svoje dijete nego cijelu grupu i programskog voditelja), to ne može biti niti rođendan prijatelja (jer ništa se neće dogoditi ako dijete na rođendan dođe pola sata kasnije. Odlazak zubaru dogovara se danima i tjednima ranije, tako da nema razloga eventualni izostanak najaviti ranije.

Najavom izostanka u zadnjem trenutku izazivate domino efekt, jer ako jedan najavi nedolazak, odmah se i drugi „sjete“ nekog razloga zbog kojeg ne mogu / ne moraju doći, odnosno ako ne mora jedan, ne mora niti itko drugi doći – osim očito programskog voditelja od koga se očekuje da svaki put bude tamo, pa makar došlo tek jedno ili dvoje djece.

Ovakav odnos znak je nepoštovanja prema programskom voditelju, prema njegovom trudu, vremenu i volji, jer naši voditelji za svoj rad ne dobivaju nikakvu naknadu, nego vašoj djeci poklanjaju svoje vrijeme i znanje, a vama svoju brigu za dobrobit vašeg djeteta. Ako dijete na sportski trening mora dolaziti redovito, ako na folklor mora dolaziti redovito, ne vidim razloga zašto ne izviđačima ne mora biti redovito! Ako na sve drugo mora, onda ispada da je sve drugo bitno, osim izviđača. Oni kojima izviđači nisu bitni i za njih ne nalaze dovoljno vremena, jer uvijek se preklapaju s nečim drugim, savjetujem da odluće i posvete se onome što ih veseli i za što imaju vremena, jer nama, programskim voditeljima, naše je vrijeme, koje poklanjamo vašoj djeci, izuzetno bitno.

Djeca nikako ne smiju imati sve dane ispunjenje „slobodnim“ aktivnostima, jer na taj način djeca su lišena slobode. Oni imaju samo obveze o kojima moraju brinuti i one ih zasičuju i umaraju. Djeca moraju imati slobodnog vremena za odmoriti, za razmišljati, za baviti se nećim neobveznim, Djeci smije biti dosadno, jer to su situacije koje potiću njihovu maštu, njihovu kreativnost, potiću ih da traže i smišljaju zabavu koja će ispuniti vrijeme i u kojoj će uživati.

Odgovornost je karakterna osobina koju mi roditelji kod djece gradimo, pa tako i vlastitim primjerom, a sudeći po tome da su na ovaj roditeljski susret došli roditelji tek 17 od otprilike 60 članova ne možemo se pohvaliti da smo dobri učitelji te da se trudimo biti primjer djeci. Djeca su tek ogledalo svojih roditelja, slažu se nastavnici u školama.

Ovom se prigodom ispričavam svim onim roditeljima koji su bili spriječeni doći zbog istovreneog održavanja roditeljskih sastanaka u školama, kao i onima koji obavijest o održavanju roditeljskog susreta nisu pravovremeno dobili iz razloga što su izostale obavijesti u roditeljskim grupama, kao i onima koji nisu aktivni na Facebook-u. Unatoć tome, mnogi nas redovito prate putem ovog servisa, no nisu nam se našli vremena pridružiti. Za sve vas u tim situacijama, a kako biste bili adekvatno informirani, napisao sam ovaj rezime, koji zbog opsega tema i sadržaja, ali i osobnih poslovnih obveza nisam stigao napisati odmah nakon susreta, na kojem sam očekivao puno bolji odaziv i veći broj roditelja. Mi ćemo se, kao udruga, potruditi da komunikacija prema vama postane bolje i redovitija. (op.a. Alen)

ČLANARINA I ČLANSKI PRILOZI

Novi članovi prvih mjeseca dana ne plaćaju upisninu, članarinu niti mjesećni članski prilog. Ako dijete nakon tog vremena odlući da želi biti izviđač, u drugom mjesecu aktivnosti uplaćuje se samo Upisnina u iznosu 250,00 kn, a svaki sljedeći mjesec 110,00 kn mjesećnog članskog priloga. Uplatinice s primjerom kako ih treba ispuniti objavljene su na internestkim stranicama udruge, a papiranatu uplatnicu popunjenu s osnovnim podacima možete preuzeti u izviđačkoj prostoriji (na upit programskom voditelju).

Do kraja 2022. kalendarske godine iznos mjesećnog članskog priloga ostaje nepromijenjen: 110,00 kn mjesećno za jedno, odnosno 100,00 kn za svako dijete/člana ukoliko je u udruzi aktivno dvoje ili više članova iz iste obitelji.

Članarinu za novu kalendarsku godinu, u iznosu 150 kn jednokratno možete uplatiti u razdoblju od 01.01. do 31.03. tekuće kalendarske godine. Uz uplatu godišnje članarine u istom mjesecu se uplaćuje i redoti mjesećni članski prilog za aktivnosti.

