Turovih četvrt stoljeća

Trenutno pregledavate Turovih četvrt stoljeća
  • Autor objave:

Spontanim druženjem s najdražim prijateljima Turovci su obilježili tri značajna jubileja: svojih 25 godina, 60 godina izviđačke organizacije u Velikoj Gorici i 110 godina od začetka skautizma u svijetu.

Ako ne najveća udruga za djecu u gradu Velikoj Gorici, onda zasigurno jedna od najvećih, svečanom sjednicom Skupštine, koja je zapravo bila druženje na otvorenom, obilježila je četvrt stoljeća svog djelovanja. Ovako visoke obljetnice prigoda su na kojima se predstavnici Grada u pravilu pokažu te iskažu podršku udrugama koje izvaninstitucionalno odrađuju važan posao odgoja, obrazovanja, preventive društveno neprihvatljivog ponašanja i provedbe programa s ciljem zdravog odrastanja djece i mladih. Naša je proslava u tom kontekstu prošla depolitizirano, odnosno bez visokih predstavnika Grada Velike Gorice, grada prijatelja djece, koji nas i unatoč izostanku predstavnika na našoj svečanosti financijski podržava već dugi niz godina. Doduše, daleko ispod razine sportskih i kulturno-umjetničkih udruga, ali i daleko više nego neke druge udruge koje također provode vrijedne i zanimljive programe.

Turopoljska udruga skauta „Tur“, koja u ovom trenutku okuplja i kontinuirano radi s više od 110 članova, od kojih su većina djeca, poletarci ustrojeni u sedam programsko-uzrasnih skupina, odnosno jata, mlađi izviđači u četiri programsko-uzrasne skupine, odnosno patrole, te dvadesetak programskih voditelja, izviđača-istraživača i brđana, koji godišnje odrede više od 4.500 volonterskih sati rada s djecom i za dobrobit djece, dok sami članovi na programskim aktivnostima provedu čak oko 3,5 mjeseca godišnje, zasigurno je udruga koja zaslužuje pažnju i podršku službenih i stručnih predstavnika Grada.

Na proslavi su se okupili brojni članovi udruge, njihovi roditelji, nekad aktivni izviđači u Velikoj Gorici, uključujući i nekad vodeće skaute Mirka Braima, prvog starješinu i osnivača Odreda izviđača „Čiča Janko“ davne 1957. godine i Stjepan Šipušić – Kazo, nekadašnji starješina Odreda izviđača „10. lipanj“. S nama je bila i Ljubica Kmetić te Bosiljka Kostelac, počasna članica Turopoljske udruge skauta „Tur“ i dugogodišnja tajnica Saveza izviđača Hrvatske, danas u mirovini. Pridružili su nam se i članovi prijateljskih skautskih udruga: Odreda izviđača „Jarun“, Udruge skauta „Savski Gaj“, Odreda izviđača „N.B.Đebo“ i OI „Plamen“ iz Zagreba te više članova Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ iz Karlovca. Iako svi pozvani nisu ni došli, proslava je okupila čak dvije stotine ljudi (!) te je djelovala i spontano i svečano – istovremeno.

Povodom jubileja Odred je prigodnim zahvalnicama odao priznanje za podršku udruzi Gradu Velikoj Gorici i Krešimiru Ačkaru, zamjeniku gradonačelnika, Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, DVD Velika Gorica, Muzeju Turopolja, Gradskom društvu Crvenog križa Velika Gorica, dječjim vrtićima „Velika Gorica“ i „Ciciban“, osnovnim školama Eugena Kumičića, Jurja Habdelića i Šćitarjevo, Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Mjesnom odboru Cerovski Vrh, trgovačkim društvima VG Vodoopskrba i VG Goričanka, Udruzi skauta Savski gaj, Brankici Žardin i Denisu Mikulanu, a starješina odreda uz to je i osobno zahvalio najbližim suradnicima Jeleni Pugelnik, Jeleni Tojagi, Mariu Dilberoviću i Emmi Konjević za doprinos razvoju udruge i osobit voditeljski rad te Davorki Bećar, Mirjani Habljak, Krešimiru Ivaciu i Mladenu Brckoviću za pomoć u radu udruge.

Sama svečanost priređena je na otvorenom, u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, gdje su prostori u kojima odred okuplja članove. Tu smo podigli dva velika paviljona, posuđena od Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, a goste smo pod njima smjestili na stolove i klupe posuđene od Gradske četvrti Pleso, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Hvala od srca i svima vama koji ste zajedno s nama sudjelovali u proslavi 25 godina djelovanja Turopoljske udruge skauta „TUR“, 60 godina od osnutka prvog izviđačkog odreda u Velikoj Gorici i 110 godina postojanja skautskog pokreta u svijetu. Zahvaljujem i svim čestitarima. 

Bilo je predivno vidjeti uživo dupkom puno dvorište Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, a prekrasne su i fotografije koje svjedoče o našem fenomenalnom druženju. Poseban ugođaj stvorila je svečana vatra zapaljena na visećem ložištu, koja je ugrijala atmosferu i predivno obasjala dvorište.

Turova jata i patrole gostima su se predstavila izviđačkim pjesmama, ponavljalicama i animacijskim pjesmama, pogledali smo video projekciju fotografija koje su nas prisjetile zanimljivih aktivnosti odreda unazad dvadeset i pet godina, a programski voditelji su napravili i šaljiv pregled fotografija koje su ukazale na lik i djelo njihovog vođe. Alena Konjevića i suprugu nagradili su vikend-izletom u Stubičke Toplice, vjerojatno zato da budu slobodni i bez odredskih obveza barem jedan vikend ove godine :).

Od formalnog dijela proslave življe i ugodnije je bilo neformalno druženje u nastavku, uz fenomenalan gulaš koji nam je priredila teta Mirjana uz pomoć majki Dine i Mirele. Izuzetne kolače priredile su majke članova, no osim što su bili fini, bilo ih je toliko da ih nismo uspjeli odmah niti pojesti, … a na to je Mirjana složila još i predivnu slavljeničku tortu, koju nam je bilo žao razrezati, ali planula je začas!

U odredskoj prostoriji postavljene su prigodne izložbe osvojenih pehara, priznanja i zahvalnica, amblema s brojnih aktivnosti na kojima su članovi udruge sudjelovali, kao i starih amblema koji svjedoče o aktivnostima velikogoričkih izviđača i prije Domovinskog rata. Postavljena je i izložba fotografija svjetskih i lokalno znamenitih osoba koje su ili su nekada bile skauti.

Duženje nas manje znamenitih potrajalo je do kasnih večernjih sati, a gostima se kao niti nama slavljenicima, biti ću slobodan zaključiti, baš i nije išlo doma. To dokazuje da nam je svima bilo iznimno ugodno (iako i prohladno) i da smo zaista jedna velika i sretna obitelj, mi skautski voditelji, članovi naše udruge i njihovi predivni roditelji.
Od ovih suhoparnih, ali kićenih rečenica, doživljaj proslave lakše će vam prenijeti predivne fotografije koje prenosimo s gradskih portala, koji su popratili našu svečanost: Cityportala, fotografa i novinara Anesa Šuvalića te Kronika VG, fotografa i novinara Marija Žilca.