Osmi put za Tihicu

Trenutno pregledavate Osmi put za Tihicu
  • Autor objave:

Na domaćem terenu, u Velikoj Gorici, Turovci su ugostili izviđače i učenike na 8. memorijalu “Nitko da ne dođe do prijatelj drag”.

Domovinski rat i njegove junake, hrvatske branitelje, a osobito stradalnike i poginule ne smije se zaboraviti. Kako njegovo ime i djelo ne bi ostalo prepušteno zaboravu turopoljski skauti već osam godina zaredom organiziraju memorijal u čast Tihomira Tomašića – Tihice, Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja koga je srce odvelo na najteže, vukovarsko ratište, te je nakon pada grada heroja odveden kao ranjenih iz Vukovarske bolnice i pogubljen na Ovčari. On je tek jedna od žrtava ratnog zločina okupatora u Vukovaru, gdje je na prostoru današnjeg memorijalnog groblja ekshumirano 938 tijela, te na Ovčari još 264 civila i hrvatskih vojnika.

I ove se godine u Velikoj Gorici okupilo oko 250 izviđača, skauta, učenika velikogoričkih osnovnih škola, Tihičinih prijatelj i roditelja velikogoričkih skauta, kao i oni sami kako bi kroz natjecanje i igru, ali i upoznavanje grada Velike Gorice, gradili i sačuvali uspomenu na Tihomira Tomašića.

Došli su brojni prijatelji koji redovito dolaze na memorijal u Veliku Goricu, neki ove godine nisu došli, ali su zato došli neki koji do sada nisu bili, tako da je broj sudionika memorijal ostao isti kao i prethodnih godina. Onima koji nisu došli može biti žao, jer i ove je godine bilo fenomenalno (ne prema riječima domaćina, nego prema doživljaju sudionika koji su nas imali potrebu pohvaliti) i opet drugačije, da ne postane učmalo i dosadno. Tome je pridonijelo i lijepo vrijeme, sunčan i topao dan.

Na žalost, već tradicionalno, sudionike memorijala niti ove godine nije došao pozdraviti nitko od najviših predstavnika Grada, ali nema veze, jer mi to ionako ne radimo zbog njih, nego zbog Tihice i zbog djece, a osobito zbog malih Velikogoričana koji su i ove godine imali priliku čuti za heroja Domovinskog rata i svog sugrađanina Tihomira Tomašića. Djeca nisu birači, pa se njima ne treba dodvoravati, a voditelji su ionako volonteri koji s tuđom djecom rade iz ljubavi, a ne zbog honorara, pa ni njima ne treba podilaziti. Dapače, sudjelovanje učenika velikogoričkih osnovnih škola te domaćih poletaraca, kao i dio troškova memorijala pokriveni su kroz sredstva dotacije Grada udruzi, odnosno kroz Program pozitivnog razvoja djece i prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja djece i mladih za 2019. godinu.

Većina aktivnosti održana je na školskom-sportskom igralištu i u okruženju osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, dok je tek vatrogasni poligon postavljen pored obližnjeg vatrogasnog doma. Osmislili su ga i proveli članovi DVD-a Velika Gorica, stalni partneri TUS Tur.

Na prostoru oko škola ni u jednom trenutku nije bila gužva, no u svakom trenutku svi su sudionici vidjeli koji je poligon slobodan te su se lako mogli zaputiti prema pojedinoj disciplini i odraditi je bez gužvi i dugih čekanja.

Natjecali su se u desetak disciplina: paljenje vatre, dizanje šatora, signalizacija Morzeovim znakovima, vezanje čvorova, orijentacija pomoću kompasa, prva pomoć, gađanje mete lukom i strijelom te pikadom, na poligonima ograničenih mogućnosti i s preprekama, a uz to im je ponuđeno da se međusobno ogledaju u potezanju užeta, skakanju u vrećama, odbojci s “plahtama”, te na zanimljivim poligonima koji su tražili njihovu spretnost, snalažljivost, vještinu i brzinu.

