Homo si peć! Nego kaj?

Trenutno pregledavate Homo si peć! Nego kaj?
  • Autor objave:

Turovi brđani odnijeli su novu kulinarsku pobjedu.

Nakon što smo u Šćitarjevu najbolje ispekli patku, u Brezovici smo dokazali da kuhamo najbolji grah i najzad, u Kraljevici smo dokazali da smo spremni na izazov, da smo spremni i snaći se te prirediti najukusnije te na roštilju najbolje ispeći pljeskavice.

DSCN4637

Nakon deset uspjelih kotlića, domaćini i organizatori kulinarskog natjecanja skauta, članovi Odreda izviđača pomoraca “Kantrida”, odlučili su natjecanje preimenovati i tako je nastao “Homo si peć”. Oni su nas lijepo pozvali, pa smo se pristojno odazvali i odlučili otići dobro zabaviti i ponovno iskušati svoj kulinarski talent.

DSC_0640

Lijepo smo dočekani. Skupilo se osam veselih ekipa, među kojima možda dvije starije od nas i dosta onih mlađih brđana. Zadatak je svima bio nepoznanica. Znali smo tek da ćemo se natjecati u pečenju nečega na roštilju. Moglo je to biti povrće, riba, perad ili meso četveronožaca. Na samom otvorenju natjecanja organizatori su nam uručili vrečicu s kilom mljevenog mesa i tek tada smo doznali da se od nas očekuje da priredimo i ispečemo pljeskavice i prilog uz njih.

DSCN4602

DSCN4611

Očekivali smo i izazovni zadatak za dodatne bodove. Nacijepali smo drva, koja smo ponijeli s priborom za roštiljanje, brdom začina i mesom za “osobne potrebe”, zapalili vatru i primili se posla. Odlučili smo ispeći pljeskavice oplemenjene mirodijama, punjene kobacicama te punjene sirom. Dakle, tri različite vrste, a vjerovali smo da će ocjenjivački žiri pasti i na vizualni dojam te smo od povrća i sira priredili prilog pljeskavicama, uz punjene šampinjone i zapečene bruskete. Kreativan tim činili su Pic, Denis, Davorka i Alen, koji je na kraju imao priliku, kao član žirija, kušati pljeskavice konkurencije i osvjedočiti se da su naše zaista bile najbolje i vrlo sočne.

Denisa je zapao zadatak iznenađenja: upecati ribu u moru, očistiti je, ispeći i pojesti pred organizatorom u što kraćem vremenu. Od osam ekipa samo je pet uspjelo upecati ribu, a Denis je (uz primorce) bio treći po brzini te je (osim u mesu) uživao i u svježoj ribi! Ovaj uspjeh donio nam je dodatne bodove, iako su i članovi žirija naše pljeskavice gotovo jednoglasno proglasili najboljima.

DSCN4612

Kreativac za dekoraciju i priloge bio je Pic, uz svestranu Davorku koja je uskakala gdje god je trebalo.

Na večer nam se pridružila i Pugica te je ekipa bila kompletna za večernje druženje i pjesmu uz gitaru.

Uzbudljiv dan odlučila je rashladiti kiša, ali niti ona nije uspjela pokvariti naše raspoloženje, sve dok nas konačno nije umirio san. Organizatori su se potrudili da nam i idući dan ostane u sjećanju. Nedjelju smo proveli obilazeći utvrde kneževa Frankopana u Kraljevici, Driveniku i Hreljinu te smo doživjeli jedinstveni pogled na otok Krk te cijeli Kvarner i Primorje s Velike Kapele, na koju smo se uspinjali jedinstvenim gorskim cestovnim putovima.

DSCN4655

DSCN4664

Ovaj jedinstven doživljaj i ugodno druženje s domaćinima završili smo zajedničkim ručkom u Hreljinu te smo se fizički iscrpljeni, ali emotivno napunjeni zaputili kući ponovno u pratnji kišnih kapi.

Evo i nekoliko izabranih fotki koje svjedoče o našem izuzetnom provodu:

IMG_3647