Turovci na državnom natjecanju orača

Trenutno pregledavate Turovci na državnom natjecanju orača
  • Autor objave:

Grad Velika Gorica bio je 27. i 28. kolovoza domaćin 14. državnog natjecanja u oranju i 5. državnog natjecanja u oranju konjima. Članovi  Turopoljske udruge skauta pomogli su u provedbi natjecanja.  Na natjecanju je nastupilo 30-tak najboljih orača iz 16 hrvatskih županija, a održano je na prostoru radne zone Vukovinsko polje. Organizatori natjecanja bili su Grad Velika Gorica, HUONO (Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača) i Business Parka Meridian 16, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Na poziv organizatora Turopoljska udruga skauta “TUR” pristala je sudjelovati i predstaviti se na ovoj, kroz dva dana održavanja odlično posječenoj manifestaciji, na kojoj su se predstavile brojne gradske udruge (voćari, vinari, lovci …) i obrtnici te pomoći u granicama naših mogućnosti.DSCN2914

Službeno otvaranje državnog natjecanja bilo je na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici. Već tu smo imali odgovoran zadatak: ispred natjecatelja ponijeti i na svečanosti otvaranja držati zastave šesnaest županija iz kojih su došli natjecatelji. Odgovorno i uzorno su to odradili mlađi skauti, dok su poletarci uz predvodnike sudjelovali na svečanosti otvaranja, gdje su bili uočeni od uzvanika, posjetitelja i medija te su svojim prisustvom pridonijeli svečanosti.

DSCN2936

DSCN2941

DSCN2943

DSCN2944

Uz pomoć roditelja po otvorenju smo osobnim vozilima prebacili skaute do radne zone na Vukovinskom polju, gdje su dan ranije stariji skauti i voditelji podigli skautski tabor, lako uočljiv svim sudionicima događanja. Mlađi skauti su odmah imali sastanak s voditeljicom sudaca, a potom smo ih rasporedili uz natjecateljske staze, kao čuvare polja.

DSCN2951

Imali su odgovoran zadatak bilježiti svako odstupanje natjecatelja od propisanih pravila, a svaki se natjecatelj morao javiti čuvaru polja ukoliko bi imao potrebu za dodatnim vremenom, ako bi želio prijaviti kvar ili je trebao pomoć. Zbog toga su čuvari polja morali čak tri sata, po najjačem suncu, od 11-14 sati biti prisutni uz oranice, a odrasli voditelji su ih obilazili, donosili im vodu, zalijevali ih po glavi i leđima da ne dožive sunčanicu te su posredovali u vezi između čuvara polja i sudaca.

DSCN2963

DSCN2965

Koliko je mlađim skautima bilo teško sjediti tri sata na suncu, toliko je teško bilo voditeljima koji su ih cijelo to vrijeme obilazili, hladili i pojili svježom i hladnom vodom, ishodavši pri tom čak 20 kilometara po najžešćem suncu. Zbog toga im odajem posebno priznanje i prenosim pohvale i zahvale sudaca i organizatora.

Posebnu pohvalu zaslužuje i Lovro Kovačić, koji je bez ičije upute preuzeo inicijativu te je gotovo cjelodnevno i skoro posve sam u subotu animirao poletarce i odgovorno brinuo o njima. Došavši s oranica mlađi su skauti bili posve iscrpljeni, kao i predvodnici koji su im se pridružili u poslu čuvara polja.

DSCN2991

DSCN3044

U smiraj dana pridružili su nam se roditelji koji su došli djecu povesti na noćenje kod kuće. Neki su se zadržali tek kraće vrijeme, a neki su ostali do “povečerja” na druženju uz roštilj i osvježavajuće napitke. Bilo je to ugodno druženje s ciljem zbližavanja roditelja s izviđačkim voditeljima, te nadoknada onoga što nismo bili u mogućnosti upriličiti uoči logorovanja u Ščitarjevu.

DSCN3037

Idućeg dana pridružio nam se manji broj djece, jer neki su u nedjelju imali isplanirane druge obiteljske aktivnosti i obveze. Bez značajnijih obveza prema organizatorima natjecanja tog smo se dana više igrali. Gađali smo mete lukom i strijelom, igrali smo prasičkanje i svojevrsne modifikacije ove stare narodne igre, predvodnici su najmlađe vrtjeli u košarama na vrtuljku “na žgance”, a vrlo je atraktivno bilo pogledati i natjecanje u šlajsu, odnosno u povlačenju više od tonu teških trupaca konjima.

DSCN3010

DSCN3064

Na kraju mogu zaključiti da je bila dobra odluka da pomognemo u provedbi državnog natjecanja orača kojim je dobru medijsku i javnu promidžbu dobio naš grad, ali i mi kao udruga. Naše je sudjelovanje bilo primiječeno od brojnih posjetitelja ovog događanja, od izlagača i natjecatelja, a posebno od organizatora. Ovim je ispunjena i vrlo važna funkcija naše javne aktivnosti u interesu lokalne zajednice i otvorenosti za pomoć i suradnju s  drugim subjetima javnog i društvenog života našega grada. Bilo je naporno biti aktivni po jakom suncu, bilo je hladno noćiti pod šatorom, bilo je iscrpljujuće stati i porazgovarati barem nakratko s onima koje znamo od ranije, ali isplatilo se. Zbog toga VELIKO HVALA svima koji su se odazvali pozivu i koji su dali svoj doprinos makar i sudjelovanjem na državnom natjecanju orača u Velikoj Gorici.