Škola za život u prirodnom okruženju

Trenutno pregledavate Škola za život u prirodnom okruženju
  • Autor objave:

Novo Čiče morali smo zamijeniti Bijelnikom, no unatoč kiši uspjeli smo se dobro provesti u prirodi.

Iako smo posljednji vikend u rujnu planirali provesti na avanturopolju, nagla promjena vremena s kišom i značajnim zahlađenjem u tome nas je spriječila. Pod šatorima više nije moguće noćiti, a mi smo planirali vikend s izviđačima provesti u prirodi, na otvorenom, uz izuzetno atraktivan i dinamičan program.

Kako ovaj vikend ipak ne bi ostao bez naše aktivnosti, odnosno kako je ne bismo otkazali zbog promjene vremena, odlučili smo utjecati na ono na što možemo – promijeniti mjesto provedbe našeg bivka. Sjetili smo se dobro nam poznatog Bijelnika i odlučili otići upravo tamo, gdje znamo da imamo širinu prirode, čistoću zraka, mir i tišinu koje treba ispuniti našim glasovima, mogućnost istraživanja, kretanje i boravka u toplom zatvorenom prostoru.

Sve su se karte poklopile, a pastor Žarko Jelić opet nas je rado i radosno ugostio, tako da smo u Bijelniku proveli prekrasan vikend. Istraživači su istražili okolne šume i otkrili da kestena još nema za berbu, ali su zato odlično rodile jabuke, kojih smo pobrali dvadesetak kilograma u nadi da će nam majke ispeći kolače, pa da ćemo se primjereno osladiti na predstojećim susretima.

Izviđači su uvježbavali novi družinski ustroj, načela demokratskog djelovanja, odlučivanja i komentiranja naših aktivnosti. Obje družine imale su prigodu provjeriti jesu li dobro izabrale svoje vođe. Nadamo se da će im to biti od pomoći u daljnjem samostalnom radu.

No, nismo bili previše službeni. Bilo je tu dovoljno vremena i prilika za igru, šetnju kroz selo, kroz šumu i istraživanje putova. U šetnji selom čula se naša pjesma i naši pokliči. Rijetkim stanovnicima bilo je drago opet nas vidjeti, a i mi smo rado ponovno vidjeli njih i brojne životinjice u kampu Riječ života. Uz vrlo složnu grupu pasa, različitih pasmina, veličina i garda, bila je tu i skupina mačaka, koji žive u vrlo lijepom skladu i jednako mazno su pristupili nama, na obostrano zadovoljstvo. Zapjevali su nam magarci, a i ovce su se radosno oglasile.

Uz društvene igre, neizbježnu “Država-grad-selo” i izviđačku pjesmu na večer smo zaplesali uz Just-dance i karaoke. Istraživači i Hans ispekli su nam odličan roštilj, a naš kuharski tim i ovoga puta se potrudio da nam bivak ostane u fenomenalnom sjećanju.

Koroni nećemo dopustiti da nam pokvari jesen. Nakon ovog izleta spremamo se u listopadu za naš tradicionalni memorijal, posvećen Tihomiru Tomašiću – Tihici, a potom ćemo se poput lasti zaputiti prema jugu, na novu avanturu, posjet Nacionalnom parku Kornati, Parku prirode Telašćica i obilazak Šibenika. A tu je i Boranka, na koju će ove jeseni na žalost samo brđani.

Više ludih fotki potražite u Fotogaleriji: http://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2020/?album=14&gallery=200