TUR-ovo JURJEVO

Trenutno pregledavate TUR-ovo JURJEVO
  • Autor objave:

Zahvaljujući odličnoj suradnji i punom povjerenju Plemenite opčine turopoljske, članovi Izviđačkog odreda “Tur” i ove su godine zapalili Jurjevski krijes usred Velike Gorice, na livadi iza zgrade Pučkog otvorenog učilišta i njime najavili središnje Jurjevsko slavlje idućeg dana u Lukavcu.

Stariji izviđači uznojili su se u subotu podižući svečano vatrište pod suncem koje je toga dana zagrijalo zrak na 30-tak stupnjeva Celzijusovih. Krijes su tijekom dana čuvali poletarci koji su se izmjenjivali i u blizini vatrišta igrali izviđačke igre.

Iskustvo nas je poućilo da su za dobru vatru potrebna suha drva, što nam je organizator POT ove godine osigurao. Tako je krijes, pred očima više stotina okupljenih Velikogoričana i svečano postrojene izviđače i članove Turopoljskog banderija vrlo lako planuo i brzo izgorio. Posebnu draž programu u Velikoj Gorici dao je kulturno-umjetnički program u izvedbi FA Turopolje, koji se odvijao na vatrom osvijetljenoj livadi. Program na otvorenom započeo je predstavljanjem koreografija i nastupom mladih Turopoljskih i Velikogoričkih mažoretkinja.


Odličnoj suradnji i punom povjerenju možemo zahvaliti i Mjesnom odboru Staro Čiče, posebno predsjedniku Josipu Kosu, koji je jatu oformljenom od učenika OŠ Vukovina omogućio korištenje prostorija u Društvenom domu. Povodom ovogodišnjeg Jurjeva, koje se posebno svečano obilježava u Starom Čiču, pozvao nas je da se pridružimo svečanom postrojavanju povijesnih vojnih postrojbi i misi na otvorenom, pred kapelom naslovljenom Svetom Jurju.

Nakon svečane Svete mise, članovi patrole MM pridružili su se i na ručku u Vatrogasnom domu, a potom su se stariji predstavnici odreda uputili u Lukavec, gdje je uz Stari grad održana prigodni kulturno-umjetnički program te postrojavanje povijesnih vojnih postrojbi Gradske straže Bakar 1848., Požeške građanske straže, Varaždinske građanske garde, Karlovačke građanske garde, Križevačke djevojačke straže, Keglevićeve straže, Turopoljskog banderija i Dubrovačkih trombunjera, uz prijavak domaćina gradonačelniku Grada Velike Gorice. Potom je i u Lukavcu zapaljen Jurjevski krijes, a središnja manifestacija Turopoljskog Jurjeva 2012. završila je glazbenim program na livadi pored Starog grada.

Sveti Juraj ili St. Georg je zaštinik vojnika i poljoprivrednika, ali i nebeski zagovornik i zaštitnik scouta. Tim povodom smo, uz svečanu jurjevsku vatru maramu Izviđačkog odreda “Tur” stavili petero novih poletaraca i dvoje starijih izviđača, koji su nam se pridružili prošle jeseni. Pred odredskom zastavom i pod vatrenim plamičcima prethodno su dali izviđačko obećanje, odnosno položili su zavjet izviđača. Čestitamo i ovim putem našim novim članovima, a prijem još desetak novih članova slijedi na jednoj od predstojećih aktivnosti.

 

FOTOGRAFIJE S OVOGODIŠNJEG JURJEVA OBVEZNO POTRAŽITE U GALERIJI FOTOGRAFIJA !!!