Prilikom plaćanja molimo:

 • da na uplatnici obvezno navedete za koji mjesec članski prilog plaćate (rujan, listopad i slično).
 • da članarinu i članski prilog ne plaćate istom uplatnicom, radi preglednosti svrhe uplate.
 • da članske priloge plaćate redovito, do najviše mjesec dana zaostatka i za svih dvanaest mjeseci u godini, neovisno o tome jesu li bili školski praznici i je li dijete u tom mjesecu izostajalo s aktivnosti.

S prelaskom na euro, a radi usklađenja s rastom troškova života i troškova provedbe aktivnosti (cijena prijevoza, objeda i ulaznica za muzej, kino ili kazalište) od 1.1.2023. članske financijske obveze ćemo djelomično korigirati:

 • Godišnja članarina iznosit će   – 20 EUR
 • Upisnina                                       – 35 EUR
 • Mjesećni članski prilog              – 18 EUR

Kako bi vas podsjetili na sve ove detalje i pomogli vam u izvršenju članskih obveza na internetskim stranicama udruge (www.tus-tur.hr) pronaći ćete sve bitne informacije i formulare koje treba popuniti i predati vodstvu udruge:

Važni dokumenti

Kutak za roditelje

 • Uvjeti i obveze članstva
 • NUŽNI OBRASCI: Upisnica, Prijavnica, GDPR izjava te Uplatnica
 • Pohana šnicla ili pizza?

Na internetskim stranicama udruge kao i na Facebooku nastojim redovito objavljivati najave predstojećih aktivnosti i objave s aktivnosti na kojima su članovi udruge sudjelovali. Nastojte stvoriti naviku da barem jednom tjedno na njima potražite nove informacije.

UNIFORME / MAJICE

Do kraja godine (najizglednije je početkom studenog) izrađivat ćemo nove majice za sve članove pa vas molim da programske voditelje u roditeljskoj grupi što prije upoznate koju veličinu majice sada nosi vaše dijete.

Djeca koja još nisu trebaju zadužiti i odredsku izviđačku košulju, o kojoj trebaju brinuti i kad je prerastu mogu je urednu i čistu vratiti i zadužiti odoru odgovarajuće veličine. O tome brigu trebaju voditi članovi, odnosno roditelji, a udruga će za sve članove osigurati odoru.

Izviđačku maramu u boji odreda članovi će poćeti nositi nakon što polože obećanje / zavjet, a to će biti povodom godišnjice odreda krajem listopada ili povodom spomendana Sv. Jurja krajem travnja.

Izviđačku odoru (odredsku majicu, košulju i maramu) djeca ne smiju nositi u slobodnom vremenu, nego samo na izviđačkim aktivnostima, kako bi za njih uvijek bila čista i uredna, jer to je slika naše udruge i naših članova u javnosti. Majica koja se prečesto pere izblijedi i nije dostojna slika člana.

POTVRDE ZA ŠKOLU

Neke škole, odnosno nastavnici potvrdu o pohađanju slobodne aktivnosti traže na početku, a neki na kraju školske godine. Molim da u roditeljskim / članskim grupama što prije napišete kome je potrebno sada izdati potvrdu, kako bismo sve potvrde priredili istovremeno, a ne jednu po jednu.

REDOVITI TJEDNI SUSRETI SKUPINA

Dogovoreni termini susreta izviđačkih grupa:

 • Poletarci (2. razred) – utorak 19-20 h
 • Peruni (4./5. razred) – utorak, 20-21 h
 • Kosci (3./4. razred) – srijeda, 19-20 h
 • Moguti Junior (5.-8. razred) – srijeda, 20-21 h
 • Fiolice (6./7. razred) – četvrtak, 19:30-20:30 h
 • Moguti Senior (srednjoškolci) – četvrtak, 20-21 h
 • Coprnice 1 (8./1.sr. razred) – četvrtak, 21-22 h
 • Coprnice 2 (8./1.sr. razred) – petak, 21:15-22:15 h

 AKTIVNOSTI

Turopoljska udruga skauta „Tur“ u okviru Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici 08.10.2022. organizira dvije aktivnosti za izviđače na kojima oćekuje sudjelovanje oko 350 članova iz više izviđačkih udruga s područja središnje Hrvatske. Obje aktivnosti ove će godine biti održane istovremeno u naselju Ščitarjevo:

Jesenske igre poletaraca za izviđačke udruge iz regije Centar, nacionalna aktrivnost za poletarce i vučiće udruga iz središnje Hrvatske i Memorijal „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag“ u spomen na Tihomira Tomašića – Tihicu, hrvatskog branitelja ubijenog u Domovinskom ratu na Ovčari u Vukovaru, preporučena aktivnost za izviđača i istraživače i natjecanje na osnovama izviđačke olimpijade.

Pomoć u provedbi aktivnosti turopoljskim skautima će pružiti Osnovna škola Šćitarjevo i Arheološki muzej u Zagrebu te druge lokalne, a nadam se i izviđačke udruge.

