Turovci osvojili Dionizijske svečanosti

Trenutno pregledavate Turovci osvojili Dionizijske svečanosti
  • Autor objave:

“Veni, vidi, vici!”, rekli su stari Rimljani, a u tom smo duhu i mi došli u Andautoniju, sudjelovali i pobijedili u pečenju patki na ražnju! Na poziv organizatora, Udruge za očuvanje baštine Andautonija, članova Turopoljske udruge skauta sudjelovali su na ovogodišnjim Dionizijskim svečanostima u Šćitarjevu.

Organizatorima smo pomogli već u pripremnom dijelu. Naš je starješina pomagao vrijednim volonterima udruge prilikom izrade pozornice, odnosno segmenata arene, te je narezao i navezao čvorove na špage za nove šatore. Turovci su se okupili u petak, uoči Dionizijskih svečanosti te su na livadi između arene i arheološkog nalazišta podigli šest rimskih šatora i time oformili rimski vojni logor. U istom su sami i prespavali, točnije prespavali su Jelena T. i Alen. Postavili smo putokaze koji su idućeg dana usmjerili brojne posjetitelje na ovogodišnje Dionizijske svečanosti, te smo se podružili s tehničkom ekipom i gostima koji su pristigli već u petak.

dionizijske-87

dionizijske-91

Više od 50 Turovaca (točnije 54) okupilo se u subotu i družilo u Andautoniji tijekom dana sami sa sobom i s drugima, gladijatorima iz Pule i Ptuja, a ženskim ratnicama i voditeljima radionica. S ovolikim brojem sudionika zasigurno smo bili najbrojnija udruga na ovogodišnjoj manifestaciji.

dionizijske-164

dionizijske-154

dionizijske-159

Prije podne smo započeli patrolnim razgledavanjem arheoloških iskopina, a potom smo naučili igrati antički nogomet. Patrole su se međusobno ogledale u ovoj urnebesno zanimljivoj igri, sličnoj scoutballu, koju ćemo ubuduće igrati na našim aktivnostima.

dionizijske-110

dionizijske-113

dionizijske-9

Uoči početka službenog dijela programa obukli smo se i sami u Rimljane i sudjelovali u mimohodu središnjom šćitarjevskom ulicom, a nastavak dana proveli smo na Andautiniji, kroz igre, arheološku i radionicu starih trikova, gladijatori su nas naučili kako se bori s mačem i štitom, proslavili smo Martin rođendan uz tortu i sve u svemu lijepo smo iskoristili dan.

dionizijske-25

Ugodno nije bilo samo zbog toga što je bilo osobito vruče i vlažno, no i unatoč tome naša je kuharska/pečenjarska ekipa u sastavu Krešo, Denis, Milana i Davorka uz Mirelinu i Marinu podršku izuzetno dobro ispekla patkice na ražnju te je osvojila prvo mjesto između osam konkurentskih ekipa. Nakon odličnih plasmana na Bažulijadi u Brezovici, ovog smo puta kuharskim vještinama osvojili i Šćitarjevo!

dionizijske-120

dionizijske-134

dionizijske-141

Skidam kapu šampionima, koji su i uz sunce istrpjeli i toplinu žara na kojem su se pekle patkice. Bravo majstori! Djeca su se teško nosila i s vručinom, a najteže je čini se bilo domaćim curama iz Šćitarjeva, koje su već prije ručka odlučile prekinuti druženje s nama i odšetati kući 🙁

dionizijske-143

dionizijske-145

Ostalima, naviklim na naše aktivnosti, a posebno u drugom dijelu dana, kada su megdan podijelili s gladijatorima, bilo je vrlo zanimljivo i uzbudljivo, o čemu svjedoče fotke i njihovi osmjesi na licima. Druženje smo nastavili do ranih večernjih sati, kada su roditelji došli po djecu i poveli ih kući. Mi smo odrasli skupili naše stvari i opremu i umorni “kak pesi” također podvili repiće i razišli se pomalo.

VIŠE FOTKI POTRAŽITE U GALERIJI FOTOGRAFIJA !

dionizijske-169