Žirovina u Turopoljskom lugu

Trenutno pregledavate Žirovina u Turopoljskom lugu
  • Autor objave:

Taman što je počela nova školska godina i mi smo nastavili s redovitim programskim aktivnostima u prirodi!

Na poziv Plemenite opčine turopoljske, naših stalnih partnera u provedbi lokalnih aktivnosti tradicijskog karaktera, i ovog smo se ljeta programom za djecu i mlade uključili u manifestaciju Žirovina u Turopoljskom lugu. U vrijeme oko Bartolova običaj je poći u hrastove šume Turopoljskog luga i provjeriti kakva je rodnost žira kako bi se vidjelo hoće li biti dovoljno prehrane za turopoljske svinje. Na taj običaj tradicionalno podsjeća Plemenita opčina turopoljska, pa iako ove godine ne baš uz samo Bartolovo, plemenitaši i njihovi gosti okupili su se na druženju u Lugu.

Izviđači su tu podigli pokazni logor i organizirali svoj dan u prirodi s igrama i aktivnostima u koje su se mogla uključiti i djeca koja nisu izviđači. U logorskom krugu zapalili su vatru i na njoj su za ručak ispekli kobasice i pecivo. Svojom su igrom i zabavom oživječli Žirovinu, na kojoj ove godine nije nedostajalo zabavih sadržaja za posjetitelje.

Izviđači su zaigrali otimanje marama i rimski nogomet, a drugi su organizatori sudionike pozvali na rradionice za djecu na kojima su mogli naučiti ponešto o podgutnici – pretečoj kravate te se upoznati s drvenim graditeljstvom u Turopolju. Posjetitelji su se mogli oprobati i u gađanju meta airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavnim cornholom.

Mogli su se provozati EkoGoKartom, odnosno vozilom na pedale te po prvi puta mini zip-lineom. A kako se u šumi snalazi plemenita životinja – konj, pokazali su im jahači te su im omogućili da i sami isprobaju jahanje konja. Uz ovakve sadržaje brzo je prošao dan u Turopoljskom lugu.