Ugostili smo 1000 izviđača u Velikoj Gorici na 14. Zborovanju izviđača Hrvatske

Trenutno pregledavate Ugostili smo 1000 izviđača u Velikoj Gorici na 14. Zborovanju izviđača Hrvatske
  • Autor objave:

Velika Gorica je bila domaćin 14. Zborovanja u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske. Izvršni organizator Zborovanja bila je Turopoljska udruga skauta “Tur”.

Nakon višemjesećnih priprema, a posljednjih dana i strepnje hoće li loše vremenske prilike, dugotrajna kiša i poplave koje su ugrozile stanovnike brojnih područja Hrvatske sve pokvariti, u Velikoj Gorici je, povodom Dana hrvatskih izviđača, ipak održano redovito godišnje okupljanje izviđača iz cijele Hrvatske. Prvo je ovo Zborovanje nakon tri godine apstinencije od grupnih okupljanja uzrokovane pandemijom koronavirusa. Aktivnost je održana u suorganizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Velika Gorica i Turističke zajednice grada Velika Gorica, u suradnji s mnogim velikogoričkim institucijama, ustanovama i udrugama.

Istodobno sa Zborovanjem u Velikoj Gorici je trebao biti održan i drugi Festival vještina za život te VG Fest, no vremenska prognoza potaknula je organizatore da obje manifestacije, na kojima se očekuje dobar odaziv javnosti, pomaknu na 03. lipnja. Izviđače prognoza nije uspjela uplašiti, jer oni se natjecati znaju i po kiši i po snijegu i po najžešćoj vrućini. Dokazali su to prošlog ljeta na Smotri izviđača Hrvatske u Lovincu.

Na dan hrvatskih izviđača pristizati su počeli 19. svibnja iz svih krajeva Hrvatske. Došli su iz Splita, Zadra, Pule, Rijeke, Karlovca, Krapine, Varaždina i Čakovca, iz Koprivnice, Križevaca, Bjelovara, Požege, Osijeka, Zagreba i Velike Gorice. Volonteri su od ranog jutra prionuli poslu kako bi osigurali uvjete za prijem sudionika, a oni su predvečer podigli svoje šatore na sportskim igralištima u Školskoj ulici, dok su one najmlađe smjestili u školske sportske dvorane osnovnih škola Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika. Volonteri su se smjestili u sportskoj dvorani Osnovne škole Eugena Kvaternika u središtu grada.

Zborovanje izviđača svečano je otvoreno ispred Pučkog otvorenog učilišta, gdje se okupilo oko tisuću izviđača, planinki, pčelica i poltaraca iz cijele zemlje koji su s veseljem došli upoznati Turopolje i Veliku Goricu, ali i odmjeriti snage, znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama.

Turopoljska udruga skauta „Tur prošle je jeseni obilježila 30 godina uspješnog djelovanja i rada s djecom i mladima, za što je povodom Dana grada primila i Nagradu grada Velike Gorice s likom Franje Lučića, pa je ovo Zborovanje ujedno bilo i proslava visokog jubileja udruge. Bilas je ovo i proslava 72. Dana izviđača u Hrvatskoj, dok ove godine skautski pokret u svijetu obilježava 111. godišnjicu postojanja.

Zborovanje je svečano otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar, a sudionike su pozdravili i Lidija Pozaić Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske te Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta “Tur”.

Izviđači su se na ovom Zborovanju natjecali na Državnoj izviđačkoj olimpijadi te Izviđačkom olimpijskom višeboju, održanim na zelenim površinama Parka dr. Franje Tuđmana i dvorišta Osnovne škole Eugena Kumičića, oni najmlađi su se zabavili na Igrama poletaraca u Parku Plemenite opčine Turopoljske, a u subotu poslije podne svi su se zajedno ogledali na sportskim susretima izviđača u središtu grada. Vrijeme ih je poslužilo, pa su u lijepom i sunčanom vremenu uživali i oni i brojni Velikogoričani koji su ih došli upoznati i pozdraviti.

Zbog najave lošeg vremena otkazan je koncert Zabranjenog pušenja u organizaciji Turističke zajednice grada Velike Gorice, pa su večernju zabavu organizirali sami u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i u Klubu 100. Domaćini su svoje goste u nedjelju poveli na nekoliko izleta, kako bi upoznali Turopolje i izvan granica samoga grada.

