Tihićinim memorijalom zaključen Dječji tjedan u Velikoj Gorici

Trenutno pregledavate Tihićinim memorijalom zaključen Dječji tjedan u Velikoj Gorici
  • Autor objave:

“Nitko da ne dođe do prijatelj drag” naziv je memorijala koji Turopoljska udruga skauta “Tur” organizira u spomen na Tihomira Tomašića – Tihicu, već šestu godinu zaredom.Memorijal je i ove godine okupio više od 260 sudionika, članova TUS-a “Tur”, skautskih udruga iz Duge Rese, Karlovca, Osijeka i Zagreba te učenike velikogoričkih osnovnih škola Jurja Habdelića i Vukovina. Većina sudionika, odnosno udruga koje su do sada bile, na memorijal se vračaju svake godine, ističući da je ovo jedna od najbolje osmišljenih i organiziranih skautskih aktivnosti koje im se kroz godinu nude. Memorijalom posvećenim Tihici zaključen je ovogodišnji Dječji tjedan u Velikoj Gorici.

Četrnaest kontrolnih točki koje sudionike potiču na kretanje, na natjecanje i upoznavanje svake godine drugog dijela našega grada, i na svakoj od njih neka zabavna aktivnost. Dakle, niti jedna “mrtva” kontrolka, rekli bi mi skauti i upravo je to ono po čemu je ovaj memorijal poseban. Za njegovu provedbu potrebno je svake godine okupiti pedesetak nekada aktivnih izviđača, roditelja članova odreda i članova prijateljskih udruga, koji nam pomažu kao kontrolori na svim ovim točkama ili u kuhinji oko pripreme hrane za sudionike i podjeli obroka.

Mi se trudimo da memorijal ostane prepoznatljiv po svojoj sadržajnosti i otvorenosti, kako prema skautima različitih uzrasnih kategorija, različitih skautskih znanja i vještine, tako i učenicima osnovnih škola i najmlađim članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji skautskim vještinama uopće ne vladaju. Što je onim vještijima natjecateljska disciplina, to onima bez iskustva pretvaramo u igru i priliku da nauče nešto novo i korisno. Trudimo se također da memorijal ne bude svake godine isti, već ga mijenjamo, uvodimo nove natjecateljske discipline ili ih svake godine izvodimo na drugačiji način, potičući natjecatelje da razmišljaju te koriste logiku i primjenjuju svoje iskustvo.

Osim što se natječu, sudionici se na kontrolnim točkama igraju, uče turopoljski govor kroz pjesme i nepoznate riječi, ali uče i o povijesti i tradiciji Turopolja i Velike Gorice. Uče i upoznaju i Tihomira Tomašića, Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja koji je u Domovinskom ratu branio Vukovar te je nakon pada grada odveden na Ovčaru i tamo pogubljen sa stotinama drugih civila i hrvatskih branitelja. Godinama nismo znali je li živ i zatočen ili je pogubljen i gdje mu počivaju ostaci.

Danas oni počivaju na Gradskom groblju u Velikoj Gorici, pa su i natjecateljske ekipe na početku memorijala na njemu zapalile svijeću i odale počast našem Tihici. Tek nekoliko dana nakon Dana neovisnosti svi zajedno smo položili vijenac pod spomenikom 121 poginulom hrvatskog branitelja s područja grada Velike Gorice, pod zajedničkim spomenikom podignutim njima u čast, pred vratima slobode i na njima golubicom mira. Tu smo svečano započeli memorijal, na žalost bez predstavnika Grada koji bi došao pozdraviti naše goste i nas domaćine, memorijala koji je bio u programu obilježavanja Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici, u organizaciji Grada.

Ove je godine memorijal on bio postavljen na području naselja Visoki brijeg, odmah nasuprot groblju, gdje smo postavili šest najozbiljnijih natjecateljskih točki: određivanje azimuta pomoću kompasa; podizanje šatora, vezanje čvorova i izgradnja Leonardovog mosta u jedinstvenom poligonu; paljenje vatre; signalizaciju zastavicama i prvu pomoć. u susjednoj Cibljanici bio je vatrogasni poligon, koji su priredili članovi DVD-a Velika Gorica, a gdje je oblačenje lutke bilo vrlo atraktivno te gađanje lukom i strijelom, što je bio pun pogodak ovogodišnjeg memorijala. Na livadi pored groblja bio je postavljen poligon za skakanje u vrećama, gdje je najveća gužva bila na početku i na samom kraju memorijala, dok su se tijekom dana cure uglavnom sunčale.

Kod župne crkve Bl. Alojzija Stepinca i kod kapele Ranjenog Isusa na pleškom polju sudionici su učili, odnosno predavali pjesmu domaće književnice napisanu na turopoljskom govoru, a kod kapele, koju su mogli razgledati, kao izuzetan primjer tradicijskog drvenog graditeljstva u Turopolju, natjecali su se u izgradnji mosta preko “rijeke s krokodilima”. U središnjoj zelenoj zoni naselja Pleso sudionici su trebali složiti papirnate avione, te su se natjecali čiji će model najdalje doletjeti. Tu smo za njih organizirali i utrku ekipa na skijama, koje su uz to imale i dodatne radne zadatke. Naši prijatelji, sportaši s invaliditetom iz AK OSI “Uspon” priredili su izuzetno posječen poligon gdje su sudionici memorijala imali priliku sjesti u kolica te osjetiti koliko je drugačije baciti koplje ili kuglu iz kolica, nego li stoječki.