Pozivamo sve roditelje kojima nam mogu i žele pomoći u provedebi ovih aktivnosti da svoju namjeru iskažu u roditeljskim grupama ili u inbox voditeljima (SMS, Whats App ili Viber). Roditelji mogu pomoći animiranjem djece na igrama, pripremom hrane u kuhinji i podjelom hrane sudionicima ili vođenjem / pratnjom naših goričkih poletaraca na igre.

Aktivnosti u Šćitarjevu započinju u 10 sati, a završetak igara i natjecanja predviđen je oko 17 sati, uz podjelu zahvalnica, priznanja i proglašenje pobjednika Memorijala.

Do kraja godine biti će nekoliko izleta i akcija pošumljavanja u Turopolju i Vukomeričkim goricama.

Zimovanje namjeravamo organizirati za vrijeme zimskih školskih praznika u veljači. Već sada je poželjno iskazati želju i namjeru sudjelovanja djeteta, no okvirnom cijenu je u ovom trenutku još teško predvidjeti.

KALENDAR AKTIVNOSTI

RUJAN

–  ANIMACIJA DJECE u osnovnim školama grada Velike Gorice

– 24.09. – NATJECANJE: „VICTORIJADA“ U KARLOVCU, prvi izlet za nove članova i zajednički boravak u prirodi za sve članove odreda. Orijentacijsko natjecanje za patrole te igre poletaraca za jata. – NISMO OTIŠLI.

LISTOPAD – kino

–  8.10.  – MEMORIJAL „NITKO DA NE DOĐE DO PRIJATELJ DRAG“ I JESENSKE IGRE POLETARACA REGIJE CENTAR – Šćitarjevo, Velika Gorica – u Tjednu djece u Vel. Gorici, posvećena Tihomiru Tomašiću – Tihici u organizaciji Odreda. Očekivano sudjelovanje oko 300 izviđača iz Hrvatske i učenika Velikogoričkih osnovnih škola te oko 30 poletaraca.

– 22.10. – AKCIJA “ULICAMA VARAŽDINA 2022” – upoznavanje grada putem raznih zadataka na različitim mjestima unutar grada – tradicionalna akcija s velikim brojem sudionika iz desetak izviđačkih udruga.

24.10. – SVEČANA PROSLAVA 30. GODINA ODREDA – svečana akademija za uzvanike, članove i roditelje u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. – ODUSTALI SMO I PLANIRAMO ZA TRAVANJ 2023.

STUDENI – izlet

– EDUKACIJE U PROJEKTU ŠUMOBORCI – edukacije o općekorisnim funkcijama šuma, klimatskim promjenama i ekološkim aspektima utjecaja na zdravlje šuma za učenike viših razreda osnovnih škola s područja grada Velike Gorice, partnera u projektu Šumoborci. Predviđeno sudjelovanje 300 učenika.

– EDUKACIJE U PROJEKTU CO2MPENZACIJA – edukacije o općekorisnim funkcijama šuma, klimatskim promjenama i ekološkim aspektima utjecaja na zdravlje šuma za učenike srednjih škola s područja Zagrebačke županije. Predviđeno sudjelovanje oko 200 učenika.

– POŠUMLJAVANJE U PROJEKTU ŠUMOBORCI – Krušak, Turopoljski lug – Predviđeno sudjelovanje oko 350 sudionika: učenika, nastavnika i članova odreda.

– POŠUMLJAVANJE U PROJEKTU CO2MPENZACIJA – Šuma Marča ili šuma Žutica kod Ivanić Grada.               – Predviđeno sudjelovanje oko 250 sudionika: učenika, nastavnika i izviđača.

– FIPO (Festival izviđačkih pjesama Osijek) – predviđeno sudjelovanje 15 članova odreda, starijih izviđača.

PROSINAC

–  03.12.        – OKUPLJANJE POVODOM SV. NIKOLE – izlet i druženje članova odreda i podjela darova

–  11.-24.12. – BETLEHEMSKO SVIJETLO, tradicionalna akcija Europskih izviđačkih organizacija, tijekom koje ćemo na blagdan Božića u sve velikogoričke župne crkve donijeti svjetlo upaljeno u Betlehemu, a blagoslovljeno u Zagrebačkoj katedrali.

– 26.-31.12. – ZIMOVANJE: GORSKI KOTAR – Predviđeno sudjelovanje 45 poletaraca, izviđača, istraživača i programskih voditelja. – ODLUČILI SMO PREBACITI U 2023. GODINU I PROVESTI U VELJAČI

* Plan aktivnosti podložan je promjenama tijekom godine sukladno provedbenim mogućnostima, epidemiološkoj situaciji i procjeni operativnih voditelja udruge.

* Plan aktivnosti za 2023. godinu je u izradi.