Hodogram aktivnosti do ljetnog kampa

Trenutno pregledavate Hodogram aktivnosti do ljetnog kampa
  • Autor objave:

Pred nama je Zborovanje u Osijeku, potom dvije šatorijade, izlet na Risnjak i onda logorovanjeeee!

Bliži nam se završetak školske godine i već uvelike planiramo kamo ćemo i kada tijekom ljeta. Stoga je krajnje vrijeme i da mi oglasimo naše izviđačke aktivnosti tijekom ljeta i do ljeta.

Proljeće je uvijek ispunjeno izviđačkim aktivnostima. Gotovo da nema vikenda koji nije posvećen izviđačima. Stoga nakon Jurjeva odmorite još ovaj kišoviti vikend, a onda od idućeg kreče ludilo!

U subotu 18.05.2019. cijela kompozicija putuje u Osijek, gdje će nas se povodom Dana izviđača okupiti oko tisuću iz raznih krajeva Hrvatske. Ma što tisuću?! Biti će nas na milijune, ako ubrojimo i komarce koji već grizu naveliko!

Upravo stoga i kako ne bismo trebali u Osijeku podići cijeli kamp, odlučili smo da naši poletarci u Osijek idu na jednodnevni izlet. Tamo će se uključiti u programske aktivnosti Zborovanje, ali će predvečer, umjesto na spavanje uz Dravu pod šatorima, lagano na put kući. Planiramo da bi se u Veliku Goricu vratili do ponoći, a svaku mogučnost ranijeg povratka objavit ćemo na našem odredskom facebook profilu tijekom večeri. Stoga nas pratite i lajkajte fotkice iz Osijeka.

Polazak u Osijek za sve će biti u subotu u 5:30 sati s autobusnog ugibališta u Školskoj ulici. Idemo s čak tri autobusa! Poletarci idu svojim, a izviđače ćemo podijeliti u dva, od kojih s jednim po nas dolaze prijatelji iz Siska, a s jednim iz Okića. Ista ekipa okupit će se ovog ljeta na kampu u Bijelniku, pa će ovo biti zagrijavanje za predstojeće ljetne aktivnosti. U Osijek nas samo iz Velike Gorice putuje 82 i nadam se da ste svjesni da odustajanja nema, jer sve je već plaćeno, ali nema niti dodatnih prijava, jer svi smo već prijavljeni.

Organizacija putovanja vlakom bila je dugotrajna, zahtjevna i komplicirana, a cijena u konačnici previsoka, pa smo se odlučili ipak ići autobusom. Dakle, izviđači će također busom u Osijek i polaze također u subotu ujutro. Za razliku od poletaraca oni će ostati na noćenju i aktivnostima u nedjelju do poslije podne, kada ćemo se zaputiti kući. Povratak planiramo do 18 sati, no to ne obećavamo!

U Osijek treba ponijeti sendviče i napitke za po putu. Tamo smo na ručku i večeri, nakon koje poletarci polaze kući. Izviđači ostaju u nedjelju na doručku i ručku, a potom valja imati koji sendvič za povratak.  Kišna kabanica svakako će nam dobro doći, kao i sredstvo za zaštitu od komaraca. Odjenuti se treba slojevito, kako bismo broj slojeva mogli prilagoditi potrebi, odnosno vremenu. Obuća bi trebala biti čvrsta i nepromočiva, jer šetnje će biti dosta po gradu. Svi izviđači i poletarci obvezno moraju imati odredsku majicu i maramu oko vrata. Uz dvadesetak kuna za sladoled, u novčaniku je dobro imati i zdravstvenu iskaznicu, odnosno još bolje njenu presliku.

Izviđači, koji ostaju na noćenju, svakako trebaju ponijeti toplu vreću za spavanje, jer noć uz Dravu sigurno će biti hladna. Ako sumnjate u svoju vreću ponesite još i deku kao dopunu, te tko ima karimat (spužvasti podložak) za na krevet. Spavamo u šatorima s mrežicom protiv komaraca i na sklopivim krevetima.


U subotu 8.06.2019. slijedi novi izazov i još jedna šatorijada ekološko-humanitarnog karaktera, ovoga puta u Rakitju kod Svete Nedelje. Tamo ćemo poduprijeti još jednu inicijativu za osnivanje nove izviđačke udruge i pružiti im ruku pomoći, kao i izviđačima s Jaruna, koji im u tome pomažu.

Uz društveno korisni rad, biti će tu sportskih susreta, druženja uz vatru, noćenje pod šatorom i suradnje s udrugama ekološko-prirodnjačkog karaktera s područja grada Svete Nedelje. Pozivamo roditelje da nam se i ovdje pridruže i ponude nam svoju pomoć u prijevozu naših sudionika u Rakitje, da ne moramo angažirati autobus.


Istog dana, 8.06.2019. izviđači će nastupiti na izviđačkom natjecanju Dugoreška olimpijada. Iz Duge Rese će nam se pridružiti na šatorijadi u Rakitju.


Umjesto najavljenog termina 01.06.2019. izviđači će se na Šatorijadu u Sisku zaputiti 22.06.2019. i tamo boraviti dva dana. Tamo ćemo ponovno noćiti pod šatorima i pomoći našim prijateljima u uređenju budućeg izviđačkog parka na periferiji grada. Ponijet ćemo rukavice, grablje, motorne kosilice i mačete te od šikare nastojati napraviti kultiviranu parkovnu površinu u kojoj će uskoro niknuti učionica na otvorenom i prostor za buduće kampove i izviđače aktivnosti.

