6. susret gradova i općina prijatelja djece u Velikoj Gorici

Trenutno pregledavate 6. susret gradova i općina prijatelja djece u Velikoj Gorici
  • Autor objave:

„Djecu treba čuti i slušati, a posebice u njih ulagati“ – izjavio je Dražen Barišić, velikogorički gradonačelnik prilikom otvorenja 6. susreta gradova i općina prijatelja djece, kojima je ove godine domaćin bio upravo naš grad.  „Velika Gorica to čini od dana njihova rođenja s poklon bonom za novorođenčad, zatim kroz financiranje rada dječjih vrtića, škola, pa sve do stipendija za učenike i studente. Puno je sadržaja koji su namijenjeni djeci, a posebno smo ponosni što imamo Centar za djecu, mlade i obitelj, prvi smo bili u Hrvatskoj s osnivanjem“ – nastavio je gradonačelnik i zaključio: „Naš je cilj dobrobit djece i mi smo u tom smislu već na ovom trećem putu – u akciji !“

„Ako prijateljstvo ima vrijednost koja se može iskazati u novcu, onda nam preostaje za zaključiti da je Grad Velika Gorica – prijatelj djece ove godine izviđačima manje prijatelj nego prethodnih godina“ – komentar je Alena Konjevića, predsjednika Izviđačkog odreda „Tur“, koji dodaje da to nije razlog da se velikogorički izviđači ne bi aktivno uključili u sve manifestacije i događanja za djecu i mlade u svom gradu. „Neovisno koliko Grad želi nama biti prijatelj – Izviđači jesu i žele biti prijatelji svoga Grada“ – zaključuje Konjević uzvrativši gradskoj upravi poruku gradonačelnika: „Djecu treba čuti i slušati, a posebice u njih ulagati“.

Uz grad domaćin, Veliku Goricu, na susretu je sudjelovalo 26 gradova i općina – prijatelja djece i onih koji još očekuju ovaj status: Belišće, Čazma, Gospić, Dubrovnik, Prelog, Krapina, Karlovac, Zabok, Čakovec, Opatija, Labin, Ogulin, Ravna Gora, Kutina, Varaždin, Grubišno Polje, Sisak, Split, Šibenik, Skrad, Križ, Koprivnica, Valpovo, Delnice, Jastrebarsko, Zagreb.

Predstavnike gradova i općina – prijatelja djece na svečanosti su pozdravile prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić – predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Lora Vidović – predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Mila Jelavić – pravobraniteljica za djecu.

Susret u organizaciji Grada Velike Gorice obradio je temu medija i javnih kampanji za djecu. Govorilo se i o gradskoj kampanji Cuga je tuga te je predstavljen projekt „Javna kampanja za poticanje kritičnosti prema medijskim porukama“. Rezultat ovog projekta su poruke koje su djeca izrekla putem plakata, koje smo ovih dana mogli vidjeti na javnim mjestima po gradu. Odrasli su o javnim kampanjama raspravljali na tribini s koje je izašao zajednički zaključak sudionika: – Svi su se složili da su kampanje samo dio sveukupnog djelovanja prema djeci i mladima. Kampanji mora prethoditi znanstveno istraživanje, mora imati mjerljive učinke te je potrebno implementirati je u program– istaknula je moderatorica tribine dr.sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za djecu i mlade u Upravnog odjela za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj Grada Velika Gorica.

Učenici osnovnih škola i dječjih vrtića s područja grada, udruga i ustanova koje djeluju u interesu djece, poput Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica te Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica, predstavili su svoje radove na štandovima u okruženju te u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Nakon svečanog otvorenja, mladi su uživali u predstavi „Mamurluk“, koja im je na edukativan način ukazala na tragične posljedice konzumiranja alkohola, droga i društveno neprihvatljivog ponašanja mladih.

Kako bi djeci, sudionicima susreta, druženje u Velikoj Gorici ostalo u što ljepšem sjećanju, članovi Izviđačkog odreda „Tur“ priredili su nekoliko tradicijskih narodnih igara za djecu. Promjenjivo vrijeme i dugotrajna kiša i ovog su ih puta primorali na improvizaciju, pa su svojom snalažljivošću uz razumijevanje i pomoć Snježane Dražić-Pavić, ravnateljice Osnovne škole Eugena Kumičića, igre održali u sportskoj školskoj dvorani. Isprva nećkajući se, u igru i natjecanje u bliški, kozanju, povlačenju klipa, obaranju s balvana, gađanju alke i izvlačenju marame  uključilo se stotinjak sudionika susreta, koji na kraju nisu željeli prekinuti igru! U Klubu 100, na kraju Susreta, za njih je organiziran nastup grupe Ritam Ulice.

Velika Gorica je dobila titulu Grada – prijatelja djece 2007. godine. Akciju vrednovanja napora i postignuća gradova i općina u cilju potpunijeg ostvarivanja prava i potreba djece utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta, pokrenuli su Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-ova Ureda u Hrvatskoj, polazeći upravo od Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ona obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete uspješno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u društvu.

Pogledajte VIDEO:

http://www.youtube.com/watch_popup?v=AZ9SoVVjTRk&vq=medium

… a posjetite i GALERIJU FOTOGRAFIJA i pogledajte kako je bilo na igrama.