Odjeća čini skauta

Trenutno pregledavate Odjeća čini skauta
  • Autor objave:

Iako se na izviđačkim aktivnostima želimo osjećati ugodno i udobno u onome u čemu smo, naša slika često prikriva ono što jesmo i što želimo biti: dobro organizirana grupa skauta!

Prilikom nedavnog sudjelovanja u programu Mali maksimirski renđeri u zagrebačkom parku Maksimir bili smo u društvu izviđača iz dva zagrebačka odreda, MP iz Podsuseda i Odreda izviđača Borongaj.

Bila je ovo prilika da uočimo nešto što je neke od nas starijih i ozbiljnijih izviđača jako zasmetalo, a htio bih to podijeliti sa svima vama.

To je vizualni dojam koji svojim spontanim odjevnim navikama ostavljaju članovi našeg odreda na javnost, kada na aktivnostima sudjeluju kao izviđači. Uočite na priloženim fotografijama koliko ozbiljno djelujemo mi, sa zelenim maramama, a koliko drugi izviđači.

Napominjem da vrlo često naši članovi na aktivnosti (izleti, akcije) dođu bez odredske majice ili odredske marame oko vrata. Zamislite vatrogasca da na vatrogasnu intervenciju dođe u trenirci ili nogometaša da na utakmicu dođe u kariranoj košulji, jer je zaboravio ponijeti dres!

“Zaboravio sam” najčešći je i najgluplji izgovor koji redovito slušamo. Pa na što si mislio prilikom polaska na izviđačku aktivnost, nego na to da se trebaš obući tako da svi vide da si izviđač!? To nije samo marama u boji odreda, iako je marama jedino što izviđača razlikuje od svih ostalih: vatrogasaca, nogometaša, folkloraša, judaša, učenika, liječnika ili policajaca.

Nije niti izviđačka košulja ta koja nas može učiniti ozbiljnima, ali manje (ne)ozbiljnim svakako nas mogu učiniti (ne)ozbiljne hlače, tenisice, natikače ili gumene čizme, šarene vestice, majice sa zmajevima, Miki Mausom i drugim šarenim oslicima ili natpisima, dukse i vestice kričavih boja te drugo što sakriva našu odredsku majicu. Zbog toga kao članovi udruge djelujemo neuredno i “klošarski”, a to nije poruka koju kao Odred želimo odaslati javnosti.

Hlače ne moraju biti (a dobro bi bilo da budu) traperice. Ne moraju biti plave, ali ne smiju biti šarene, podrapane, nadoštukane štucnama, ne smiju biti sportski dresovi ili trenirke s gumicom oko struka i oko gležnjeva, ne smiju biti tajice …

Hajdemo dogovoriti da svatko kupi plavu vestu s kapuljačom i “cifom” (ne moraju biti iste marke ili isti model) kako bismo bili barem slični.

Ovako šareno obučene, na žalost, nas sada sličnima čini isključivo zelena marama. No, čak je i nju teško primijetiti u šarenilu ostalih odjevnih predmeta!

Dakle, predlažem i molim vas da djeca na aktivnosti nose odredsku majicu s maramom oko vrata. Kada je hladno PREKO MAJICE nosimo odredsku košulju, koja je inače svečana odredska odora i dobro je da je uvijek u ruksaku uz nas. Ako se dodatno trebamo zagrijati neka je preko košulje PLAVA VJETROVKA sa zatvaračem (“cifom”) i sa ili bez kapuljače. Vjetrovka i zimska jakna može biti kakvu djeca već imaju, no na nogama NIKAKO I NIKADA NE SMIJE BITI TRENIRKA ILI TAJICE. Donji odjevni predmet ne bi smio biti s gumicom, nego na gumb.

Dakle, na nogama mogu biti kratke ili duge jednobojne hlače na gumb. Uvjeren sam da takve hlače sva djeca imaju, a najbolje bi bilo da to budu traperice, jer one su gotovo “mladeški standard”.

Kako bih vas podsjetio na pravila nošenja izviđačke odore, a naslovi su objavljeni na naslovnici odredskog portala, ovdje vam prilažem sljedeće linkove:

https://io-tur.hr/kada-se-nosi-izvidacka-majica/

Ovo su slike prikladno odjevenih izviđača: