Tehnički muzej i povijesna šetnja Zagrebom

Trenutno pregledavate Tehnički muzej i povijesna šetnja Zagrebom
  • Autor objave:

Obišli smo Zagreb uzduž i popreko, upoznali povijesne znamenitosti, objekte i lokacije, saznali gdje su tekli zagrebački potoci, a na Gradecu pronašli naše drvo koje upija ugljični dioksid, smrznuli se na ulici, ali i u Tehničkom muzeju.

Povijesnu šetnju Zagrebom započeli smo na Glavnom kolodvoru, točnije na Trgu kralja Tomislava, kao dijelu zagrebačke zelene potkove. Njom smo započeli i završili šetnju, a kao dio potkove najprije smo zavirili u Botanički vrt. Namjera nam je bila upoznati grad Zagreb u prošlosti, koju čini život na ovom području od sukoba stanovnika Gradeca i Kaptola, preko vremena kada je započela ekspanzija grada južno od Ilice, izgradnje brojnih kulturnih i drugih javnih zgrada, kada Zagreb dobiva izgled suvremenog grada te kulturnog, upravnog i administrativnog središta na ovim prostorima.

Prateći razvoj grada svakako su ostali i tragovi tehnološkog razvoja, pohranjeni danas u Tehničkom muzeju, koji sada nosi ime velikog izumitelja Nikole Tesle. Tu smo upoznali njega, njegov život i izume, a potom i izgled tadašnjih rudnika, koji su omogućili tehnološku, odnosno industrijsku revoluciju, povijest vatrogastva u Zagrebu, evoluciju prometala i vozila, zrakoplova i na kraju konstelacije zvijezda na jesenjem nebu u zvjezdarnici Tehničkog muzeja.

Prošetali smo središtem grada uz Muzej Mimara, Hrvatsko narodno kazalište, Zdenac života, zgradu Zagrebačkog sveučilišta preko Trga Petra Preradovića iliti Cvjetnog trga do Zagrebačke uspinjače. Njom smo se popeli na Goprnji grad, a potom saznali koliko je Gradsec imao ulaznih vrata, čemu je služila kula Lotršćak, s terase Katarininog trga pogledali smo “dolje” na Zagreb, a potom prošetali Markovim trgom do Kamenitih vrata, Radićevom ulicom do Krvavog mosta, a potom Tkalčićevom iznad potoka Medveščak prošetali do Opatovine na čaj.

Put nas je dalje vodio do tržnice na Dolcu, do Zagrebačke katedrale, a potom preko Trga bana Josipa Jelačića i Manduševca Zrinjevcem po istočnom kraju zelene potkove ponovno do Tomislavca i do busa koji nas je vratio u našu Veliku Goricu.

 

Po povratku u svoj grad, povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, na dan smaknuća Tihomira Tomašića -Tihice na vukovarskoj Ovčari, 19. studenog, članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” okupili su se pored spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod gradskog groblja u Velikoj Gorici. Njima u spomen zapalili smo svijeće, odali im počast te smo podsjetili na mučne dane, događaje i osobe koje su ih proživjele u Domovinskom ratu, osobito na žrtve Vukovara i Škabrnje, današnjoj djeci već prilično daleke, o kojima barem kroz priču starijih moraju čuti, pokušati doživjeti i shvatiti strahote koje su dovele do naše samostalnosti i neovisnosti koju danas uživamo.