Provjerili smo ljetnu temperaturu na Zavižanu

Trenutno pregledavate Provjerili smo ljetnu temperaturu na Zavižanu
  • Autor objave:

Pošli smo iz Krasnog polja u kratkim rukavima, a završili na Zavižanu u zimskim jaknama i s kapama na glavi!

Sve je manje nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj koje Turovci još nisu obišli. Ovoga puta, rujanski izlet smo usmjerili prema Parku prirode Velebit, odnosno jednom od dva nacionalna parka u njemu, Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Možda naši najmlađi članovi nisu ni svjesni vrijednosti njihova pohoda, no neće se mnogi moći pohvaliti da su bili na Zavižanu. Unatoč tome, nije ovo bio osobito zahtjevan i iscrpljujući izlet, iako je bio cjelodnevni, a završili smo ga posjetom Utočištu za medvjede u Kuterevu.

Na izlet je pošlo šezdeset članova odreda, uglavnom poletaraca te dvadesetak izviđača i brđana, programskih voditelja. Iz Velike Gorice smo krenuli rano, već u 6 sati, kako bi što bolje iskoristili dan. I jesmo …

Vozio nas je simpatični vozač Damir, kome ni gubitak šake ne smeta da ostane smiren kako na cesti, tako i u odnosu prema djeci i nama odraslima, koji se volimo “otkačiti”. Gotovo do Like djeca su nastavila spavati, pa im se i put činio kraćim. Već u 9:30 popili smo prvu kavicu, poigrali se i prošatali Krasnim poljem, a potom se autobusom u pratnji vodiča zaputili prema Zavižanu.

Tamo je već postalo hladno. Nakon ugodne i tople temperature u Krasnom polju, na Zavižanskih gotovo 1600 metara nadmorske visine dočekalo nas je tmurno, oblačno i vjetrovito vrijeme sa svega 12 Celzijevih stupnjeva. S planinarskog doma toga se dana nije prostirao lijep i jasan pogled na more prema otoku Krku niti na obližnje planinske vrhove Velebita, osim prvog do nas. Njega je Jelena čak i osvojila, no izvijestila nas je da se zbog vjetra ne isplati osvajati ga grupno. Vjetar je pojačao osjećaj nelagode, no u udolini, gdje se smjestio velebitski botanički vrt nije ga bilo, pa je šetnja vrtom (iako je bilje već uvenulo) i kružnom kamenitom stazom uz rub Balinovačke ponikve u duljini 600 metara bila vrlo ugodna i živopisna. Naš je poklič odlično odzvanjao na obroncima ponikve.

Danas u Vrtu raste oko 300 biljnih vrsta od kojih su neke samonikle, dok su druge donesene s ostalih dijelova Velebita. Među njima su i neke rjeđe velebitske vrste – velebitska degenija, hrvatska sibireja , krški runolist , velebitski klinčić …  Osim flore i faune Velebita upoznali smo i njegovu geološku strukturu, saznali da na području Gorskog kotara i Like obitava više od tisuću smeđih medvjeda, a u Hrvatskoj ukupno oko dvjesto vukova.

Sa Zavižana smo se spustili u Krasno na ručak. Svi znamo koliko su nam djeca izbirljiva po pitanju jela, no zanimljivo je da su svi pojeli palentu s junećim gulašem, koji je bio za prste polizati. Eto što glad radi, a i odlična lička kuhinja.

Nakon kraćeg predaha razgledali smo interaktivnu i suvremenu Kuću Velebita, gdje je bilo svašta nešto za dodirnuti. Tu smo upoznali duboke jame, od kojih je upravu na ovom dijelu Velebita Lukina jama, najdublja u Hrvatskoj, dubine preko 1430 metara. Brzo je prošla šetnja Kućom Velebita, kao i vrijeme toga dana te smo se oko 16:30 zaputili prema Kuterevu.

Malo nas je uplašila lokalna cesta zatvorena zbog radova, no kako su majstori već otišli kući, probili smo se gradilištem do utočišta za mlade medvjede (ali ne samo mlade), koje nas je prilično iznenadilo. Od prošlog posjeta gotovo je udvostručilo granice posjeda i prostor nastambi. Došli smo u najboljem dijelu dana kada su dnevne topline popustile, pa su i svi medvjedi odlučili protegnuti noge i istegnuti kralješnice. Vidjeli smo ih svih sedam, najprije mlade, a potom i one starije i novopridošle, koji čekaju svoje udomljenje u nekom od europskih zooloških vrtova.

Brzo je prošlo sat i pol razgledavanja, a uz nezaobilaznu suvenirnicu vrijeme je jednostavno izmaklo kontroli. Uz još jedno “pišanje” na Brinju, u Veliku Goricu smo se vratili u 21, umjesto do 20 sati, kako smo najavili, ali to nam nitko nije zamjerio. Kako i bi kada su se malci vratili puni doživljaja i priča za cijeli vikend. Prekrasan vikend koji smo proveli u prirodi.

Više fotografija pogledajte u našoj Fotogaleriji: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2019/?album=12&gallery=191