Boranka – projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije

Trenutno pregledavate Boranka – projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije
  • Autor objave:

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je kampanju za dosad najveće volontersko pošumljavanje Dalmacije.

Plan je kroz 8 vikenda tokom jeseni 2018. godine uključiti tisuće volontera koji bi pomogli u pošumljavanju opožarenih područja. U volontiranju bi, osim izviđača, sudjelovale i brojne druge udruge i institucije, uključilo bi se učenike i studente, planinare, sportske klubove, branitelje, volontere Crvenog križa i HGSS-a, članove lokalnih DVD-ova kao i sve ostale zainteresirane građane i organizacije.

Glavni partneri izviđačima na projektu pošumljavanja su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) koji će u projektu sudjelovati operativno i logistički. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj te u suradnji s Hrvatskim šumama.

Zazelenimo požarišta Dalmacije

Vrijeme je da pružimo ruku prirodi i zajedno zazelenimo požarišta Dalmacije. Podrži najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja u Hrvatskoj >> www.boranka.hr

Objavljuje Boranka u Ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara. U edukativnom dijelu kampanje u planu je uključiti brojne stručnjake iz releventnih državnih institucija (ministarstva, agencije, Hrvatske Šume, Šumarski fakultet, Hrvatska vatrogasna zajednica…). Kampanju su do sada već podržale brojne domaće i strane institucije: Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Državni Ured za zaštitu i spašavanje, Hrvatski Crveni križ, WWF.

Glavni medijski pokrovitelj kampanje je medijska kuća 24Sata. U sklopu kampanje, od ostataka izgorenih stabala prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, bit će izrađene bojice. Putem tiskanog izdanja 24Sata od 14.9.2018 će čitateljima biti besplatno podijeljeno preko 100 000 boralica, a dan ranije kupnjom 24Sata dobit ćete i bojanku. Korištenjem bojica, građani će se moći uključiti u kampanju tako da će sami moći nacrtati svoje drvce, dati mu ime, fotografirati ga i putem posebne aplikacije smjestiti ga u virtualnu šumu, odnosno postaviti ga na web stranicu www.boranka.hr te tako sudjelovati u stvaranju virtualne šume. Što će virtualna šuma više rasti, to će volonteri Izviđača saditi više pravih sadnica na požarištima oko Splita i Solina.

Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život.

Napomena: službena web stranica projekta nalazit će se na adresi www.boranka.hr, a kampanja je na društvenim mrežama Saveza i ostalih partnera krenula tijekom lipnja i upravo ulazimo u najvažniji i najbolji dio kampanje.

Kupnjom tiskanog izdanja 24 sata uključite se u Boranku:

  1. Boranka bojanke s brošurom uz 24Sata izlazi u četvrtak, 13.9.2018.
  2. Kutijice s boralicama (pastelicama) uz 24Sata izlazi u petak, 14.9.2018.