U novu godinu dojurili smo iz Delnica!

Trenutno pregledavate U novu godinu dojurili smo iz Delnica!
  • Autor objave:

Iako snijeg u Gorskom kotaru nismo doživjeli, razdoblje između Božića i Nove godine proveli smo na zimovanju u Delnicama.

Planinarski dom Hajdova hiža uspjeli smo popuniti do posljednjeg kreveta! Iako nas je trebalo biti i više, ali korona i sportske ozljede ukrali su nam dvoje prijavljenih sudionika, na kraju nas je na zimovanju završilo četrdesetdvoje.

Po dolasku u Delnice dočekalo nas je turobno i kišovito vrijeme, koje nam je pokvarilo prva tri dana zimovanja, no iz Delnica nas je ispratilo sunce, koje je još dodatno uljepšalo i dječju proslavu Nove godine u podne!

Kiši se nismo htjeli predati, već smo njoj u inat svakoga dana odlazili van na igru i šetnju, istraživanje i upoznavanje Delnica. Prošetali smo do Japlenškog vrha te usput upoznali njegovu povijest, floru i faunu. Prema vidljivim orijentirima naučili smo kako prepoznati strane svijeta u prirodi kada nam kompas nije pri ruci i zašto je to uopće važno znati.

U Delnicama je teško biti bez zanimacije. Tako smo jedan dan proveli na bazenima, jednu večer na klizanju, a zabavili smo se i u gradskoj kuglani. Posjetili smo i Popovićev mlin, prvi električni mlin u ovom dijelu Hrvatske, koji je tu došao iz Amerike i prije struje! Saznali smo zašto kuće u Gorskom kotaru imaju nakošenije krovove od kuća u kontinentalnom dijelu Hrvatske te zašto su im zidovi obloženi zaštinim ploćama, osobito na sjevernoj strani.

Vrijeme koje smo morali provesti u Hajdovoj kući, na toplom, iskoristili smo za različite kreativne radionice, za igrane društvenih igara i za proučavanje osnova izviđačkog pokreta.

U dobrom društvu, unatoć stalnoji pojačanoj pažnji zbog prijeteće korone, brzo je prošlo šest dana našeg zimovanja, a kada smo se već spakirali za povratak kući, kako bismo u krugu članova obitelji i prijatelja dočekali novu godinu, doznali smo da je pomalo uranjeno, ali vrlo veselo i primjereno djeci možemo dočekati na središnjem gradskom trgu, jer ove je godine po prvu put organiziran doček Nove u Delnicama u podne, kako to već godinama obićavaju raditi i u obližnjim Fužinama.

Kako je kome bilo, neka mu je i bilo, a nama je bilo vrlo veselo i ludo. Svojim smo veseljem i pjesmom privukli pažnju svih prisutnih, kao i pjevačice lokalnog benda, zaduženog za dobru zabavu, a koja se nakratko spustila s bine kako bi zapjevala zajedno s nama. Već tu smo se dobro nabrijali za večernju zabavu! Neka tako bude i cijelu predstojeću godinu: veselo, raspjevano i zdravo uz izviđačke aktivnosti na svježem zraku!