Pleški nogometaši u organizaciji Gradske četvrti Pleso, koja nam je pomogla u provedbi ovogodišnjeg memorijala, naše su natjecatelje pokušali motivirati da isprobaju svoju nogometašku vještinu. Gađali su rupe na nogometnim vratima, a interes i za ovu sportsku vještinu bio je velik. Uz to, na Plesu smo postavili i “slijepi poligon” koji je trebalo prijeći uz vođenje prijatelja iz ekipe, a da natjecatelji pogaze što manje čaša na zemlji. Postavili smo tu i stolove za ručak, jer dok smo se mi natjecali i igrali tete Mirjana, Mirela i Dina u vatrogasnom su domu u Velikoj Gorici skuhale odličan rižoto. Tu smo se najeli okrijepili i zamijenili pozicije na natjecateljskim poligonima, učenici i poletarci s iskusnim izviđačima.

Ako je i bilo gužvi na kontrolkama, ako su se ponegdje tijekom dana stvarali čepovi, ako je možda ponešto i zapelo, sve su to naši sudionici bili spremni oprostiti, jer ove nas je godine izuzetno počastilo vrijeme. Toplo i sunčano bilo je tijekom cijelog dana, tako da su mnogi kratkih rukava odlučili trenutke odmora iskoristiti za hvatanje pokoje zrake sunca i zadnjih doza D vitamina. Brzo smo zaboravili jutarnju maglu i hladnoću. Tako je ugodno prošao dan, na čijem smo kraju morali proglasiti pobjednike u četiri discipline: učenika i vatrogasaca, poletaraca, mlađih izviđača i istraživača.

Najboljima smo uručili fenjere u boji osvojene nagrade: zlatne, srebrne i brončane.

U kategoriji – učenici: 1. OŠ Habdelić, 2. OŠ Vukovina

U kategoriji – poletarci: 1. Bijeli vukovi, 2. Avatari, 3. Tigrići

U kategoriji – izviđači: 1. Kadi?Tote!, 2. Patuljci iz Šervudske šume, 3. Pingvini u paketu

U kategoriji – istraživači: 1. Koale, 2. Lege

MEMORIJAL 2017 – TABLICA REZULTATA

Iako smo poduzeli sve da se rezultati unose tijekom cijelog dana u sustav koji je sam obradio podatke i izbacio najbolje u pojedinim kategorijama, lijepo vrijeme mnoge je zadržalo na trasi i dulje nego je trebalo, pa smo u 17 sati proglasili pobjednike i podijelili svim udrugama zahvalnice za sudjelovanje, dok ćemo Diplome najboljima dostaviti naknadno.

Trebalo je još skupiti rekvizite sa svih natjecateljskih poligona i igralište, opremu vratiti u prostoriju i potom se opustiti uz vatru, rezimirajući ovogodišnji memorijal.

Na kraju koristim prigodu još jednom zahvaliti Gradskoj četvrti Pleso na pomoći u provedbi memorijala, gradskim Vijećnicima i sportašima s Plesa koji su se pridružili našim kontrolorima, HVIDR-a Velika Gorica na osiguranju cestovnih prijelaza, župniku Josipu Ružmanu što je iskazao spremnost otvoriti nam vrata prekrasne kapele Ranjen Isusa na Plesu, članovima DVD-a Velika Gorica koji su se i ove godine odazvali pozivu da postave poligon i pomognu nam u animiranju sudionika, članovima AK OSI “Uspon” što su imali snage, volje i strpljenja dan provesti s nama i pomoći sudionicima da osjete sport iz pozicije osobe s invaliditetom.

Od srca zahvaljujem i roditeljima koji su izdržali cijeli dan na kontrolnim stanicama, u kuhinji ili u pratnji ekipe naših poletaraca, nekad aktivnim izviđačima, našim i Tihićinim prijateljima koji svake godine njemu u čast pomognu u provedbi memorijala i prisjete se dana kada su i sami išli po sličnim natjecanjima. Osim što su i ona i suprug cijeli dan proveli na kontrolnoj točki, majka Klaudia Kardum je cijelu prethodnu noć provela ribajući jabuke, motajući i pekući odličnu štrudlu od jabuka kojom nas je počastila i stoga zaslužuje naše divljenje i javnu zahvalu. Ma, svi ste bili sjajni i hvala vam na vašem vremenu i podrški odredu u organizaciji memorijala, kojega bez svih nas/vas ne bi bilo ili bio tek jedna u nizu prosječnih skautskih akcija. Do iduće godine nastavimo razvijati naše međusobne odnose i što više druženja, roštilja i zajedničkih aktivnosti nam želim!