Nakon što su odradili natjecateljski dio na školskom igralištu te nakon ručka gostima je ponuđeno da zarade dodatne bodove kroz laganu šetnju Velikom Goricom i upoznavanje grada. Zadaci su im bili pronaći biste Franje pl. Lučića, Vladimira Nazora, Stjepana Radića i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U istom su imali prigodu vidjeti i neke od najljepših gradskih parkovnih površina i trgova: Spomen park dr. Franje Tuđmana, Trg Stjepana Radića i šetalište s parkom Franje Lučića, pored Muzeja Turopolja. Prošetali su i do spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu s područja Velike Gorice te posjetili grob Tihomira Tomašića, a povratno su obišli župne crkve bl. Alojzija Stepinca sa spomenikom blaženiku, Navještenja bl. Djevice Marije, vidjeli gdje je smješteno Veleučilište Velika Gorica te razgledali kapelu sv. Lovre.

Vrlo je važno napomenuti da su sudionici ovogodišnjeg memorijala uplatom sudioničke participacije dali svoj doprinos donaciji koju organizator prikuplja za kupnju sadnica i predstojeće pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije. Turovci se na pošumljavanje u okviru akcije pod nazivom Boranka spremaju 27. listopada.

Organizator ove akcije je Savez izviđača Hrvatske. Na tri požarišta u Splitsko-dalmatinskoj i jednom u Zadarskoj županiji u ovogodišnjoj Boranki zasađeno će biti oko 40.000 sadnica izvornih vrsta drveća – primorskog i crnog bora, čempresa, bagrema i pinije. U akciju će ove godine biti uključeno više od 4000 volontera. U prošlogodišnjoj Boranki zasađeno je 25.000 sadnica na opožarenim područjima Dalmacije. 

U provedbi memorijala, uz aktivne članove udruge i brđane te nekad aktivne izviđače, Tihićine prijatelje, sudjelovalo je i dvadesetak roditelja, koji su savjesno i motivirajući odradili posao kontrolora na natjecateljskim disciplinama. Aktivno je bilo i u školskoj kuhinji gdje je naša čarobnica Mirjana uz pomoć nekoliko majki, ali i mušku pomoć, priredila čaj i ručak za sve sudionike i provoditelje memorijala. Svima njima i članovima DVD-a Velika Gorica od srca zahvaljujemo što su se potrudili da i ove godine memorijal uspije i da se djeca svojim kućama i roditeljima vrate zadovoljna i puna pozitivnih dojmova.

Na kraju istaknimo kakve su rezultate ostvarili sudionici memorijala. Kao jedine dvije ekipe u kategoriji Istraživača, pobjedu i drugo mjesto osvojili su članovi Odreda izviđača Okić. Također, samo dvije ekipe natjecale su se u kategoriji učenika, među kojima su ove godine bili uspješniji učenici OŠ Šćitarjevo, dok su odlični bili i nešto mlađi učenici OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice.

U kategoriji izviđača najbolji na poligonima izviđačkih vještina bili su članovi Odreda izviđača Plavi pingvin iz Zagreba, koji su pobjedu prepustili drugima, a najbolje tri ekipe zahvaljujući dodatnim bodovima koje su osvojili obilaskom znamenitosti našeg grada, bile su ekipe iz Udruge skauta Savski gaj. Kod poletaraca najbolji su bili poletarci iz Savskog gaja, a odlični i malci iz Siska! Ova je subota bila jedan prekrasan jesenji dan koji su izviđači proveli na otvorenom, na svježem zraku, kroz igru i natjecanje u kome je rezultat bio najmanje bitan.

Ovo je prvi izbor fotki s mobitela pohranjenih u našoj fotogaleriji: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2019/?album=12&gallery=192

Fotke s Mariovog aparata smještene su u poseban album na facebooku: https://www.facebook.com/pg/turopoljskaudrugaskautatur/photos/?tab=album&album_id=1830910987055008

Romanove fotke potražite na servisu Flickr:

RAPH6894

Popratili su nas i lokalni mediji: http://www.kronikevg.com/plava-kosulja-zelena-marama-danas-skauti-gradu/

https://vgdanas.hr/dogadanja/memorijal-tihomir-tomasic-okupio-250-izvidaca-mladi-turovci-po-osmi-put-prisjetili-se-heroja-vukovara/