Na šatorijadu će biti pozvana i sisačka javnost, odnosno građani koji imaju šator, žele u njemu prenoćiti i pomoći nam u uređenju budućeg izviđačkog parka. Tako pozivamo i naše roditelje da nam se pridruže na ovoj društveno korisnoj volonterskoj aktivnosti i druženju u Sisku. Mi ćemo za sve nas osigurati prijevoz. Prijave za ovu šatorijadu primaju se do 01.06.2019. Roditelje mogu prijaviti djeca u njihovim patrolnim grupama.


 

Za poletarce je nešto manje organiziranih aktivnosti, stoga za njih organiziramo prekrasan cjelodnevni izlet s posjetom Nacionalnom parku Risnjak, izvoru rijeke Kupe, a uz to i s obilaskom Vražjeg prolaza i prekrasnog Zelenog vira kod Skrada.

Na izlet u NP Risnjak spremamo se u subotu 15.06.2019. s polaskom u 7 sati, kako bismo stigli obići sve planirano. Biti će ovo prekrasan izlet kojim ćemo obilježiti završetak školske godine i napuniti baterije za predstojeće ljetne aktivnosti. Prijave za ovaj izlet predvodnici će zaprimati do 05.06.2019. kako bismo na vrijeme rezervirali autobus.


Kao što smo već najavljivali na ljetni kamp ovoga ljeta idemo u Bijelnik. Maleno je to i rijetko naseljeno naselje u Sisačko-moslavačkoj županiji, na putu prema Hrvatskoj Kostajnici, udaljeno svega 15 kilometara od Petrinje, a 20 kilometara od Siska. U njemu smo bili i na zimovanju prije pet mjeseci.

Ljetno kampiranje namjeravamo provesti u suradnji s izviđačima iz Siska i iz Svetog Martina pod Okićem. Očekujemo da će nas se na terenima kampa Riječ života okupiti oko stotinu. Prekrasna priroda, blizina šume i brežuljaka koji će nam dati hlad, materijal za patente i prostor za šetnje i istraživanja, kao i umjetni bazeni u kojima se planiramo osvježiti idelano su okruženje za provedbu ljetne višednevne aktivnosti. Noćit ćemo pod šatorima. U slučaju pogoršanja vremena na raspolaganju nam je čvrsti objekt dvorane kampa Riječ života.

Prijavnicu u elektronskom obliku preuzmite ovdje: prijavnica-logorovanje-bijelnik-2019 ili u tiskanom obliku u odredskoj prostoriji, a ispunjenu i potpisanu od roditelja trebaju je vratiti voditeljima udruge. Do tada dobro je da djeca i roditelji razgovaraju i donesu odluku o sudjelovanju na ovogodišnjem ljetnom kampu. Pružamo vam mogućnost da već od ovog mjeseca (svibnja) započnete s uplatama i tako do početka kampa uplatite cijeli iznos u tri obroka. 

Ljetni izviđački kamp u Bijelniku odvijat će se u razdoblju od 14.-21.07.2019. u trajanju osam dana, od nedjelje do nedjelje. U tom će vremenu tamo boraviti poletarci (od 2. do 5. razreda osnovne škole). Za izviđače (starije do petog razreda) kamp će započeti u petak 12.07.2019., kada će započeti s podizanjem šatora za poletarce, a završit će 24.07.2019. do kada će, nakon odlaska poletaraca srušiti sve objekte u kampu i opremu pripremiti za povratak kući. Biti će to vrijeme koje će provesti sebi za dušu i uz slobodu uživanja u prirodi.

Cijena ovogodišnjeg ljetnog kampa iznosit će 950,00 kn za izviđače (za 13 dana), plativo u tri rate od po 300,00, odnosno 350,00 kuna, odnosno u dvije u nešto većem iznosu. Cijena kampiranja za poletarce biti će 800,00 kn, dakle 100,00 kn po danu, jer najveći izdatak predstavlja cijena prijevoza, a ona je ista bili na kampu tri ili 13 dana. Ovaj iznos plativ je također u dvije ili tri rate od po 250,00 i 300,00 kn.

Cijena će biti umanjena sudionicima ovogodišnjeg zimovanja, za iznos koliko su roditelji preplatili cijenu zimovanja, kao i obiteljima iz kojih na logorovanje idu dvoje i više članova. Molim roditelje da to posebno naznače na prijavnici. Iznos popusta za višečlane obitelji odredit ćemo naknadno, nakon što vidimo koliko je prijavljeno brače i sestara – sudionika logorovanja.

Uplatu prve rate uz predaju ispunjene Prijavnice treba izvršiti najkasnije do 15.06.2019., a uplatu do punog iznosa do 15.07.2019. (kao i članarinu) općom uplatnicom koja će biti dostupna u odredskoj prostoriji ili elektronskim plaćanjem na žiro-račun udruge:

TUS “Tur”, Josipa Pucekovića 4, Velika Gorica

IBAN: HR4123600001101414262

Svrha uplate: Participacija za ljetni kamp 2019 


Sve vas, poštovani roditelji, podsjećamo: članarina se za ljetne mjesece (srpanj i kolovoz) ne uplaćuje. Članarina se plaća za razdoblje siječanj-lipanj te od rujna do prosinca.


Ovoga ljeta u Splitu će biti održana 16. Europska skautska konferencija dviju skautskih organizacija WOSM-a i WAGGGS-a. Dodjelom organizacije ove Konferencije hrvatskim je izviđačima ukazana velika čast i priznanje koje ćemo nastojati opravdati kao dobri domaćini. Zbog ovog događanja na kome će se od 24. do 28. kolovoza u Splitu okupiti oko 600 predstavnika nacionalnih skautskih organizacija iz svih europskih zemalja, turopoljski skauti neće imati aktivnosti u kolovozu, ali od jeseni nastavljamo punom parom!