Vesela radionica kuhanja

Trenutno pregledavate Vesela radionica kuhanja
  • Autor objave:

Izazovno i veselo. Tim riječima može se opisati radionica kuhanja na kojoj su sudjelovali Megica i Melitica, Nina i Jakov. Nas petero okupilo se u 10 sati ispred prostorije u kojoj imamo tjedna okupljanja i započeo je naš radni dan.

k1 k2

Prvo smo pogledali koje namirnice imamo, a onda je pao dogovor što ćemo kuhati za ručak. Jakov je donio jagode i marelice, Megi i Melita domaće jagode, trešnje i rižu a Nina krumpir i mrkvu. Obzirom da smo krumpir kuhali na prvoj radionici odlučili smo se za rižoto s piletinom, voćnu salatu i jorkširski puding te zelenu salatu u kombinaciji s mrkvom.

Obzirom da smo imali puno voća, odlučili smo prihvatiti Marijev izazov i napraviti smoothie od jagoda i trešnja.

Došavši u kuhinju, obukli smo pregače oprali ruke i primili se posla. Prvo smo očistili i oprali voće, Jakov je oprao zelenu salatu, a marljive cure su nakon čišćenja voća započele s njegovim rezanjem.
Melita i Megi izmjerile su sastojke potrebne za jorkširski puding.
2 jaja, 100 ml mlijeka, 50 grama integralnog brašna+100 grama bijelog brašna, prstohvat soli i 1 čajna žličica ulja.

Prvo se pomiješaju tekući sastojci u koje se doda prosijano brašno i prstohvat soli. Jakov je stavio smjesu u silikonske kalupe i sve se peklo u pećnici na 200 °C 15-tak minuta. U međuvremenu su Nina i ostatak cura završile sa voćnom salatom. Oprali smo suđe, pospremili radnu površinu i krenuli s pripremom rižota.

k4k3

Na ulju smo spekli piletinu, potom smo dodali rižu koju smo također malo popržili kako bi dobila orašast okus. Nakon dodatka začina, svako malo smo dodavali vodu kako bi se riža skuhala. Nina je naribala mrkvu koju je Melita kasnije začinila limunovim sokom i peršinom. Megi je netom prije početka ručka začinila zelenu salatu. Dok nam se riža polako kuhala, ekipa je odigrala graničara i nabrala cvijeće za stol.

k5k7

Za vrijeme igre, Jelena je brzinski napravila smoothie od jagoda i trešnja. U posudu s voćem dodali smo malo mlijeka i jogurta, limunovog soka te 1 vrećicu limun šećera. Voćna smjesa se potom usitni štapnim mikserom, stavi u vrč i potom u hladnjak na hlađenje. Otkrili smo da naš smoothie ide izvrsno s voćnom salatom pa čak i na jorkširskom pudingu. Mmmm, fino!

Smoothie 1 Smoothie 2

Postavili smo stol i jedva jedvice dočekali ručak. Meso se razgrabilo u trenu, zelena salata nam je baš prijala, a rižoto je bio vrlo ukusan. Iznenadili smo se koliko zelene salate Melita može pojesti, a Nina bi trebala malo bolje jesti-nekako joj rižoto nije išao. Jakov je bio prvi gotov, oprao je suđe i strpljivo čekao za stolom da ostali završe. Desert smo pojeli vani na suncu. Sve je bilo prefino, od voćne salate pa do jorkširskog pudinga rađenog prema receptu Jamie Olivera.

k6

No, jedna mi je stvar nevjerojatna. Nakon sve te hrane, i dalje u želudac stane i jedan sladoled.

Ovo nam je bila zadnja radionica kuhanja u ovoj školskoj godini. Nastavak slijedi na logorovanju gdje ćete učiti o hrani i pripremi hrane s Milanom.

??????????????????????????????? IMG_0402 IMG_0406