Gostoprimstvo su im iskazali mještani Mraclina i Novog Čića, odnosno KUD-a “Dučec” i KUD-a “Čiče”, koji su im predstavili svoja naselja, tradiciju drvenog graditeljstva u Turopolju, folklor, narodnu nošnju, jezik i povijest na koju su ponosni, dok je dio sudionika Zborovanja upoznao još stariju povijest života na ovom području posjetom Arheološkom lokalitetu Andautonija u Ščitarjevu. Tamo su ih dočekali i s povjesnim činenicama upoznali predstavnici Arheološkog muzeja u Zagrebu, dok su o povijesti i tradiciji života Turopoljaca imali priliku saznati više i posjetom stalnom postavu Muzeja Turopolja i interpretacijskog Centra za posjetitelje u prostorima Turističke zajednice Velika Gorica.

Svaki od ovih lokaliteta izazvao je zanimanje posjetitelja i želju da se tamo zadrže i duže od predviđenog vremena, kao i u servisnim pogonima Zrakoplovno tehničkog centra, koji je mladim posjetiteljima iz cijele Hrvatske s ponosom i punim povjerenjem otvorio svoja vrata.

Velika Gorica ovim je pokazala jedinstvo i snagu lokalne zajednice kroz povezivanje brojnih subjekata s jedinstvenim ciljem: da svoj kraj dostojno predstave gostima.

Turopoljska udruga skauta “Tur” stoga iskazuje osobitu zahvalnost Gradu Velika Gorica, Turističkoj zajednici grada Velika Gorica, Muzeju Turopolja, Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, Zrakoplovnom tehničkom centru, KUD-u “Dučec” Mraclin, KUD-u “Čiče” iz Novog Čiča, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Osnovnoj školi Eugena Kumičića, Osnovnoj školi Jurja Habdelića i Osnovnoj školi Eugena Kvaternika, a na razumijevanju i pomoći zahvalni smo i udruzi VG Branitelji te Klubu 100.

Naklon do poda zaslužuju svi volonteri koji su odradili Zborovanje, logistički i operativno: organizirali natjecanja i igre poletaraca, koji su brinuli o sigurnosti, prehrani, čistoći i higijeni prostora u kojima su sudionici boravili, koji su postavili poligone, koji su sudili fer i korektno, koji su prevozili sudionike, njihovu opremu i opremu nužnu za provedbu aktivnosti. Hvala i svim sudionicima Zborovanja koji su svojim osmjesima, veseljem, energijom i natjecateljskim duhom Veliku Goricu još više uljepšali i učinili živom proteklog vikenda.

Zbog njih smo uživali i mi domaćini. Uživali smo i u uspjesima naših natjecatelja, jer Turovci su ostvari i odličan plasman ekipano i pojedinačno. Fijolice su bile 2. u ukupnom poretku ekipa na Izviđačkom olimpijskom višeboju te druge u natjecateljskoj disciplini Signalizacija; Moguti 2. u ukupnom poretku na Državnoj izviđačkoj olimpijadi, prvi u disciplini Orijentacijski kros i treći u disciplini Vezivanje čvorova; Coprnice druge u natjecateljskoj disciplini Vezivanje čvorova na Državnoj izviđačkoj olimpijadi, druge u disciplini Orijentacijski kros i osme u ukupnom poretku; Vučići su osvojili 1. mjesto na turniru u otimanju marama, a Lovro je apsolutno nadmašio sve natjecatelje u disciplini Cjepanje drva. Ponosni smo i zadovoljni i plasmanom Peruna na 24. mjesto u ukupnom poretku u Izviđačkom olimpijskom višeboju, jer ovo je za njih bilo prvo natjecanje na kome su nastupili i svrstali su se na sredinu od ukupnog broja ekipa.

Više odličnih fotografija sa Zborovanja izviđača u Velikoj Gorici potražite na stranicihttps://www.flickr.com/photos/scoutshr/with/52918830831/

 

Prenosimo iz medija:

https://01portal.hr/foto-velika-gorica-odlican-domacin-zborovanja-izvidaca-mladi-skauti-puni-dojmova-otisli-iz-turopolja/?fbclid=IwAR1Nz445yXV3QkmWoYEXmbWoWaCTD6wvMEq9QgErrUokh6rZtzA8eWeVLBs

http://www.kronikevg.com/zborovanje-u-goricu-stiglo-1000-izvidaca-iz-cijele-hrvatske/?fbclid=IwAR1saMB1sktoF8AZtiv_-2aFfVC_h0PFkwAQ3rDuamQlrK9Hn8q_PrvNgm4