Prva pomoć u praktičnoj primjeni

Trenutno pregledavate Prva pomoć u praktičnoj primjeni
  • Autor objave:

Na poziv Gradskog društva Crvenog križa u Sisku gostovali smo na gradskom natjecanju mladeži.

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa najpoznatija je aktivnost Crvenog križa usmjerena mladima, a okuplja učenike osnovnih i srednjih škola koji stječu znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima, pravima djece, a natjecanje uključuje i provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći kao prve djelatnosti Crvenog križa.

Gradsko natjecanje u Sisku održano je 09.03.2023. , a uz službeni natjecateljski dio, u kome je nastupilo petnaestak učeničkih ekipa, istima smo pokazali koliko smo mi spremni i kako mi, izviđači, pripremamo svoje članove za praktičnu primjenu vještina pružanja prve pomoći na našim aktivnostima i u životu. Iako dobro pripremljeni, učenici su imali priliku saznati više nego li su naučili u pripremi za gradsko natjecanje.

Pokazali smo im koliko je praktično sa sobom imati šatorsko krilo te kako ga iskoristiti za izradu nosila za transport unesrećene osobe. Poučili smo ih kako u primjeni stečenih znanja o pružanju prve pomoći, osobito pri imobilizaciji ozlijeđenih ekstremiteta, koristiti priručne materijale: kišobran, kuhaču, metlu, ašov, ali i obične grane drveća kakvih u šumi ima u izobilju.

Učenike je osobito oduševio poligon s preprekama, koji smo za njih priredili u učionici Osnovne škole 22. lipnja, u kojoj se natjecanje održavalo, a kojim su trebali prenijeti “ozlijeđenog” prijatelja u nosilima u uvjetima sličnim onima u prirodi, kada kretanje šumom ometaju srušena stabla, niske grane drveća, lokve i visoka trava.

Uvijek nas veseli kada možemo pomoći prijateljskim organizacijama i kada svoja stečena znanja i vještine možemo prenijeti i na djecu koja (još) nisu članovi izviđačke organizacije.