Svečano obilježen Dan izviđača

Trenutno pregledavate Svečano obilježen Dan izviđača
  • Autor objave:

Povodom Dana hrvatskih izviđača Turovci su se okupili u subotu na svečanosti kod odredske prostorije.

Ružno vrijeme u tome nas je spriječili u srijedu 19. svibnja, no subota nam je omogućila da zapalimo svečanu vatru i uz nju zapjevamo te preko mosta iz kategorije poletaraca u izviđače prevedemo troje naših uzornih članova. Polatarci Kosci nakon pripremnog su razdoblja promijenili boju svojih marama te su sada “mali zeleni” kao i mi ostali. Bilo je među nama i onih koji su maramu oko vrata stavili prvi put i svi su se oni osjećali vrlo važno i svečano dok su na mostu, uz svečano vatru i u društvu svih članova odreda i roditelja polagali svoje obećanje, odnosno zavjet.

Bilo je ovo prvi put da smo polaganje obećanja upriličili na svečanom mostu i da smo prelazak u stariju kategoriju osmislili kao prelazak preko prijeke na put novih, ozbiljnijih izazova. Svima nam se svidjela ova novotarija. Most su prethodnih dana izradili naši istraživači u suradnji s brađanima.

Svečana vatra možda nije bila osobito velika, ali jak vjetar zahtjevao je da pri paljenju vatre na otvorenom budemo oprezni. Svečanost smo započeli pjevanje himne hrvatskih izviđača “Ja znam svoj cilj”, a potom smo zapjevali i himnu vatri, koja je ubrzo, uz pomoć vjetra počela svoje plamene jezike bacati na sve strane. Bilo ju je lijepo vidjeti, a i cijeloj je svečanosti dala posebnu notu.

Među malim je “polagaćima” vladala trema, jer velik je ovo bio izazov za njih. Osobito za nove izviđače, koji su nam trebali dokazati da poznaju i izviđačke zakone. U patrole kojima su se željeli pridružiti spremno su ih prihvatili, a sada će se u njih trebati uklopiti i prihvatiti pravila družinske samostalnosti.

Bila je ovo prigoda i da u ime Saveza izviđača Hrvatske zahvalimo onim našim brđanima koji su nesebično priskočili u pomoć životno ugorženima koronavirusom i unesrećenima prilikom nedavnih potresa u Zagrebu i Petrinji, kao članovi Državne interventne postrojbe Civilne zaštite.

Možda nismo mi “veliki” ko VG Legacy ili Crveni križ, ali u pomoć potrebitima dali smo se najviše što možemo, ponekad i malo više od toga. Uključili smo se od prve minute, osobno bili na terenu, prikupljali pomoć, donosili je na kućna vrata i pomagali drugima koji su pomagali potrebitima. Za djecu na potresom pogođenim područjima, u suradnii s roditeljima naših članova i osnovnim školama na području grada, prikupili smo iznimno veliku količinu igračaka. Hvala od srca svim Turovcima koji su pomagali kad god je to bilo potrebno i koji su spremni i nadalje svoje vrijeme poklanjati drugima.

Više fotki potražite u Galeriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda nismo mi “veliki” kao VG Legacy ili kao članovi Crvenog križa, ali dali smo se u pomoć potrebitima od prve minute, koliko smo mogli, a ponekad i malo više od toga. Pomagali smo izravno, prikupljali pomoć, donosili je na kućna vrata, pomagali drugima koji su pomagali potrebitima, a količina prikupljenih igračaka u suradnji s roditeljima naših članova i osnovnim školama na području grada za djecu na potresom pogođenim područjima zaista je impresivna. Hvala od srca Turovcima koji su svoje vrijeme stavili na raspolaganje drugima i koji su na to spremni kad god se za to ukaže potreba.