Upoznali smo velike zvijeri i ljepote Gorskog kotara

Trenutno pregledavate Upoznali smo velike zvijeri i ljepote Gorskog kotara
  • Autor objave:

Izletima i edukativnim programom izviđači redovito upoznaju svoju domovinu.

Nakon sudjelovanja na memorijalu “Nitko da ne dođe do prijatelj drag” u listopadu smo pronašli vremena za još jednu uzbudljivu aktivnost. Na izlet u Gorski kotar uputilo se 43 poletarca i izviđača u pratnji šestero odraslih voditelja.

Naše prvo odredište bila je Stara Sušica. Iako nas je tamo dočekala kiša, igrom i pjesmom smo se ugrijali i brzo zaboravili na loše vrijeme. Još u busu naučili smo da u Gorskom kotaru žive tri velike zvijeri – vuk, ris i medvjed, a više o njima naučili smo u Centru za Velike Zvijeri. Kroz vrlo zanimljiv interaktivni obilazak Centra saznali smo da medvjedi kad se rode teže samo 350 grama, vukovi zapravo ne zavijaju na puni mjesec, a raspored pjega na risjem krznu kod svake jedinke je drugačiji. Dok je jedna grupa upoznavala zvijeri, mi smo ostali zavijali ispred centra, igrali se i zabavljali, da nam ne bude hladno!

S obzirom da Gorski kotar namjeravamo nastaviti istraživati i na ovogodišnjem zimovanju, koje ćemo najvjerojatnije provesti u Delnicama, ovoga puta nismo se odlučili zaviriti u svaki skriveni kutak ovog kraja, no put nas poveo prema Park-šumi Golubinjak.

Nakon hladnog, maglovitog i kišovitog prijepodneva zajedničkim snagama i “mantrom” dozivali smo sunce, koje nam se kasnije i pokazalo.

U šetnji smo pronašli Kraljicu šume – divovsku jelu staru preko 250 godina, visoku preko 35 metara i široku čak 140 cm. Pješačke staze vodile su nas kroz šumu bukve, jele i smreke. Posebno zanimljiv na ovoj stazi je i otvor u stijeni koji nosi ime „Paklena vrata“.

Stižemo do Ledene špilje, iako je mračna otvor na vrhu propušta svijetlo i cijela špilja izgleda kao iz bajke. U ovoj špilji se snijeg i led može zadržati sve do ljeta, a priča govori kako su navodno lokalni slastičari u nju ubacivali snijeg kojeg su tijekom ljeta koristili za izradu sladoleda.


Sada već gladni i pomalo umorni vraćamo se istim putem kroz šumj i idemo na dugo očekivani ručak. Nakon dobre klope iskoristili smo veliku livadu i sunce te odigrali još nekoliko zabavnih igara. Prije povratka kući posjetili smo Delnice, mjesto ovogodišnjeg zimovanja. Prošetali smo gradom i izlet završili igrom u parku.