Turovci na Turopoljskom Jurjevu

Trenutno pregledavate Turovci na Turopoljskom Jurjevu
  • Autor objave:

Uskrsne školske praznike Turopoljska udruga skauta okončala je aktivno, proslavom Turopoljskog Jurjeva.

Ove godine, umjesto najavnog događanja uoči Jurjeva u Velikoj Gorici, jurjevska događanja u Lukavcu obogaćena su Svjetskim prvenstvom u spravljanju kotlovine, u organizaciji velikogoričkog Rotary kluba. Tu subotu, 22. travnja, kod Lukavec-grada proveli su i predstavnici Turopoljske udruge skauta “TUR”, koji su u dogovoru s Plemenitom opčinom turopoljskom, organizatorom središnje manifestacije proslave Turopoljskog Jurjeva, izradili ovogodišnji jurjevski krijes, prema riječima mnogih, najljepši do sada!

DSCN4557

Od srca zahvaljujem svim roditeljima i prijateljima Turopoljske udruge skauta “TUR” koji su nam pomogli izraditi ovogodišnji Jurjevski krijes (koji je odlično izgledao i savršeno gorio te je dobio pohvale brojnih posjetitelja Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu), koji su ga tijekom noći čuvali i onima koji su se potrudili da u subotu na večer uživamo u toplom gulašu iz kotlića. Bila je ovo i lijepa prigoda za naše druženje i suradnju.DSCN4500

DSCN4527

DSCN4550

Hvala i čelnicima Plemenite opčine turopoljske koji su i što su imali povjerenja u nas i što su nam povjerili odgovoran posao izrade Jurjevskog krijesa.

Iako to nismo planirali, tijekom noći sa subote na nedjelju ostali smo u Lukavcu, kako bismo krijes sačuvali o potencijalnih piromana, koji bi eventualno zapalili ono što smo cijelo poslijepodne mukotrpno gradili i tako uništili ugođaj proslave i tradiciju Jurjeva.

DSCN4510

Osim što je trebalo izdržati hladnoću travanjske noći, neugodi je pridonio i hladan vjetar te kiša koja nas je počastila u vremenu između 5 i 8 sati. Srećom, očekujući kišu, oko ponoći smo prekrili krijes i tako mu sačuvali središte za lakšu potpalu sljedećeg dana. Ipak, količina kiše koja je pala kroz ova tri sata potaknula nas je da obavijestimo roditelje i da otkažemo druženje i predviđene igre s djecom, koje smo u Lukavcu planirali provesti u vremenu od 14 do 21 sati. Okupili smo se predvečer, uoči paljenja jurjevskog krijesa, kako bismo uveličali proslavu te kako bismo i sami obilježili dan nebeskog zaštitnika skauta, Svetog Jurja.

18057971_10212665609452060_546039803650143201_n

DSCN4592

Bila je ovo prigoda da strpljivim poletarcima, koji su članovi naše udruge od jeseni prošle godine, konačno stavimo skautske marame oko vrata. No, da bi to zaslužili, osim što su do sada trebali biti aktivni, morali su ovom prigodom položiti obećanje: da će voljeti i upoznavati svoju domovinu; poštovati Božje zapovjedi; ispunjavati zakone poletaraca i svaki dan učiniti nešto dobro.

Poletarci su s ponosom primili marame oko vrata, a ponos u očima roditelja bio je još i veći. Skautima u kategoriji “izviđači” svečanost pripremamo na predstojećoj Smotri SIH-a, u srpnju.

Fotografije s ovogodišnjeg Turopoljskog Jurjeva potražite u Galeriji fotografija, ili na sljedećim linkovima:

(neke od fotografija preuzeli smo s gradskih portala, a potpisuju ih fotografiji: Dario Drvodelić, Zlatko Srbelj i naš Mario Dilberović)

TUROPOLJSKO JURJEVO

KRIJES:

OBEĆANJE:

PROGRAM TUROPOLJSKOG JURJEVA 2017.jurjevo_citylight