Odredski izlet u siječnju

Trenutno pregledavate Odredski izlet u siječnju
  • Autor objave:

Nakon radionice koju je za nas 36 organizirala hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, u subotu 17. siječnja bili smo u kazalištu “Mala scena” na predstavi “Tri mušketira”.

Gospođa Ana i njezina prevoditeljica Anamarija naučile su nas dvoručnu abecedu. Iskušali smo kako je to kretati se kao gluhoslijepa osoba te kakav je osjećaj ako vidiš ali imaš suženo vidno polje. Odigrali smo i gluhog telefona koristeći novo naučenu dvoručnu abecedu. I svi smo to jako dobro savladali, čak smo dobili i pohvalu.

k1

Primijetila sam da djeca baš i nisu upoznata s osobama koje imaju određena oštećenja pa bi bilo dobro da roditelji malo češće razgovaraju s njima upravo o tim temama.

Nakon prekrasne radionice udruge Dodir krenuli smo prema kazalištu „Mala scena“. Iskrcali smo se pored katedrale i polako pješice došli do kazališta. Usput smo se malo poigrali i nestrpljivo čekali da počne predstava.

k2

‘Tri mušketira’ odnosno tri dečka su odrasle osobe i vode obične živote. Jednom godišnje sastaju se u mačevalačkom klubu i postaju dobri prijatelji i mušketiri kakvi su nekoć bili – u slavno doba svog djetinjstva. Problem je u tome što svaki od njih ima vrlo specifičnu osobnost, snove, sudbinu ili samo vrlo specifično, ne baš prikladno, ponašanje… kao i uvijek, pojavljuju se isti konflikti!
Jedan od njih jednostavno mora pobijediti, drugi uvijek zezne stvari, treći uvijek ostalima ispravlja ono što rade i misle, jedan od njih samo želi biti leptir umjesto odraslog čovjeka, a drugi uvijek povrjeđuje ostale.
Uglavnom, oni pronalaze put prema svom unutarnjem mušketiru – drže se zajedno, poštuju međusobne razlike i na kraju opraštaju jedan drugome.

IMG_6962 IMG_6989 IMG_7090IMG_7178 IMG_7279 IMG_7350

Predstava je drugačija jer nije bilo govora/razgovora između glumaca, cijelo vrijeme je trebalo pratiti njihov govor tijela i izraze lica. Nekima se možda predstava nije svidjela jer je bila drugačija. No meni je bila lijepa-upravo zato što je drugačija, jer se pojavljuju likovi s različitim osobnostima i ponašanjem. Možda se likovi ne slažu u svim stvarima, no međusobno se prihvaćaju i zato to prijateljstvo funkcionira.

Nadam se da je i vama bilo lijepo na ovom izletu!

k

Vaši predvodnici