Pomoć inicijative Djeca za djecu u Glini

Trenutno pregledavate Pomoć inicijative Djeca za djecu u Glini
  • Autor objave:

Ponosni smo što smo pomogli odvesti pakete za djecu u Glinu.

Velikoj Facebook inicijativi ‘Djeca djeci…dragi mali prijatelju’, koja marljivim trudom brojnih donatora iz cijele Hrvatske i inozemstva prikuplja pakete za djecu na potresom pogođenim područjima, Turopoljska udruga skauta ‘Tur’ odlučila je pružiti ruku pomoći, te smo u suradnji s DVD Velika Gorica njihovim vozilom u subotu 06.01.2021. osnovnoškolcima iz Gline odvezli preko 450 poklon paketa.

Predstavnica inicijative u Velikoj Gorici, profesorica Tihana Opetuk Živković ponudila nam je mogućnost suradnje u provedbi ove akcije. U početku smo mislili da će naša odredska prostorija biti mjesto prikupljanja paketića, no već u startu je bilo jasno da za to neće biti dovoljno velika. Grad je u tu svrhu omogućio korištenje Društvenog doma na Plesu, a mi smo uz pomoć naših dogogodišnjih prijatelja i suradnika, DVD Velika Gorica dogovorili prijevoz paketa u Glinu vatrogasnim kombijem.

 

Prikupljenih oko 450 paketića gotovo “na knap” smo uredno smjestili u kombi te smo se nas četvero zaputili prema Glini. Tamo nas je dočekala ravnateljica škole Robertina Štajdohar sa suradnicima, kojima smo predali pakete, a oni će ih podijeliti učenicima ove škole. Iako osnovna škola Glina izvana ne djeluje teško oštećena, domaćini su nas proveli prostorom škole kako bismo se osvjedočili o razmjerima nastale štete, radi koje se učenici u nju neće moći vratiti barem do travnja, ako ne i do jeseni.

 

U razgovoru doznajemo da je i više od polovine učenika, odnosno njihovih obitelji, u nedavnom potresu ostali bez sigurnosti svojih domova i da su na svakoj pomoći izuzetno zahvalni. Mnogi od njih morali su preseliti u kontejnere, a nastavu prate on-line, pa kada je u istoj obitelji više djece oni imaju potrebe za rabljenim, ali ispravnim računalima, za televizorom, a odrasli za kavom, što se riijetko našđe u paketima pomoći. Pa tko je u prilici …

 

 

S obzirom da je Banovina nakon potresa u javnosti dobila puno više pažnje, pa tako i humanitarne pomoći, mi smo odlučili prikupljenu pomoć odnijeti žrtvama potresa na području Pokuplja i Vukomeričkih gorica, na području Zagrebačke županije. Tako smo na povratku iz Gline stali u Lukinić brdu, kako bi tamo dostavili potrepštine jednoj obitelji koju smo nedavno upoznali i za koju smo znali za čime su u potrebi.

Na žalost, kako vrijeme odmiče tako je interesa za daljnjim pomaganjem sve manje. Bili svjesni da će tako biti, no to ne znaći da ovi ljudi smiju ostati zaboravljeni i zanemareni. Zbog toga već ovog tjedna krećemo u novu humanitarnu akciju. Naša odredska prostorija u Kurilovečkoj 48 postaje Happycentar u koji će građani moći donijeti i darovati nove igračke. Naime, Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je kampanju prikupljanja novih igračaka za djecu na potresom pogođenim područjima pod nazivom ‘Igračke nove za mirnije snove’.