Otvorili smo novu sezonu Šumoboraca!

Trenutno pregledavate Otvorili smo novu sezonu Šumoboraca!
  • Autor objave:

Pošumljavanjem, odnosno popunjavanjem mlade šume u Staroj Marči započeli smo novu sezonu edukativno-ekološke akcije SIH-a.

Proljetna sezona pošumljavanja u kampanji CO2mpensating by planting, uz podršku brojnih sponzora koji financiranjem i osobnim sudjelovanjem u pošumljavanju žele smanjiti svoj ugljični otisak, odnosno u edukativno-ekološkom aspektu ove kampanje koji smo nazvali Šumoborci, odvijat će se u razdoblju od 05.03. do 09.04.2022. godine.

Netko je trebao probiti led i za to su se prijavili Turovci! Motivacija nam je bila to što ćemo svima koji su se uključili u sadnju mladica hrasta lužnjaka moći korigirati cijenu sudjelovanja na ovogodišnjoj Smotri izviđača u Lovincu. Kako bismo bili što uspješniji u provedbi sadnje na suradnju smo pozvali roditelje naših članova, pa iako je odaziv mogao biti i puno bolji, što znači da smo mogli zasaditi još 500-600 sadnica više, uz dvadesetak članova odreda pozivu se odazvalo dvadesetak roditelja, kojima od srca zahvaljujemo!

Zajedničkim snagama uspjeli smo zasaditi 1.650 sadnica i time pridonijeti da klimatskim promjenama, odnosno nametnicima i neliječivim bolestima oštećena šuma, dobije novo, ljepše lice. Za to će se trebati strpjeti barem 20-50 godina, no svjesni smo toga da to ne radimo za nas već za buduće generacije i njihov zdraviji i kvalitetniji život u Hrvatskoj. Doduše, kratkoročno gledajući, radili smo to i za nas, jer tako smo omogućili članovima udruge povoljnije sudjelovanje na Smotri već ovoga ljeta, od 25.07. do 04.08.2022. godine.

Nova šuma, izazovan teren i još uvijek zimski uvjeti nisu nam olakšali sadnju, ali uz dobru motivaciju odradili smo dobar i ozbiljan posao. Već do podneva zasadili smo oko tisuću sadnica. Pomogli su nam u tome i volonteri SIH-a. Potom smo odmorili uz ručak, odličan grah i fino varivo te šalicu toplog čaja, a kad su se mišići malo ohladili, ali i nakon dva sata intenzivnog rada, nije bilo lako nastaviti. Ipak, potrudili smo se i u poslijepodnevnim satima zasaditi još 650 sadnica, potom smo se počastili čevapima i mesom s roštilja.

Na sadilištu je vladala odlična atmosfera. Bilo je dobacivanja, podbadanja, natjecanja, šale i smijeha. Bila je to prilika i za međusobno upoznavanje i druženje nas koji se već od ranije znamo. Lijepo iskorišten dan u ugodnom društvu i ostvaren odličan rezultat sadnje najveća su nagrada nama koji smo se uključili u ovu akciju pošumljavanja.

Šumari nas uporno ispravljaju, pa ćemo im pomoći da bolje shvatimo stručne termine. Dakle, svaka šuma, odnosno stablo ima svoj životni vijek. Kod hrasta on je oko 140 godina, no na ranije propadanje često utječu i nametnici te bolesti, pa se stabla, a ponekad i dijelovi šume moraju porušiti kako bi se spriječilo širenje i propadanje cijele šume. Šuma koja se nakon tri faze obnove, pripremnog, naplodnog i dovršnog sijeka, ne uspije u dovoljnoj mjeri sama pomladiti, odnosno kojoj je zbog hitne intervencije uslijed bolesti i djelovanja nametnika bila potrebna ljudska pomoć, popunjava se mladicama prema stručnim kriteriji. Upravo takvo popunjavanje odradili smo i mi u šumi Marča kod Kloštar Ivanića, na rubu Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uz edukativno-ekološke aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola nove akcije pošumljavanja/popunjavanja najavljujemo za jesen, točnije za studeni i prosinac, a prvo predstojeće druženje s roditeljima dogovorili smo na Turopoljskom Jurjevu potkraj travnja. Dakle, zaista je vesela godina pred nama, slavljenička godina s mnoštvom atraktivnih aktivnosti: pošumljavanja, edukativnog rada s učenicima, programskog rada s našim članovima, kolonijom poletaraca, Smotrom izviđača, memorijalom i jesenskim igrama poletaraca u listopadu, kada se spremamo i za svečanu akademiju povodom 30 godina aktivnosti odreda. Živi bili i sve to do/pre…živjeli!